Dostupni linkovi

Makedonija: Policija u korist istrage ćuti o detaljima ubistva


Premijer Nikola Gruevski i ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska
Premijer Nikola Gruevski i ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska
Makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska izjavila je da će se policija suzdržati od iznošenja novih detalja istrage o petostrukom ubistvu u Smiljevcima koje se desilo u četvrtak.

Jankulovska je u sredu na konferenciji za novinare u Skoplju kazala kako policija ‘u ovoj fazi istrage ceni da objašnjenje detalja svega što je novo, ne bi išlo u prilog ovog procesa’.

Ona je stoga pozvala na strpljenje i za toleranciju, jer je 'potrebno vreme da se posao uradi do kraja'.

“Obelodanjivanje novih aspekata dokaznog postupka ili novih momenata iz rekonstrukcije svega onoga što se dešavalo u proteklom periodu može nam samo otežati posao, odnosno počiniocima pokazati smer u kome se kreće MUP, što je najmanje poželjno u ovom trenutku”, naglasila je ministarka.

U sredu je u Ministarstvu izvršena rekonstrukcija ubistva, kojoj je prisustvovao i makedonski premijer Nikola Gruevski.

U međuvremenu su šefovi misija Evropske unije, NATO-a, OEBS-a i ambasador SAD-a u Makedoniji u zajedničkom saopštenju osudili petostruko ubistvo i izrazili saučešće porodicama žrtava.

“Podržavamo napore Vlade u sprovođenju istrage i pravnih procedura u najbržem mogućem roku i ohrabrujemo saradnju javnosti u prikupljanju svih dostupnih informacija o ovom incidentu”, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Evropska unija, NATO, OEBS i SAD pozivaju građane da ostanu smireni, da se uzdrže od spekulacija ili neosnovanih tvrdnji, kao i da pokažu strpljenje u vezi sprovođenja istražnog procesa.

“Kada se građani uključuju u nasilje ili pokušavaju da uzmu zakon u svoje ruke, to samo udaljava policiju od istrage i otežava nalaženje ubica i njihovo suočavanje sa pravdom”, ističe se u saopštenju međunarodnih predstavnika u Makedoniji.

U sredu je vidljivo je pojačano prisustvo policije na ulicama glavnog grada Makedonije. Nema incidenata, ali nije smanjena napetost koja se u Skoplju oseća nakon peterostrukog ubistva u Smiljevcima.
XS
SM
MD
LG