Dostupni linkovi

Nasilje u Engleskoj: Policija treba djelovati oštrije


Nemiri se šire Velikom Britanijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
Direktan link

Neredi koji su u posljednja tri dana zahvatili London proširili su se i na gradove Birmingem, Liverpul i Bristol. Prema prvim informacijama, do sada je uhapšeno nekoliko stotina osoba. (Video: Reuters, 09.08.2011.)

Times, redakcijski komentar (Priredila: Ena Stevanović)

Neredi u Londonu su prerasli u paradu nasilja i razaranja. Vrijeme je za mnogo oštrije reakcije policije.

Ono što je u nedjelju započelo kao nasilno suočavanje koje samo podsjeća na politički protest protiv policije je vrlo brzo preraslo u oportunističku plejadu nasilja i paljevine. U ponedjeljak uveče London je bio pozornica besmislenih, rušilačkih orgija. Za sve one koji su pratili vijesti o britanskoj prijestolnici u protekla 24 sata, London je izgledao kao kompjuterska igrica koju vode nasilnici koji su jednostavno odlučili da bi ovo mogao biti zabavan način da se provede dosadna ljetna večer.

Londonska policija je možda zaslužila da bude pohvaljena za strategiju kojom su se izbjegavale ulične bitke koje su mogle dovesti do mnogo dubljih tenzija u zajednici. No bez obzira na sve to, nemiri u Londonu traju već četiri dana i strah policije da se suoči sa nečim što bi moglo biti fatalno jedino može biti znak njihove slabosti. Gradska omladina očito vjeruje da je ovo zabavan oblik tretiranja vlastitog grada. Neko im mora dati do znanja da su u krivu.

Poređenje nasilja koje se u nedjelju desilo u Tottenheimu i onog koje se dogodilo u sjevernom Londonu 1985.godine je razumljivo, ali isto tako neosnovano i uvredljivo. Nemiri na farmi Broarwater 6.oktobra 1985. su rezultirali brutalnim ubistvom Keitha Blackelocka kojeg je rulja osakatila na smrt u namjeri da mu odsiječe glavu. Ovaj užasni zločin je posramio zajednicu u kojoj se dogodio i posramio je i društvo koje je zanemarivalo tu zajednicu kako god je moglo.

London danas nema zajednicu koja je u ratu s policijom. On ima mladež, uglavnom mušku koja se zadovoljno prepušta pljački i paljevini. Odnosi između londonske policije i onih kojima ona služi su se nemjerljivo poboljšali od zastrašujućih 80-ih godina, djelomično zbog dalekosežnih zaključaka donesenih iz Macphersonovog izvještaja u slučaju ubistva tamnoputog tinejdžera Stephana Lawrenca. Današnji buntovnici su cinično svjesni opreza policije, ali ga istovremeno vrlo vješto zloupotrebljavaju.

Okretanje glave

Najsiromašniji stanovnici Londona su najviše pogođeni ovim događajima. Osamdesetdevetogodišnji Aaron Biber već četiri decenije ima malu brijačnicu u Tottenheimu. Rulja ju je srušila i pokrala sve pa i kotlić. Najmanje 26 porodica je prijavilo da su njihove kuće spaljene.

FOTOGALERIJA - Velika Britanija: Val nasilja ne prestaje


Onih koji su odgovorni za širenje zaraznog nasilja nema hiljade, već svega stotine. Za tri sedmice London je domaćin karnevala Notting Hill. Organizatori moraju donijeti odluku o tome da li je policija u stanju da osigura mir i sigurnost. Bio bi to veliki neuspjeh za London ako se ovaj događaj ne održi s obzirom na činjenicu da je London domaćin Olimpijskih igara za godinu dana.

Društvene mreže su zasigurno pomogle da se nasilje proširi s jednog područja na drugo (sve do Birminghama, kako objavljuju neki mediji). Međutim isto tako su vlasti na taj način mogle lakše ući u trag napadačima i imati ih na okupu. Londonska policija će sigurno odgovarati na pitanja o kvaliteti svojih službi u borbi protiv londonskih bandi te o svojoj sposobnosti da ih zaustavi. Njihova trenutna efikasnost u svemu ovome se čini jadnom.

Na svakoj slici na kojoj pobunjenici bacaju kamenje ili razbijaju prozore je i neko ko ih posmatra, ne čineći ništa. Stanovnici Londona se moraju zapitati da li je njihov grad potonuo u onu besramnu osobinu „okretanja glave na drugu stranu“. Moraju naučiti da pogledaju ponovo.

Policija, međutim ima mnogo hitniji zadatak. Nakon par dana nemira policija je izgleda predala ulice Londona omladini koja nemilosrdno širi nasilje i pljačku. Vrijeme je da se te ulice ponovo vrate građanima.
XS
SM
MD
LG