Dostupni linkovi

Policiju niko ne sme da bije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Incident u kom su policajci u Beogradu brutalno pretukli goste jedne sportske kladionice u žiži je javnosti u Srbiji, jer se još jednom postavlja pitanje da li će odgovorni biti kažnjeni. Možda bi, kao i u nekim slučajevima ranije, ovaj događaj ostao do kraja nejasan da do medija nije dospeo snimak koji su zabeležile sigurnosne kamere.

Dvadesetak policajaca intervenisalo je oko ponoći, u noći između 4. i 5. jula, u sportskoj kladionici u Zemunu a epilog je to da je teško povređeno nekoliko gostiju zbog čega je njih šestoro završilo u bolnici. Američki državljanin Petar Ćatić i Miodrag Pejčić zadržani su u Urgentnom centru zbog nagnječenja pluća i posekotina, Nemanji Stefanoviću pripadnici MUP-a slomili su ruku i udarcima pendrekom i rukama naneli brojne podlive.

Gosti kladionice kažu da ih je policija napala bez ikakvog povoda i tukla brutalno se iživljavajući, dok je MUP protiv četvorice mladića koji su dobili batine podneo krivične prijave tvrdeći da su napali članove patrole.

Snežanu Malović, ministarku pravde Srbije, pitali smo da li će pravosuđe ispitati ovaj incident, na šta nam je rekla da očekuje da reaguje nadležno tužilaštvo.

Snežana Malović, Foto: Vesna Anđić

„Naravno, da provere šta se sve dešavalo u vezi sa tim, da se rasvetli slučaj i da utvrdimo sve činjenice vezane za taj događaj", kaže Malović.

Očevici kažu da se incident dogodio kada su gosti u bašti kafića članove policijske patrole pozvali na piće, na šta su policajci odgovorili upadom u kladionicu i maltretiranjem prisutnih.

Ta patrola kao pojačanje pozvala je i policijsku interventnu jedinicu, a pretučeni tvrde da je pendrečenje i udaranje pesnicama trajalo čitav sat.

Pendreci, šamaranje i uvrede

Deo brutalnosti unutar kladionice u naselju Galenika zabeležile su sigurnosne kamere, pa su snimak emitovali mediji. Na video zapisu, na kojem se ne vidi početak tuče, zabeleženo je kako policajci mladiće koji se ne brane tuku pendrecima po leđima, otvorenim šakama po vratu i glavi, kao i da su ih šutirali dok su bez otpora ležali na podu.

Pretučeni gosti sa pričom su izašli u medije, a najteže povređeni Nemanja Stefanović za B92 ispričao je šta mu se dogodilo:

„Samo sam ođednom osetio udarce po glavi… Kada sam pao na zemlju vikali su da stavim ruke na leđa i nastavili da me tuku. Toliko mi je bilo loše od batina da sam krenuo da pobegnem, ali su me stigli kod obližnje ograde i nastavili da me biju", priča Stefanović.

Policijskog maltretiranja nisu bile pošteđene ni devojke. Olivera Ćatić i Bojana Jovanovski kažu da su ih policajci šamarali uz najgore uvrede:

„U trenutku kada se patrola približavala ja sam palila cigaretu i istog momenta dobila udarac u glavu. Povukao me za kosu i srušio sa stolice, i onda su počeli da me šutiraju. To je bila salva psovki, policajac koji mi se uneo u lice mnogo je smrdeo na alkohol, baš se osećao na alkohol."

„Policajac mi je rekao 'Droljo, kurvo, sada ću da dođem gore kosti da ti polomim!' Popeo se i raščerupao me celu, vukao me i čupao po celom lokalu jedno deset minuta, udario mi je šest ili sedam šamara, pocepao mi je usnu, udario me u grudi. I sve to bez ikakvog razloga i povoda."

Nasleđe Miloševićevog režima

Iz policije je stiglo objašnjenje da je te večeri napadnuta policija na dužnosti, i da su pri legitimisanju gosti lokala pružili otpor. Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova, rekao je da će komisija MUP-a ispitati da li su policajci prekoračili ovlašćenja

"Ako je neki policajac postupio van svojih ovlasćenja on treba i da odgovara. Policija nije ovde da bije i da maltretira građane, nego da štiti javni red i mir. Ali isto tako, onaj ko je digao ruku na policiju zna se šta mu sleduje", upozorava ministar policije Ivica Dačić.

i primenili prekomernu silu:

„Niko ne sme da napada policiju, ali isto tako policija treba da se ponaša po pravilima službe. Ako je neki policajac postupio van svojih ovlasćenja on treba i da odgovara. Policija nije ovde da bije i da maltretira građane, nego da štiti javni red i mir. Ali isto tako, onaj ko je digao ruku na policiju zna se šta mu sleduje… Sleduje mu prinuda, sredstva prinude."

Interesantno je da je 24 sata posle incidenta policija ponovo ušla u istu kladionicu, pretresla automobile i legitimisala prisutne uz obrazloženje naknadnog prikupljanja dokaza.

U Komitetu za zaštitu ljudskih prava Yukom ovaj događaj vide kao policijsko zlostavljanje jer je, čak i da je policajac napadnut, eventualnog napadača policija mogla da privede bez potrebe za bilo kakvom osvetom. Dušan Bogdanović, iz Yukom-a, kaže za naš program da ovaj slučaj vidi kao eklatantan primer policijske brutalnosti prema građanima, i kao deo kontinuiranog negovanja kulture nasilja u poslednjih dvadeset godina:

„Policajci to rade zbog proste činjenice da policija, kao i celokupni aparat prinude i sile, u ovoj zemlji još nije reformisana. i u tom domenu postoji jasan kontinuitet sa stanjem iz vremena Slobodana Miloševića. Te službe su promenile imena i možda se malo uljudnije obukle, ali one još uvek postoje iznad društva i više kao instrument prinude i nasilja nego kao instrument čuvanja građana i njihove bezbednosti", kaže Bogdanović.

U konkretnom slučaju, zaključuje Dušan Bogdanović, ono što bi odmah moralo da se dogodi je utvrđivanje odgovornosti za policijsku brutalnost:

„Jasno je da treba hitno pozvati na krivičnu odgovornost policajce koji su u svemu tome učestvovali. Međutim, oni to sebi nisu mogli sebi da “isisaju iz prsta”. Oni imaju svoje nadređene, njihovi nadređeni imaju svoje nadređene, a na vrhu te piramide stoji ministar policije", zaključuje Bogdanović.

Unutrašnja kontrola MUP-a Srbije počela je istragu o incidentu u zemunskoj kladionici i, kako je najavljeno, tek ukoliko se u toj proveri ispostavi da ima elemenata krivičnog dela izveštaj će biti dostavljen nadležnom tužilaštvu.

XS
SM
MD
LG