Dostupni linkovi

Policija će ispitati navode o pranju Šarićevog novca


Zaplena imovine Darka Šarića u Kragujevcu - ilustrativna fotografija: Branko Vučković
Zaplena imovine Darka Šarića u Kragujevcu - ilustrativna fotografija: Branko Vučković
Hipo Alpe Adria banka "oprala" je 100 miliona evra Darka Šarića, koji je u Srbiji optužen za šverc 2,7 tona kokaina, piše bečki dnevnik Osterreich (Esterajh) pozivajući se na interni protokol i istragu vlasti u Beogradu u koje je navodno imao uvid.

Kako navodi austrijski list, Šarić je preko offshore firmi taj novac uložio na račune "Hipo" banke uglavnom u Lihtenštajnu. Paralelno, od 2007. do 2008. godine dobio je kredit u visini od 81,56 miliona evra od "Hypo group Netherlands corporate finance", a jedna sestrinska kompanija "Hipo Alpe Adria Internacional AG" odobrila je kredit od 17,9 miliona evra u periodu od 2008. do 2009.

Ivica Dačić
, ministar unutrašnjih poslova Srbije, izjavio je za RSE da će se u najskorije vreme kod predstavnika austrijske policije raspitati o istrazi koja se vodi u vezi sa "Hipo Alpe Adria" bankom.

"Praktično sutra (četvrtak) ću otići na jedan regionalni sastanak ministara unutrašnjih poslova koji se upravo održava u Austriji, i tamo ću razgovarati sa šefom njihove kriminalističke policije. Da vidimo sve podatke koji bi ukazivali na to da li je bilo slučajeva takvih zloupotreba i u Srbiji. Dakle, tamo ću se interesovati za slučaj Hipo Alpe Adria banke,"
kazao je Dačić.

Kako piše bečki Osterreich, svu dokumentaciju o kreditima Hipo banke Šariću poseduju srpske vlasti, i te kreditne linije navodno su se ulile na račun preduzeća "Blok 67 Asošijets", koje je bilo zaduženo za izgradnju stambenog naselja Belvil u Novom Beogradu.

Povratak kredita je nakon kratkog vremena u potpunosti obustavljen. Od nešto više od 81 milion evra koje su dobijene od holandske banke vraćeno je samo 5,5 miliona evra, a od novca dobijenog od "Hipo Alpe Adria Internacional AG" vraćeno je 2,9 miliona evra. "Hipo" je izostali dug interno rešila preko ranijih uplata Šarića.

Pravnik Božo Prelević, bivši kooministar srpske policije, izjavio je za RSE da medijski navodi o tome da je Darko Šarić prao novac preko Hipo Alpe Adria banke zvuče realno, jer je opisan model po kom kriminalci najčešće rade.

"Očigledno je da je Šarić razvio svoju kompaniju uz pomoć veoma stručnih ljudi. Nije slučajno Lihtenštajn, nije slučajno Hipo banka, i nije slučajno modus uzimanja kredita uz depozit. To jeste jedan od načina pranja novca. Naravno, teško je utvrditi da li se to stvarno desilo. Kao što je teško utvrditi da li je Hipo Alpe Adria banka znala sa kim ima posla, i to jeste suštinsko pitanje,"
kaže Prelević.

Vrh kriminalne piramide


Nekadašnji šef "Hipo Alpe Adria" banke Tilo Berlin, koji je njom upravljao u vreme kada je vlasnik bila nemačka "Bajern LB", izjavio je za Osterreich (Esterajh) da ne poznaje Darka Šarića i da ne može da da odgovor na pitanja u vezi pomenutih navoda zbog bankarske tajne.
Darko Šarić, Foto: Savo Prelević

Ekonomista Ruža Ćirković za RSE kaže da je u priči o Hipo banci i Darku Šariću najvažnije znati da je po domaćem zakonu banka dužna da sve uplate preko 15.000 evra prijavi Upravi za sprečavanje pranja novca.

"Moje pitanje je: Da li je banka to radila u slučaju Šarića? Ako nije, zna se koje su zakonske konsekvence za rukovodstvo banke. Ako jeste, onda bi neko u Upravi za sprečavanje pranja novca morao da podnese ostavku. Banka nije morala da zna da li je Šarić osoba iz kriminalnog miljea, jer nisu oni policajci, ali policija je svakako to morala da zna,"
rekla je Ćirković.

Nas bi pre svega trebalo da interesuje ono što banka radi u Srbiji i da li je na bilo koji način poslovala nezakonito. Ali, ni ona tako nešto ne bi mogla da radi bez korumpiranih državnih službenika, kaže ekonomista Ruža Ćirković.

Ruža Ćirković smatra da je indikativno to što se Hipo Alpe Adria banka pominje u nekoj od afera i u Srbiji.

"Naravno da je to veoma sumnjivo. Jer, ta banka je optužena u Austriji, Nemačkoj, Hrvatskoj, za učesće u pranju novca i druge finansijske mahinacije. Za tu banku, kao grupu na nivou Evrope, to uopšte nije nešto novo. Nas bi pre svega trebalo da interesuje ono što ona radi u Srbiji i da li je na bilo koji način poslovala nezakonito. Ali, ni ona tako nešto ne bi mogla da radi bez korumpiranih državnih službenika,"
smatra ona.

Za Prelevića je važno da nadležni istraju u detaljnim istragama poslova Šarića, između ostalog i zbog toga što obim njegovog biznisa govori koliko je taj narko šef moćna figura u svetu kriminala.

"Veliko je pitanje da li je Darko Šarić na vrhu kriminalne piramide. Jer postoje dosta uverljivi dokazi koji govore da on baš i nije na tom mestu, ali da jeste odmah do vrha. Tako da je vrlo moguće da o šariću više nećemo mnogo čuti, da ga više nećemo videti, a da će njegove neotkrivene kompanije poslovati ne samo u Srbiji i Crnoj Gori, nego i širom sveta, bez imena, sa zatajenim ili pod tuđim imenom,"
navodi Prelević.

Urugvajska policija zaplenila je 15. oktobra 2009. više od dve tone kokaina koji je klan Darka Šarića pokušao da prebaci u Evropu, i praktično od tada se ovaj narko šef rodom iz Pljevalja, koji je u kriminalnim poslovima koristio pseudonim Zoki, nalazi u bekstvu.

******
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Šarić već godinama osumnjičeni narko bos

Upitna profesionalnost istražnih organa u slučaju "Šarić"
Hypo na lošem glasu
XS
SM
MD
LG