Dostupni linkovi

Policija zapalila šatore i rasterala demonstrante u Basri


U Basri zapaljeni šatori i rasterani demonstranti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

U Basri zapaljeni šatori i rasterani demonstranti

Iračke snage bezbjednosti zapalile su šatore antivladinih demonstranata na jugu zemlje i ponovo otvorili glavne trgove u Bagdadu, poslije višemjesečnih protesta.

Najmanje osam ljudi je ranjeno kada su snage bezbjednosti upotrijebile suzavac na trgu Kilani, u centru Bagdada, dok je u toku operacija "čišćenja" trga, rekli su bolnički i izvori bezbjednosti.

Policija je jutros oko dva sata ujutru zapalila šatore demonstranata u centru Basre, na jugu Iraka, rekli su aktivisti, javlja AP.

Aktivisti iz Basre su naveli da je sada trg pod kontrolom snaga bezbjednosti i da oni to vide kao izdaju Moktade al-Sadra.

Potez snaga bezbjednosti uslijedilo je nakon što je moćni šiitski sveštenik Moktada al-Sadr povukao svoju podršku demonstrantima.

Aktivisti kažu da je prisustvo pristalica Moktade al-Sadra i njegove milicije do sada štitilo demonstrante od policije i nepoznatih grupa koje su željele da im nanesu štetu i gubitke.

Demonstranti su proteklih mjeseci kritikovali Vladu zbog raširene korupcije, visoke stope nezaposlenosti i iranskog uticaja u politici Iraka. U sukobima snaga bezbjednosti i demonstranata do sada je poginulo najmanje 500 demonstranata.

Sadr je sinoć na "Tviteru" napisao da je razočaran antivladinim demonstrantima u centru Bagdada, navodeći kako je mislio da oni podržavaju njega i Irak. On je optužio demonstrante da su "strani plaćenici".

U međuvremenu, ključni trgovi i putevi u Bagdadu od danas su ponovo otvoreni za građanstvo i saobraćaj nakon što su bili blokirani usljed antivladinih protesta.

XS
SM
MD
LG