Dostupni linkovi

Policija u štrajku uoči Parade u Beogradu


Beograd, 24. septembar 2014.
Beograd, 24. septembar 2014.

Situacija pred Paradu ponosa u Beogradu usložnjava se kako se približava zakazani datum, 28. septembar, posebno nakon odluke policijskog sindikata da u petak stupi u štrajk. Dok desničari Paradi prete uličnim protestom, u glavnom gradu osvanuli su i brojni grafiti protiv Prajda.

"Neću tatu i tatu", "Stop pederima", "Neće šetati" i "Stop paradi" su poruke ispisane sprejom koje su se pojavile na više lokacija u centru Beograda, na Slaviji, kod Cvetnog trga, u Brankovoj ulici, pa i na zgradi Skupštine grada, uoči Parade ponosa. Dok se pretnje množe stigla je i vest da 26. septembra deo policije počinje štrajk.

"Preko 35.000 radnika MUP-a biće u štrajku. Od onih na upravnim poslovima, preko granične policije, specijalnih jedinica, žandarmerije, policijske brigade i svih ostalih… Da li će biti Parade ponosa ne odlučujemo mi nego poslodavac. Napraviće bezbednosnu procenu pa će na osnovu nje odlučiti da li će biti parade ili ne", izjavio je za RSE Veselin Nikolić, član Predsedništva Nezavisnog sindikata policije.

Pojedini sindikati u MUP-u, u kom je ukupno 47.000 ljudi, tvrde da neće raditi dok se ne potpiše novi kolektivni ugovor, isplate dugovanja i daju garancije da neće biti smanjenja plata. Paralelno su u toku bezbednosne procene na osnovu kojih će vlast doneti konačnu odluku o održavanju Parade ponosa. Prethodne tri godine taj skup je država otkazala iz bezbednosnih razloga.

Momir Stojanović, predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, i bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije, rekao je za RSE da, uprkos napetoj atmosferi, postoje uslovi da se u nedelju Prajd održi.

"Tenzije će se pojačavati kako se približava Parada ponosa, biće još pretećih grafita, ali mislim da će taj skup biti odobren. Nadležni u sektoru bezbednosti daće dobru procenu Vladi Srbije i pretpostavljam da će ona odlučiti da se parada održi. U svakom slučaju, ne očekujem neke velike incidente prilikom te šetnje. Policija svakako može da obezbedi Paradu jer ima kapacitet da obezbedi i mnogo rizičnije skupove", tvrdi Stojanović.

Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović

Po već ustaljenom scenariju, desničarske organizacije pripremaju se da po svaku cenu onemoguće šetnju za LGBT prava pa je Pokret Dveri najavio da će dan pre na ulicama Beograda započeti protest sa kog se neće povući dok Parada ne bude otkazana. Nepoznati počinioci uputili su pretnje i opozicionom lideru Čedomiru Jovanoviću grafitom na zgradi u kojoj živi "Čeda gradom neće šetati", na šta je odgovorio na društvenim mrežama:

"Šetaću uprkos ološu koji mi noću ostavlja poruke na pragu. Šetaću zbog svih koji zaslužuju Srbiju bez ološa."

Policija je u naredna dva dana u obavezi da učestvuje u vežbama za obezbeđenje Parade jer štrajk počinje u petak ujutro u sedam kada će dolaziti na posao ali neće izlaziti na teren.

Veselin Nikolić nije mogao da precizira da li policija u štrajku može da obezbedi LGBT šetnju.

"Sve što mogu da kažem u vezi toga je da će se policajci u petak izjasniti ko je u štrajku a ko nije. Mi ćemo poštovati minimum procesa rada, i hoću da napomenem da će sigurnost svih građana Srbije biti obezbeđena. A što se tiče Parade ponosa o tome treba poslodavac da razmišlja. Da li će je zakazati ili neće...", ističe Veselin Nikolić.

Policijski sindikati tvrde da bi hteli da se Prajd ove godine održi jer bi to, između ostalog, značilo i da je potpisan kolektivni ugovor. Procene pojedinih stručnjaka su da su bezbednosni rizici za tu šetnju danas daleko manji nego, na primer, 2010. godine kada je održana uz velike nerede na beogradskim ulicama.

Navijačke grupe, ilustracija
Navijačke grupe, ilustracija

"Aktivnosti raznih desničarskih organizacija i navijačkih grupa u proteklih godinu, dve, na neki način su ograničene zahvaljujući merama državnih organa. I oni sada ne predstavljaju neku koherentnu, kompaktnu kritičnu masu koja može da ugrozi održavanje parade", kaže Momir Stojanović, bivši bezbednjak sa tridesetpetogodišnjim stažom u vojnoj službi.

Da li će ove godine biti Parade ponosa u Beogradu pomno prati i Evropska unija, iako se nigde zvanično ne pominje da je to konkretan uslov za dalje evrointegracije Srbije.

Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji, poručio je da institucije moraju da sprovode politiku nulte tolerancije prema diskriminaciji.

"Nadam se da će Srbija u nedelju moći da pošalje vrlo pozitivnu poruku tolerancije i različitosti", konstatovao je Devenport.

Na kraju Nedelje ponosa, 28. septembra u podne, zakazana je šetnja od zgrade Vlade Srbije do platoa ispred Skupštine grada. Kancelarije za ljudska prava, zaštitu ravnopravnosti i nadležni skupštinski odbori pozvali su državu da učini sve da se održi Parada ponosa, dok su LGBT organizacije, posle svakodnevnih kontakata sa predstavnicima policije, izrazile uverenje da će se 28. septembra dogoditi planirana povorka.

XS
SM
MD
LG