Dostupni linkovi

Policija u BiH ponovo na udaru


Policija u BiH ponovno je na udaru. Na policijsku stanicu u Zavidovićima u nešto prije jedan sat jutros (utorak) bačena je eksplozivna naprava. Povrijeđenih nema, a pričinjena je manja materijalna šteta na objektu. Naprava je bačena na krov zgrade na dijelu za izdavanje ličnih dokumenata. Sumnja se da se radi o terorizmu.

„Utvrđeno je da postoje indicije kako u ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela terorizma. Postupanje u ovom slučaju preuzelo je Tužilaštvo BiH, koje će i voditi istragu. Tužilaštvo BiH je formiralo mješoviti zajednički tim SIPA-e, Federalne uprave policije i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, koji će raditi na prikupljanju operativnih saznanja, te identifikaciji i lociranju osoba koje su bacile eksplozivnu napravu“, kazala je glasnogovornica MUP-a ZDK Aldina Ahmić.

Još u ponedjeljak je u blizini policijske stanice u Zavidovićima nađen dio eksplozivne naprave koja nije detonirana, jer je kako se navodi iz policijskih izvora bila nekompletna.

Suad Omerašević, načelnik Općine Zavidovići kazao je kako nema mjesta panici, mada se radi o zabrinjavajućem događaju.

“Ovo je zabrinjavajuća situacija i za građane Zavidovića i cijele BiH. Snage sigurnosti su uzele posao u svoje ruke i vjerujem da će rasvijetliti ovaj događaj. Vjerujemo da unatoč razočarenju ne bi trebali biti mjesta za paniku“, naveo je Omerašević.

Napad na policijsku stanicu u Zavidovićima dogodio se nepunih sedam dana od terorističkog akta i ubistva dvojice vojnika Oružanih snaga BiH u Sarajevu, i u vrijeme kada je izuzetno podignut nivo sigurnosti.

I direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač nakon ubistva vojnika naveo je kako će biti nadzirana mjesta i provjeravane osobe bliske radikalnim pokretima.

“Mi ćemo to stanje snimiti u svakom mjestu i sredini i vidjećemo šta sve tu ima. Nije to za nas nešto novo, radimo mi te provjere već duže vremena i ja se ne bi složio sa ocjenama koje sam čuo zadnjih dana da postoje neka mjesta u Federaciji i BiH nad kojima država nema nikakvu kontrolu, da je tamo neki tamni vilajet ili da vladaju pravila šerijatskog prava", kazao je Lukač.

Mada policija traga za napadačem, indikativno je da je u jeku nadzora meta policijska stanica i to u dijelu BiH odranije poznatom po djelovanju radikalnih elemenata. Iz Zavidovića je u Gornju Maoču otišao Nusret Imamović, koji će kasnije otići na ratište u Siriju. Imamović je stavljen na crnu listu State Departmenta i označen kao bosanski teroristički lider.

Pojačan nadzor nakon terorističkih aktivnosti je i na putu za Gornju Maoču, mjesto na čijem je čelu do odlaska u Siriju bio upravo Imamović. Policija Brčko Distrikta je na terenu i od ponedjeljka provjerava identitet osoba i kontroliše vozila, naveo je glasnogovornik Halid Emkić.

"Na području Brčko distrikta podignut je nivo bezbjednosti i to zbog očuvanja stanja sigurnosti. Ističem da mi nemamo nikakvih informacija koje bi mogle ukazivati na ugrožavanje sigurnosti građana i ove aktivnosti samo su neke od policijskih radnji", rekao je Emkić.

Iz Zavidovića je i Jasmin Keserović, također povratnik sa sirijskog ratišta, koji je identifikovan i na snimku na kojem se pozivaju pristalice militanata Islamske države da ubijaju na Balkanu.

Napad u Zavidovićima treći je u BiH na policijske službenike, a koji se veže uz terorizam. Haris Čaušević zvani Oks 2010 godine postavio je eksplozivnu napravu, ubivši jednog, a povrijedivši još šest policajaca. Potom je u aprilu ove godine Nerdin Ibrić upao u policijsku stanicu u Zvorniku naoružan automatskom puškom, te u terorističkom napadu ubio jednog, a povrijedio dva policajca.

XS
SM
MD
LG