Dostupni linkovi

Policija traga za autorima ekstremnih poruka


Džihadisti sa Balkana, jedan od prethodnih video poziva

U najnovijoj video poruci islamskih ekstremista zemljama regiona, upućena je prijetnja i Crnoj Gori, a što je izazvalo medijsku pažnju i reakcije publike. U tim reakcijama na društvenim mrežama i u komentarima čitalaca našle su se i dodatne ekstremističke poruke, koje obrađuju crnogorske bezbjednosne službe u pokušaju da otkriju njihove autore.

Nakon što su crnogorski internet i štampani mediji objavili posljednju video poruku terorističkih prijetnji Islamske države državama regiona među kojima je i Crna Gora, to je izazvalo veliki broj komentara na društvenim mrežama. Nekoliko komentara je sadržalo posrednu podršku namjerama ove terorističke grupe. Među desetinama komentara na sajtu "Vijesti" nalaze se i oni kojima se pozivaju Muslimani da se ujedine jer je Alah jedan "kako bi napravili njegov svijet".

Ekstremističke poruke se odnose na anonimne komentatore na portalu dnevnog lista „Vijesti“ u kojima se poziva na osvetu . Crnogorsko državno tužilaštvo je tim povodom naložilo Upravi policije da utvrdi identitet osoba koje su poslale sporne komentare. Kako pišu „Vijesti“ Uprava policije pokušava da utvrdi identitet osoba koje su juče postavile komentare na portalu tog lista a kojima se prijeti nemuslimanima, te da inspektori prijetnje istražuju uz pomoć Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Teroristi su u video poruci pod nazivom "Mi smo islamski hilafet - kasida", koja je postavljena na YouTube kanalu, objavili da će pokoriti Crnu Goru, kao i cijeli Balkan. Podsjetimo, problem odlaska na strana ratišta i pridruživanja terorističkim grupama pojedinaca iz regiona, bio je tema međunarodnog skupa koji je održan u Budvi početkom juna.

Povodom tadašnje video poruke ekstremista u kojima se poziva na ubistva i terorističke akte na prostoru Balkana i Crne Gore, ministri pravde i unutrašnjih poslova su saopštili da pozive džihadista treba shvatiti ozbiljno, ali ne treba precjenjivati, te da zemlje Balkana imaju šansu da spriječe negativne posljedice zajedničkim aktivnostima. Slijedi arhivski sniman ministra pravde Duška Markovića:

„Svaki pojedinac koji je uzeo učešće u vojnim operacijama Islamske države u Siriji i Iraku predstavlja prijetnju za zajednicu iz koje je došao, a to znači i države Balkana generalno. Ovaj poziv je takođe veoma ozbiljna stvar, naravno ne treba je sada precjenjivati jer znamo da je propaganda snažan alat u rukama ISIL-a. Djelovanje Islamske države kao terorističke organizacije je prijetnja za svaku tačku na zemljinoj kugli. Danas veliki broj ljudi strada i trpi ozbiljne posljedice. Mi na Balkanu, mislim da imamo šanse da tako nešto spriječimo."

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG