Dostupni linkovi

Policajci pored Mladićeve spomen-ploče kod Sarajeva


Spomen-ploča Ratku Mladiću nalazi se na entitetskoj liniji razdvajanja između Sarajeva i Istočnog Sarajeva, BiH, 9. januar 2023.
Spomen-ploča Ratku Mladiću nalazi se na entitetskoj liniji razdvajanja između Sarajeva i Istočnog Sarajeva, BiH, 9. januar 2023.

Dvojica policajaca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) iz Istočnog Sarajeva nalaze se u ponedjeljak ujutro (9. januar) na entitetskoj liniji razdvajanja između Sarajeva i Istočnog Sarajeva, nekoliko kilometara od centra glavnoga grada.

Tu se nalazi zid na kojem je spomen-ploča s imenom Ratka Mladića, koji je pred Međunarodnim sudom u Hagu osuđen na doživotni zatvor za genocid i ratni zločin u BiH.

Portparolka Policijske uprave Istočno Sarajevo Vesna Stokanović je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavila kako su policajci na tom mjestu zbog obilježavanja 9. januara u Istočnom Sarajevu.

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) obilježava Dan RS-a, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Ona je dodala kako je tokom vikenda spomen-ploča oštećena, ali da nema informacije da je zamijenjena novom.

"Preduzećemo istražne radnje u vezi sa ovim slučajem", kazala je Stokanović.

Spomen-ploča Mladiću, 9. januar 2023.
Spomen-ploča Mladiću, 9. januar 2023.

RSE je na licu mjesta utvrdio da je ploča zamijenjena.

Na ploči se navodi da je Ratko Mladić "kao general Vojske Republike Srpske na tom mjestu 19. maja 1992. godine izvršio smotru dva bataljona".

Gdje se nalazi spomen-ploča s imenom Ratka Mladića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:10 0:00

Krajem novembra 2021. godine policija je u Istočnom Sarajevu uhapsila Sanela Mahmutovića iz Vogošće, mjesta kod Sarajeva, koji je 17. novembra te godine izlio bijelu boju na spomen-ploču s imenom Ratka Mladića.

Ploču je 2014. godine postavila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo.

Njeno uklanjanje početkom novembra 2021. godine je tražilo Gradsko Vijeće Sarajeva koje je usvojilo inicijativu vijećnice Alme Čengić kojom se zahtijeva od Kancelarije visokog predstavnika (OHR) da naloži skidanje spomen-ploče s Mladićevim imenom.

Čengić se pozvala na Odluku visokog predstavnika o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima je zabranjeno postavljati spomenike i podsjetnike osobama pravosnažno osuđenim za genocid.

Na upit RSE o inicijativi za uklanjanje ploče, iz OHR-a je tada odgovoreno da je "ovo pitanje za nadležne domaće institucije", jer su izmjene Krivičnog zakona BiH objavljene u Službenom glasniku BiH u julu ove godine.

XS
SM
MD
LG