Dostupni linkovi

Policija saslušala aktivistu inicijative “Ne da(vi)mo Beograd“


Saslušan aktivista inicijative “Ne da(vi)mo Beograd"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Saslušan aktivista inicijative “Ne da(vi)mo Beograd

Aktivista inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ Simon Simonović saslušan je u policiji po nalogu Tužilaštva, a pod sumnjom na krivično delo nasilničkog ponašanja na javnom skupu, rekao je nakon saslušanja njegov advokat Vladimir Dragaš.

„Osumnjičen je, konkretno, da je policajcu naneo povrede koje su kvalifikovane kao lakše telesne povrede.“

Dragaš dodaje da bi, sa potencijalnim dokazima, tek trebalo da budu upoznati.

Tokom saslušanja koje je trajalo oko sat i po vremena, Simonoviću i njegovom zastupniku je verbalno rečeno o čemu je reč, dodaje Dragaš.

Poziv za saslušanje, usledio je nakon protesta inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ u ponedeljak tokom kog su čelnicima Gradske uprave Beograda pokušali da uruče "otkaze" zbog nezakonitog rušenja objekata i maltretiranja građana u beogradskoj četvrti Savamala tokom noći posle izbora 24. aprila.

Beograd: „Otkaz“ gradskim čelnicima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Nakon protesta, ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Nebojša Stefanović najavio je krivične i prekršajne prijave, tvrdeći da su na protestu ispred zgrade Uprave, napadnuti gradonačelnik Siniša Mali, odbornici i policajci.

Takođe, Siniša Mali je rekao je da su demonstranti iz inicijative „fizički napali njega i nekolicinu odbornika Skupštine Beograda i da su povredili jednog policajca“.

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” negirala je te tvrdnje.

Istovremeno, na jednom portalu objavljen je video snimak na kome se navodno čuje kako Simonović okupljenima, uz pomoć megafona, govori: „Razbili smo nos policajcu! „

Advokat Vladimir Dragaš, kaže da je taj snimak istrgnut iz konteksta.

„Simon je u trenutku kada je odbronik gradske Skupštine (Nebojša) Bakarec izašao da razgovara sa ljudima koji su se okupili, megafonom prenosio, doslovce, ono što je Bakarec njima saopštavao. Bakarec u tom trenutlu izgovara reči: ’Zašto ste slomili nos policajcu’ i te reči Simon doslovce prenosi ljudima preko megafona. Tako da je očigledno da je snimak izvučen iz konteksta. Prosto da su objavili tri sekunde snimka ranije i tri sekunde kasnije, jasno bi se video kontekst i bilo bi jasno da on ništa ne priznaje“, rekao je Dragaš.


Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd”
u ponedeljak uveče je saopštila da je policija „upravo bila na vratima“ njihovog aktiviste sa pozivom na hitno saslušanje koje je zakazano za utorak ujutru.

„Svaka čast na brzoj reakciji. Pitamo se kako to da se policija ne odaziva kada 30 maskiranih ljudi sa bagerima poruši pola ulice, vezuje i lišava slobode ljude, a tužilaštvo ne zna o čemu se radi ni nakon skoro tri meseca od zločina...“, saopšteno je iz inicijative “Ne da(vi)mo Beograd“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG