Dostupni linkovi

Tužilac obaviješten o napadu na mladića u Bratuncu, potvrdio MUP RS


Policija u entitetu Republika Srpska (ilustrazivna fotografija)
Policija u entitetu Republika Srpska (ilustrazivna fotografija)

Tužilac je obaviješten o napadu na mladića iz Bratunca, na istoku Bosne i Hercegovine, koji se dogodio u petak, 23. juna, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) za Radio Slobodna Evropa (RSE) u ponedjeljak, 26. juna.

"Bit će podnijeta krivična prijava za nanošenje teške tjelesne povrede", kazao je dežurni operativni u nadležnoj Policijskoj upravi Zvornik, ističući da ne može govoriti o motivima napada.

Iz Policijske uprave su naknadno 26. juna saopćili da su identificirali tri maloljetnika iz Bratunca, osumnjičena za napad.

Mladić iz Bratunca Osman Mehanović kazao je za RSE da je napadnut u petak oko 23 sata, nakon što se iz ugostiteljskog objekta uputio prema prakiranom automobilu.

Kako je kazao, nekoliko muškaraca mu je prišlo te su ga počeli gurati i vrijeđati.

"Razne gnjusne nacionalno uvrijedljive rečenice poput: 'Hoćeš da te zakoljemo kao što smo vas u Srebrenici klali'. Dižem se šokiran sa zemlje, jedna muška osoba me opet gurne. Opet se podignem te dobijem par jakih udaraca u glavu gdje mi izbijaju zub, a jedan mi nanosi posjekotinu na šaci", kaže Osman za RSE.

Napadači su pobjegli nakon što mu je, kako ističe, u pomoć pritekla žena koja ga je odvela do policijske stanice.

Povodom incidenta u Bratuncu oglasio se i ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Nerin Dizdar.

Uz objavljenu fotografiju mladića, Dizdar je na Facebook profilu napisao da su "nepoznate osobe napale povratnika u Bratunac".

"Osuđujem svaki vid nasilja nad povratnicima i pozivam istražne organe da blagovremeno reaguju, pronađu počinioce i adekvatno ih sankcionišu", napisao je Dizdar.

Nakon napada u Bratuncu, reagirao je ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić.

Hurtić je 26. juna saopćio da je u Bratuncu "brutalno i kukavički napadnut mladić" te je zatražio od policije i tužilaštva da hitno uhapse i procesuiraju nasilnike.

"Oni su ovo krivično djelo počinili, prema tvrdnji žrtve, na nacionalnoj osnovi", naveo je Hurtić.

Poručio je da "neprocesuiranje nasilnika i razbojnika, dodatno ohrabruje nove napadače da počine slična krivična djela", te "stvara veliku nesigurnost među povratnicima".

XS
SM
MD
LG