Dostupni linkovi

Predsjednik Opštine Ulcinj pušten da se brani sa slobode


Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić
Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić

Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić i četvorica njegovih saradnika koji su u ponedjeljak, 18. januara, bili privedeni u stanicu policije u Ulcinju, nakon saslušanja su pušteni da se brane sa slobode. To je za javni servis Radio-televiziju Crne Gore potvrdio državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Ulcinju, Faruk Rasulbegović.

Osumnjičenima se na teret stavlja krivično djelo nesavjesnog rada u službi.

Upava policije i tužilaštvo se nisu zvanično oglašavali ovim povodom, a vijest da su Nrekić i njegovi saradnici uhapšeni 18. januara je prvi objavio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na svom Twitter profilu:

“Uhapšen je gradonačelnik Ulcinja i šef lokalnog DPS, sa još nekoliko funkcionera. Razlog - partijsko zapošljavanje! Neka sud utvrdi kako su dolazili do izbornih pobjeda. Građanima je to jasno. Vlada je odlučna da svim zloupotrebama stane na kraj!”, napisao je potpredsjednik Abazović.

Nakon saslušanja u policiji da se brane sa slobode pušteni su i sekretar Sekretarijata za finansije opštine Ulcinj Sead Osmanović, sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mustafa Gorana, direktor Službe za zaštitu i spašavanje Saubih Mehmeti i sekretar Komunalne policije Milazim Mustafa.

Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić je prije desetak dana već bio saslušan u policiji u svojstvu građanina, kada je lokalno tužilaštvo pokrenulo istragu o navodnom partijskom, nezakonitom zapošljavanju u toj opštini.

Nrekić je početkom 2020. godine, za televiziju “Vijesti” naveo da postoji partijsko zapošljavanje na lokalnom nivou.

Od lokalnih izbora 2018. u Ulcinju je na vlasti koalicija predvođena Demokratskom partijom socijalista, u kojoj su Forca, široka koalicija Demokratske partije (DP), Demokratska unija Albanaca (DUA), Socijaldemokrate (SD) i Bošnjačka stranka (BS).

U opoziciji su tri odbornika, dva iz građanskog pokreta URA i jedan iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Kao rezultat parlamentarnih izbora krajem avgusta, 4. decembra formirana je nova Vlada, od doskorašnje opozicije, predvođena Demokratskim frontom (DF), Demokratama i Građanskim pokretom URA. Demokratska partija socijalista (DPS) je prešla u opoziciju nakon tri decenije vlasti.

Tri decenije vlasti DPS-a u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

DPS: Vlast prikriva svoje partijsko zapošljavanje

Iz opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) su saopštili da je privođenje Nrekića za “partijsko zapošljavanje”, vrhunac licemjerja potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i nove vlasti i nagovještaj da će oni pokušati revanšizmom da zamaskiraju nelegalne poteze, odnosno njihovo partijsko zapošljavanje kroz podjelu državnih funkcija suprugama, djevojkama, sinovima, kumovima i kroz otpuštanja politički, nacionalno i vjerski nepodobnih.

Zabrinjavajuće je, ističu u najjačoj opozicionoj partiji da Abazović zloupotrebljava policiju i Tužilaštvo, a žmuri na patijsko zapošljavanje u opštinama u kojima su njegovi koalicioni partneri na vlasti.

Reagovali su iz Građanskog pokreta URA čiji je lider potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Nazivajući DPS „sabirnim centrom organizovanog kriminala i korupcije, iz URE su naveli da u DPS-u, čiji je Nrekić funkcioner, pokušavaju da manipulacijom zamažu oči crnogorskoj javnosti:

„Uprkos najjeftinijog propagandi DPS-a i njihovih plaćenih medijskih trovača u posljednjih 30 godina, razum je i dalje nadmoćniji. Zna većinska crnogorska javnost ko je državu ojadio za baslosnovne pare i zna ko je utemeljivač crnogorskog kriminala i korupcije”, kazali su iz URE.

MANS: Nrekić nije jedini

Dejan Milovac iz nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koja se godinama bavi zloupotrebom državnih resursa u partijske svrhe, za Radio Slobodna Evropa kaže da borba protiv partijskog zapošljavanja ne treba da se zaustavi na slučaju Ljora Nrekića:

„Treba da se ispitaju svi i iz nove vlasti i nove opozicije kako bismo imali pravičan sistem i uputili jasnu poruka da niko ne smije da dobije posao samo zato što ga politička partija preporučuje“, navodi Milovac naglašavajući da slučaj Ljora Nrekića nije jedini:

„Od nekoga je moralo da počne da se rješava ali je selektivnost sudstva i tužilaštva velika. Imali smo mnogo javnog iskazivanja da je političko zapošljavanje nezvanični 'modus operandi' (šablon) za dobijanje posla u državnoj upravi i oni nisu reagovali.“

Brisel nije zaboravio aferu 'Snimak'

U Izvještaju o napretku Crne Gore objavljenom 6. oktobra 2020. godine Evropska komisija podsjeća da nije bilo političkog epiloga navodne zloupotrebe javnih sredstava u aferi "Snimak" iz 2013. godine.

Afera "Snimak" izbila je nakon objavljivanja audio-snimka sa zatvorene sjednice DPS, u vrijeme dok je bio na vlasti, čiji funkcioner Zoran Jelić koji govori o zapošljavanju simpatizera DPS preko projekata Zavoda za zapošljavanje:

"Jedan zaposleni, to su četiri glasa. Ako uspijemo da zaposlimo našeg čovjeka smanjili smo njima (opoziciji) jedan glas, a povećali nama (DPS)“, rekao je tada Jelić.

Jelić nije procesuiran, a 2017. godine izabran je za člana Državne revizorske institucije koja je zadužena za kontrolu trošenja budžetskih sredstava i upravljanja državnom imovinom.

Dejan Milovac iz MANS-a smatra da je pravosuđe propustilo priliku da na aferi Snimak pokaže kako partijsko zapošljavanje nije prihvatljivo:

„Nadležni su ćutali o tome. Ključni akteri afere Snimak ostali su nekažnjeni. Čak ni politički nijesu odgovarali pa je 'glavni akter' Zoran Jelić sada u Državnoj revizorskoj instituciji, što je loša poruka, ne samo partije već i Tužilaštva“, navodi Milovac.

U Crnoj Gori je na izborima 31. avgusta prošle godine, nakon tri decenije promijenjena vlast.

Tadašnja opozicija tvrdila je da će, ukoliko preuzme vlast, prestati sa praksom političkog zapošljavanja. Međutim, za sada partije unutar tročlane koalicije uglavnom na važna mjesta postavljaju upravo partijske kadrove . A shodno partijskim kvotama, mediji su objavili spisak raspodjele više od 60 čelnih funkcija u državnim kompanijama, agencijama, ustanovama i drugim javnim institucijama među članicama koalicije, što su kasnije partije potvrdile.

Evropska komisija je u posljednjem Izvještaju za Crnu Goru, objavljenom 6. oktobra 2020. godine, naglasila da je potrebna snažna politička volja u cilju depolitizacije javne administracije i državne uprave kako bi se optimalizovali javni poslovi.

XS
SM
MD
LG