Dostupni linkovi

Policija u CG ne reaguje na prijetnje novinarki "Monitora"


Novinari ispred Suda u Podgorici, ilustrativna fotografija
Novinari ispred Suda u Podgorici, ilustrativna fotografija
Proteklog vikenda crnogorsku javnost uzburkao je najnoviji incident u kojem su glavni akteri jedan javni funkcioner i novinari nedjeljnika „Monitor“.

Nezadovoljan tekstovima o njegovim i poslovima njegove porodice u tom nedjeljniku, Predsjednik SO Kolašin Mileta Šuković putem telefona prijetio je novinarki Mileni Perović Korać.

Dok Šuković u izjavi za RSE negira da joj je prijetio, novinarka „Monitora“ se plaši da će i taj slučaj, kao i do sada biti zataškan zbog toga što je Šuković kadar DPS kao i zbog činjenice da mu je rođeni brat šef kolašinske policije.

U međuvremenu uslijedile su i druge reakcije.

Nedjeljnik “Monitor” je u najnovijem broju objavio tekst, u kome se, između ostalog piše o imovini Milete Šukovića, koju je navodno stekao i radeći za kontroverznog biznismena Zorana Bećirovića, ali i od kladionica, od čega piše taj nedjeljnik prihoduje i njegova supruga, načelnica Uprave prihoda u Kolašinu.

Novinarka „Monitora“ Milena Perović Korać u izjavi za RSE tvrdi da joj je Šuković u telefonskom razgovoru sa njenim kolegom Miodragom Rašovićem poručio da će joj zbog navoda u tom i drugim tekstovima o njemu "slomiti nos kao i da će doći u redakciju".

Kaže da do danas nju ili njenog kolegu iz policije niko nije kontaktirao ili pozvao da daju izjavu povodom incidenta.

„Vjerovatno ćemo sačekati danas-sjutra ali ćemo svakako da pozovemo policiju da vidimo šta ima novo tim povodom. Uglavnom, nijesu nas još zvali, a koliko sam vidjela u medijima kolašinska policija čeka nekakav dopis da bi ga saslušala, međutim vjerovatno znate da je njegov rođeni brat šef kolašinske policije. Postoji dakle i tu sigurno mali problem“.

Perović kaže da ukoliko policija ne podnese prijavu protiv Šukovića da je moguće da će ona i kolega Rašović to učiniti preko svog advokata.

„Nije ni to nešto što se ne može desiti ukoliko procijenimo da je to slučaj koji će kao i mnogi do sada završiti u nekim tamo fijokama. U svakom slučaju vršićemo pritisak da to ne ostane zaboravljeno jer to zaista više niej incident nego model ponašanja javnih funkcionera prema novinarima i medijskim radnicima u Crnoj Gori“.

Sindikat medija traži da se kazne javni funkcioneri koji prijete

Predsjednik SO Kolašin Mileta Šuković, međutim tvrdi da nije prijetio novinarki Monitora . Ljut je zbog tekstova koje doživljava kao neprofesionalni i pristrasno novinarstvo čiji je cilj napad na njega i njegovu porodicu

„Njoj nijesam prijetio! Kako da prijetite nekome ako ne možete da stupite u kontakt sa njim? Ja sam, to je tačno razgovarao sa nekim novinarom Rašovićem u redakciji koga sam pitao od kada je to praksa novinarska da se piše o ljudima a da se ne stupi u kontakt sa njima. Ona tamo piše laži, neistine. Niti me je zvala niti me je pitala bilo šta.“

Šuković kaže da će povodom incidenta dati izjavu policiji:

„Ja ću njima da dam izjavu i tu ću izjavu da autorizujem da ne bude nekih zloupotreba poslije. Da jednom za svagda raskrstim sa tim podmetanjima, sa tim podvalama. Znam da se spremaju lokalni izbori, možda i izbori na nivou države i da mnogim ljudima smetam, pogotovo onima koji žele da dođu na vlast“.

U prvim reakcijama na incident, Sindikat medija pozvao je nadležne državne organe da kazne javne funkcionere koji prijete, zastrašuju i ugrožavaju sigurnost novinara svaki put kada im ne odgovaraju kritički tekstovi. Iz Sindikata medija traže da, pored ispitivanja i utvrđivanja Šukovićeve krivične odgovornosti, on bude razrješen funkcije koju obavlja.

Reagovale su i vladajuća SDP kao i opoziciona Pozitivna Crna Gora. Socijaldemokrate smatraju da bi ponašanje Šukovića i ne samo povodom najnovijeg incidenta trebalo da bude predmet pažnje nadležnih državnih organa, uz podsjećanje da je kolašinski odbor SDP protiv njega i drugih odgovornih u toj opštini ranije podnio krivične prijave.

I u Akciji za ljudska prava traže hitnu reakciju nadležnih državnih organa .

“Tražimo od Uprave policije da hitno preduzme krivično gonjenje počinioca i apelovali smo na državnog tužioca da kvalifikuje ovaj slučaj kao kvalifikovani oblik krivičnog sjela ugrožavanja sigurnosti zbog toga što smatramo da je djelo izvršeno prema više lica, ne samo prema Mileni Perović Korać, a pored toga djelo je opravdano izazvalo uznemirenje javnosti, što su sve elementi kvalifikovanog oblika”, zaključila je Tea Gorjanc Prelević.
XS
SM
MD
LG