Dostupni linkovi

Ministar policije Kosova: Srbi odbili da KFOR zameni specijalce


Pripadnici misije KFOR i Specijalne jedinice policije Kosova na prelazu Jarinje, 28. septembar 2021.
Pripadnici misije KFOR i Specijalne jedinice policije Kosova na prelazu Jarinje, 28. septembar 2021.

Gradonačelnici u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova odbili su ponudu KFOR-a da ta misija NATO-a preuzme nadgledanje graničnih prelaza Jarinje i Brnjak, umesto Specijalne jedinice policije Kosova.

To je izjavio ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) na konferenciji za novinare 28. septembra u Prištini.

U četiri opštine na severu Kosova – Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok - gradonačelnici su iz Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Oni se gotovo sve vreme nalaze na barikadama sa loklanim stanovništvom, koji već deveti dan blokira granične prelaze Jarinje i Brnjak sa zahtevom da se povuče odluka kosovskih vlasti o srpskim registarskim tablicama i da se povuku Specijalne jedinice policije Kosova.

"Imajući u vidu da je KFOR ponudio pomoć našoj graničnoj policiji u vidu dodatnih snaga na graničnim prelazima, rekli smo onda da Specijalne jedinice policije ne moraju da prisustvuju uklanjanju barikada. Međutim, i ovu ponudu komandanta KFOR -a su odbile ekstremističke grupe i time su dokazali da oni nisu zabrinuti, kako su ranije rekli, zbog prisustva specijalnih snaga, već da su njihovi ciljevi duboko politički, kako bi naštetili suverenitetu naše zemlje", izjavio je Svečlja nakon sastanka sa austrijskim kolegom Karlom Nehamerom (Karl Nehammer).

Prethodno je u ponedeljak uveče (27. septembar) komandant mirovne misije KFOR -a na Kosovu, general - major Franko Federići (Franco Federici) rekao je da je ova misija NATO-a preduzela sve mere kako bi se smanjile tenzije na severu Kosova, da se obezbedi mirno okruženje i sloboda kretanja za sve građane Kosova.

U saopštenju za medije, Federići navodi da je KFOR pojačao patrole duž puteva koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak.

Ministar Svečlja je pozdravio pomoć misije KFOR -a i EULEX –a (Misija Evropske unije za vladavinu prava), napominjući je policija Kosova sposobna da sprovede zakon.

"Tamo (na severu) je situacija mirna i imamo kontrolu. Uz pomoć savezničkih država i uz pomoć savezničkih misija mi ćemo mirno prevazići ovu situaciju", rekao je Svečlja.

Kakva je situacija na severu?

Srbi iz opština na severu, koji tamo čine većinsko stanovništvo, već deveti dan blokiraju granične prelaze Jarinje i Brnjak, kao i puteve koji vode do njih, gde su parkirali teška teretna vozila i napravili barikade.

Na ovaj način oni izražavaju nezadovoljstvo zbog odluke Vlade Kosova da uvede recipročne mere Srbiji oko registarskih tablica i najave oduzimanja tablica za automobile koje izdaje Srbija, a koje imaju oznake gradova na Kosovu.

Takođe, na ovim prelazima se devet dana nalaze i kosovski specijalci, a premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je u nekoliko navrata rekao da su oni na severu raspoređeni kako bi zaštitili granične prelaze i da ove akcije nisu uperene protiv kosovskih Srba.

Specijalna jedinica Kosova je stacionirana između samih graničnih prelaza i barikada, a oni koji moraju da pređu preko ovih prelaza sa Srbijom, to mogu da učine jedino pešaka.

Sve vreme se vodi intezivna diplomatska aktivnost u cilju prevazilaženja napetosti između Koosva i Srbije, a najviši zvaničnici EU i NATO-a pozivali su obe strane da ulože napore i rade na deeskalaciji situacije u ovom delu Kosova.

XS
SM
MD
LG