Dostupni linkovi

Policija Kosova zaplenila izborni materijal iz Srbije


Kamioni sa izbornim materijalom na graničnom prelazu Merdare, 15. januar 2022.

Policija Kosova je potvrdila 15. januara da je dan ranije zabranila da se iz Srbije uveze izborni materijal za referendum, koji organizuje Srbija za promenu Ustava u oblasti pravosuđa.

Kako se navodi u saopštenju, 14. januara su na graničnom prelazu Merdare stigla tri vozila - jedan automobil i dva kamiona - srpskih registarskih oznaka, u kojima je bilo šest osoba.

U tim vozilima je bio materijal za koji se sumnjalo da će biti korišćen za održavanje srpskog referenduma na teritoriji Kosova.

"U saradnji i koordinaciji sa pravosuđem, dva prevozna sredstva (kamioni) su upućeni na Carinu, a nakon obavljenog razgovora lica su se svojim vozilom vratila u Srbiju", navodi se u saopštenju Policije.

Prethodno je direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković 14. januara rekao da su pripadnici Policije Kosova priveli "bez ikakvog pravnog osnova i krivičnog dela, koordinatora Republičke izborne komisije Marka Jankovića".

"Janković se nalazio u pratnji dva kamiona koja su prevozila izborni materijal RIK-a (Republička izborna komisija) za predstojeći referendum na Kosovu i Metohiji, koji je bio najavljen OEBS-u (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju)", navodi se u saopštenju i dodaje se da je izborni materijal zaplenjen.

U međuvremenu, Petković je 15. januara za Radio-televiziju Srbije potvrdio da su koordinator RIK-a i vozači kamiona, koji su prevozili referendumski materijal, pušteni.

"Umesto da ih dočekaju predstavnici OEBS-a, koji je trebalo da preuzmu materijal i distribuiraju ih na 140 biračkih mesta, sačekalo ih je deset vozila kosovske Policije", rekao je Petar Petković.

Petković je rekao i da je specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku preneo da su prekršeni svi sporazumi.

Međunarodna zajednica je pozvala 14. januara Vladu Kosova da dozvoli Srbima da glasaju na predstojećem referendumu kojeg organizuje Srbija.

U saopštenju više zapadnih država izražava se žaljenje što Vlada Kosova nije dozvolila OEBS-u da prikuplja glasačke listiće sa Kosova tokom referenduma u nedelju (16. januar).

Međutim, državni vrh Kosova je na sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte u Prištini izneo jedinstven stav o održavanju referenduma Srbije na teritoriji Kosova, a to je da pripadnici srpske zajednice mogu da glasaju putem pošte ili putem Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom u Prištini.

U saopštenju Predsedništva, Vlade i Skupštine Kosova se navodi da je predstavnicima međunarodne zajednice jasno stavljeno do znanja da bi otvaranje biračkih mesta za referendum Srbije na Kosovu, značilo kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse.

Zbog srpskog referendum, 15. januara se održava i vanredna sednica Skupštine Kosova.

Građani Srbije se 16. januara 2022. godine izjašnjavaju o promenama Ustava koje se odnose izbor sudija i tužilaca, a na promene u pravosuđu Srbija se obavezala u procesu pristupanja EU.

Preambula važećeg Ustava Srbije, u kojoj se navodi da je "Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije", neće biti predmet ovog referenduma.

XS
SM
MD
LG