Dostupni linkovi

Policija iz susjedstva čuva red na crnogorskom primorju


Ilustracija
Ilustracija
Crnogorska policija i ove sezone sarađuje sa policijama susjednih zemalja kroz zajedničke patrole koje u primorskim gradovima obezbjeđuju javni red i mir.

Od Ulcinja do Herceg Novog ih je ovog ljeta 16 iz 5 država okruženja.

Policajci iz Albanije, Makedonije, Hrvatske, Srbije i Italije pomažu crnogorskim kolegama u čuvanju javnog reda i mira u primorskim gradovima. Riječ je o pripadnicima kriminalističke policije i službenicima opšte nadležnosti.

"Ti službenici koji su u uniformi raspoređeni su trojica u saobraćajnim patrolama, a to su kolege iz Srbije, iz Makedonije i Albanije, dok je kolega iz Italije zajedno sa kolegom iz Hrvatske raspoređen na poslovima javnog reda i mira u Centru bezbjednosti Budva. Njihov cilj i zadatak je jeste da pomognu turistima, svojim sugrađanima po pitanju pružanja informacija, kao i da se ti turisti koji dođu u našu zemlju i naš grad osjećaju sigurno kada vide prisustvo svojih službenika policije na našem području", kaže komandir policije u Budvi Slobodan Kovačević.
FOTO: Uprava policije Crne Gore
FOTO: Uprava policije Crne Gore

Ove godine se saradnja sa susjednim zemljama proširila i na Italiju i Makedoniju.

"Oni će ovdje biti cijeli mjesec, a već imamo slična iskustva službovanja u Hrvatskoj tokom prethodne dvije godine. Drago mi je da mogu biti od pomoći italijanskim turistima kao i što sam dio ovog važnog programa saradnje naših država", kaže član Interpola u Riku Kač Đansa.

Zoran Nikolov je policijski službenik iz Štipa u Makedoniji.

"Razlikuje se u tome što je ovdje moj posao na manjem nivou u smislu da smo ovdje mi samo podrška našim građanima ili da uz asistenciju naših kolega iz Crne Gore pružimo i konkretnu pomoć ako imaju neki problem. Sve se ovo i radi da bi se naši turisti ovdje osjećali prijatno", ističe on.

Pomoć kolegama

Eduard Kaca je saobraćajni policajac iz Tirane i prvi put je u Crnoj Gori u službi.

"Mislim da je saradnja albanske i crnogorske policije odlična i nadam se njenom nastavku. Što se turista iz moje zemlje Albanije tiče jedini prigovor se odnosi na nedostatak parkinga u Budvi".

Među policajcima iz regiona koji službuju u Crnoj Gori tokom ljetnje sezone je i Goran Stanić iz Srbije.

"Tu sam 21 dan da pomognemo kolegama iz Crne Gore u radu sa našim državljanima koji se nalaze na odmoru u Crnoj Gori. Konkretno ja najviše radim u saobraćaju".

Hrvatski turisti koji borave u Crnoj Gori do sada su se policijskom službeniku na ispomoći u Budvi Luki Dučiću obraćali samo tragajući za turističkim informacijama.

"Pitaju kako bi mogli doći ovamo ili tamo, znači nema problema samo traže informacije. Što se problema javnog reda i mira tiče tokom ljeta mi u Dubrovniku imamo manje-više slične probleme kao i vi ovdje", navodi on.

Problemi se u centrima kao što je Budva uglavnom vezuju za saobraćajnu gužvu i narušavanje javnog reda i mira, kaže komandir budvanske policije Slobodan Kovačević.

"Službenici koji su raspoređeni iz zemalja okruženja nemaju ovlaštenja, ne vrše hapšenje, ne upotrebljavaju sredstva za vezivanje, vatreno oružje nego vrše popisivanje i unošenje u svoje baze podataka ako ima narušilaca javnog reda i mira i to procesuiraju u svojim zemljama".
XS
SM
MD
LG