Dostupni linkovi

Policija i obitelj suprotno o uzrocima smrti navijača "Hajduka"


Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić govori o uzrocima smrti navijača Hajduka, 7. svibanj 2013.
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić govori o uzrocima smrti navijača Hajduka, 7. svibanj 2013.
Hrvatska policija demantirala je napise nekih medija kako je policijska brutalnost bila uzrok smrti 19-godišnjeg navijača „Hajduka“ iz Županje. Hajdukova navijačka skupina „Torcida“ i obitelj umrlog mladića dobili su potporu navijačkih skupina brojnih europskih nogometnih klubova – od Prištine i Maribora do Sydneya i Porta.

Nakon napisa nekih medija kako je 19-godišnji navijač „Hajduka“ iz Županje Marko Azapović umro od posljedica premlaćivanja u županjskoj policiji, ali i nakon potpore koju su Hajdukova navijačka skupina “Torcida“ i mladićeva obitelj dobili na društvenim mrežama, policija je u utorak sa najviše razine demantirala da je policijsko nasilje bilo uzrok Markove smrti. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić iznio je rezultate unutarnje kontrole.

Ostojić je kazao kako je mladić mjesec dana prije smrti dva dana zadržan na policiji zbog krađa i davanja lažnog iskaza, ali da je u bolnicu otišao kako bi smanjio bijes obitelji jer je navodno upravo vlastitoj tetki ukrao neki novac. Međutim, kada je mladić nakon boravka u policiji otišao u vinkovačku bolnicu, tamo su mu pronađeni hematomi na vratu i koljenima, dva natučena rebra i natečen vrat, a liječnicima je rekao da su ga policajci tuki i šamarali, tjerali da kleči i da radi sklekove.

Ništa od toga nije istina, kazao je ministar i naslutio mogućnost kako će toksikološka analiza ustanoviti da je mladić umro od overdosea narkoticima i lijekovima.

Grujić: Pustiti institucije da obave svoj posao

Obitelj preminulog mladića ogorčena je ministrovim riječima po kojima ispada da je Marko bio mafijaš i narkoman, i najavljuje tužbu protiv županjskih policajaca, za koje kažu da im je nasilničko ponašanje uobičajen obrazac ponašanja.

„Nismo ni očekivali da će ministrova izjava baš biti nešto, ali mogao se barem odrediti oko brutalnosti policije. Idemo do kraja, idemo utvrditi što se desilo. Ne kažem ja da je on umro od posljedica policijskog postupanja, ali kada pogledate te papire iz bolnice, mi sada sumnjamo da se svašta desilo u toj policijskoj postaji“, kazao je brat pokojnog Marka Krešimir Azapović za javni radio.

I u „Torcidi“ su suzdržani oko policijske verzije Markove smrti. Na redu je Državno odvjetništvo, kaže za RSE glasnogovornik Torcide Damir Grujić.

„Mi čekamo da Državno odvjetništvo (DORH) obavi posao – imamo neke informacije da će možda oni preuzeti istragu, i to je za nas mjerodavno. Pustimo institucije da odrade svoj posao i da DORH da neki zaključak“, istaknuo je Grujić.

Smrt mladića i sumnja na policijsko nasilje izazvali su brojne reakcije na društvenim mrežama navijača širom regije i Europe, pa čak i sa drugih kontinenata – od Čkembara iz Bitole i Robijaša iz Zenice do navijača iz Prištine i Maribora, ali i navijača St. Etiennea, Benfice i Sydney Uniteda. Grujić pozdravlja te reakcije.

„Ne znam – valjda je lakše u Europi bilo probiti vijest kako se neke stvari ovdje ne odvijaju kako treba, nego u Hrvatskoj. Šteta, jer ovako se stiče dojam da su se institucije pokrenule i počele raditi na osvjetljavanju ovog slučaja tek kada je priča prešla granice naše države.“
XS
SM
MD
LG