Dostupni linkovi

U Crnoj Gori uhapšeno više policajaca i biznismena


Osumnjičeni za šverc cigareta dolaze na saslušanje u Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici, 20. februara 2024.
Osumnjičeni za šverc cigareta dolaze na saslušanje u Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici, 20. februara 2024.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) crnogorska policija je uhapsila u utorak 11 osoba zbog sumnje da su stvorili kriminalnu grupu povezanu sa švercom cigareta.

Među njima je pet policajaca i šest biznismena.

Njima se, kako je saopštio portparol SDT-a tužilac Vukas Radonjić, na teret stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje.

Hapšenja su, navelo je SDT, rezultat njihove višemjesečne saradnje sa Europolom.

Akciju je sprovelo Specijalno policijsko odjeljenje, pri SDT-u, na čelu sa Predragom Šukovićem kojeg je nedavno na Oboru za bezbjednost ministar pravde Andrej Milović optužio za saradnju sa budvanskim kriminalnim klanom.

Uhapšeni su policajci komandir granične policije Dragan Backović, Milan Vukadinović, Mirko Mijušković, Radoje Rabrenović i biznismeni Aleksandar Mijajlović, Golub Vojinović, Zoran Đukanović, Milan Rogač, Mileta Simanić i Dejan Jokić.

Uhapšen je i dugogodišnji policajac Milenko Rabrenović, koji je bio angažovan kao obezbjeđenje bivšeg šefa policije Veselina Veljovića. Protiv njega je vođen sudski proces zbog optužbi da je prijetio novinarki Oliveri Lakić i njenoj porodici u februaru 2011. godine.

Osumnjičeni za šverc cigareta dovode na saslušanje u Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici, 20. februara 2024.
Osumnjičeni za šverc cigareta dovode na saslušanje u Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici, 20. februara 2024.

Među uhapšenim biznismenima je Aleksandar Mijajlović, kojeg je prethodni premijer Dritan Abazović označio kao jednog od neformalnih suvlasnika građevinske firme Bemax, iako njegovog imena zvanično nema u firmi.

Formalno Mijajlović je na različitim funkcijama u tri firme čiji osnivač je Bemax.

Ta firma, jedna od najvećih u Crnoj Gori, bila je glavni podizvođač radova na izgradnji autoputa Bar -Boljare.

Bliska je bivšim vlastima Demokratske partije socijalista na čijem čelu je do skoro bio Milo Đukanović. Donator je i sponzor brojnih manifestacija u Crnoj Gori.

Od oktobra 2022. godine u vlasništvu je Ivana Ubovića koji je tada kupio za 750.000 eura kupio od Veselina Kovačevića, dotadašnjeg formalnog vlasnika. Vrijednost firme je krajem 2021. procijenjena na 142 miliona eura.

Ivan je sin Ranka Ubovića, koga je bivši premijer Dritan Abazović uz bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića optužio za niz kriminalnih djela.

Abazović je Ubovića i Lazovića krajem 2022. između ostalog optužio za šverc kokaina i cigareta preko kompanije Bemax, kao i da su pripremali njegovu likvidaciju.

Zbog tih optužbi, Ubović i Lazović, podnijeli su protiv Abazovića tužbu za klevetu. Tim povodom pred ulcinjskim sudom već je održano nekoliko ročišta. Oni traže po 21.000 eura naknade zbog povrede prava ličnosti.

Šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković, iza njega Filip Adžić, desno Dritan Abazović (foto arhiv)
Šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković, iza njega Filip Adžić, desno Dritan Abazović (foto arhiv)

Abazović je prethodno početkom septembra iste godine o saznanjima o švercu cigareta informisao SDT kojem je, kako je tada saopštio, dostavio dokumentaciju sa šemom i imenima osoba i kompanija Bemax za koje sumnja da su umiješane u taj kriminalni posao.

On je kasnije optužio Bemax i za nelegalnu eksploataciju šljunka iz korita podgoričkih rijeka Morače i Cijevne, čime je država oštećena za 138 miliona eura.

XS
SM
MD
LG