Dostupni linkovi

Uhapšeno sedam osumnjičenih za šverc migranata u Srbiji


Granična policija u potrazi za švercerima migranata na severu Srbije, 1. novembar 2023.
Granična policija u potrazi za švercerima migranata na severu Srbije, 1. novembar 2023.

Sedam osoba osumnjičenih za krijumčarenje migranata uhapšeno je na području Beograda i Subotice, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

Kako je MUP objavio 3. novembra, sumnja se da su članovi organizovane kriminalne grupe koja je od aprila do jula 2023. omogućila nedozvoljen prelaz granice između Srbije i Mađarske za više desetina migranata i njihov ilegalni tranzit do država Evropske unije.

"Osumnjičeni su da su uzimali 2.350 evra po švercovanom migrantu", naveo je MUP i precizirao da su uhapšeni posle višemesečne istrage.

Određeno im je zadržavanje do 48 časova i uz krivičnu prijavu biće privedeni nadležnom tužilaštvu.

MUP je takođe 3. novembra saopštio da su tokom sedmodnevne akcije pripadnici policije sprečili "oko 3.400 iregularnih migranata koji su se krili u pograničnim pojasevima da krijumčarskim kanalima dođu do zemalja Evropske unije".

Saopšteno je da je tokom akcije na području Subotice, Kikinde, Sombora i Pirota pronađeno "pet automatskih pušaka, pet pištolja, više od 1.550 komada municije različitog kalibra, kao i 362 strana pasoša i manja količinu narkotika".

U saopštenju se navodi i da su u ovoj akciji koja je usmerena i na otkrivanje krijumčara, uhapšena dvojica Albanaca sa Kosova koji su, kako se sumnja, migrante snabdevali oružjem.

Srbija se nalazi na takozvanoj "Balkanskoj ruti" na kojoj migranti bežeći od rata i siromaštva prolaze kroz nju u pokušaju da se domognu država Evropske unije.

XS
SM
MD
LG