Dostupni linkovi

Protest policajaca ispred Predsjedništva BiH, traže veće plaće


Protest Saveza policijskih organa u Sarajevu, 28. aprila, 2021.

Članovi Sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini (BiH) održali su u srijedu, 28. aprila, mirni protest ispred Predsjedništva BiH, kako bi zatražili povećanje plaća.

Na protestu u srijedu svoje nezadovoljstvo plaćama izrazili su policijski službenici zaposleni u državnim policijskim agencijama u BiH iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih organa.

Iz Saveza su poručili da su plaće zaposlenih u policijskim organima ostale na nivou prethodnih devet godina iako je u međuvremenu, u odnosu na 2012. godinu kada je došlo do smanjenja plaća, budžet institucija BiH povećan sa 950 miliona na milijardu i 27 miliona KM ili procentualno za 8 posto.

"Izašli smo ponovo na proteste zbog dorade budžeta koje je Predsjedništvo vratilo na Vijeće ministara gdje su državni policajci opet uskraćeni, iako nam je bilo predviđeno povećanje primanja. Povodom toga opet smo se okupili pred Predsjedništvom da im ukažemo da smo mi državna policija i da moraju brinuti o nama", kazao je Dragan Krvavac, predsjednik Sindikata.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza Sindikata policijskih organa u BiH
Dragan Krvavac, predsjednik Saveza Sindikata policijskih organa u BiH

Dodao je da Vijeće ministara, koje je poslodavac, "ne uspostavlja nikakve socijalne dijaloge".

"Državna policija danas ima sto problema, a pod hitno trebaju donijeti Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH, zatim Zakon o policijskim službenicima BiH koji je trebao doživjeti brojne promjene, nema ni pravilnika o policijskim uniformama koji stoji negdje u ladici", kazao je Dragan Krvavac.

Protestno okupljanje policajaca državnih agencija održano je u skladu s epidemiološkim mjerama.

XS
SM
MD
LG