Dostupni linkovi

Oslobođena policajka iz Valjeva


Valjevo, ilustrativna fotografija
Valjevo, ilustrativna fotografija

Viši sud u Beogradu ukinuo je pritvor policajki iz Valjeva Katarini Petrović rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Višem sudu.

Policajka Katarina Petrović je bila u pritvoru zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj kada je podatke iz informacionog sistema Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o saobraćajnom udesu u kojem je učestvovao Nikola Petrović, bivši direktor Elekromreža Srbije i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučić fotografisala i prosledila ih poslanici opozicije Mariniki Tepić koja ih je objavila na društvenoj mreži Tviter.

Kako se navodi ona je fotografisala te podatke i prosledila ih poslanici opozicije Mariniki Tepić koja ih je objavila na društvenoj mreži Tviter..

U međuvremenu je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo optužni predlog protiv policajke zbog sumnje da je izvršila krivično delo iz Zakona o tajnosti podataka.

Ona se sumnjiči da je neovlašćenom licu dostavila dokumenta koji su joj povereni i predstavljaju tajne podatke sa oznakom tajnosti "poverljivo" iz pomenutog zakona.

Prethodno je ovo tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv Katarine Petrović za krivično delo Zloupotreba službenog položaja iz Krivičnog zakonika Srbije.

Tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenu oglasi krivom i da joj izrekne uslovnu osudu od sedam meseci zatvora sa rokom proveravanja od dve godine.

Tužilaštvo je takođe predložilo Višem sudu u Beogradu da se oglasi mesno nenadležnim i da predmet ustupi nadležnom Višem sudu u Valjevu.

Pritvor policajki je ukinut jer je u međuvremenu protiv nje u MUP-u pokrenut disciplinski postupak, a ona je suspendovana sa posla i ne može da ponovi delo za koje je bila osumnjičena – "zloupotreba službenog položaja", rečeno je za RSE u Višem sudu.

"Ona je sada na slobodi, jer su prestali razlozi i okolnosti zbog kojih joj je određen pritvor", rekla je za RSE Milica Veličković, portparolka Višeg suda.

U postupku protiv Katarine Petrović, koja je uhapšena 3. jula, sud je prethodno odredio pritvor od 30 dana "jer postoji mogućnost ponavljanja krivičnog dela". Kako je udaljena sa posla, smatra se da ga ne može ponoviti, te je puštena iz pritvora.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je 7. jula ispred Centralnog zatvora u Beogradu da je Katarina Petrović heroj.

"Dokument koji mi je poslala je javni interes, taj dokument je vlasništvo građana Srbije", rekla je Tepić.

Osim opozicionih stranaka određivanje pritvora policajki iz Valjeva osudili su i
udruženi sindikati Srbije "Sloga".

Ovaj sindikat je 6. jula naveo u saopštenju da ukoliko je policajka pogrešila, a smatraju da nije, treba razmotriti njenu eventualnu odgovornost u slučaju povrede službene dužnosti u skladu sa Zakonom o policiji.

Ispred Centralnog zatvora u Beogradu 6. jula je održan protest grupe građana i predstavnika opozicionih stranaka u znak podrške pritvorenoj policajki iz Valjeva.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG