Dostupni linkovi

Policajci iz Srbije i Hrvatske u istoj kancelariji


Ivica Dačić i Tomislav Karamarko na graničnom prelazu Bajakovo, 29. decembar 2010. Fotografije uz tekst: Zoran Glavonjić
Ivica Dačić i Tomislav Karamarko na graničnom prelazu Bajakovo, 29. decembar 2010. Fotografije uz tekst: Zoran Glavonjić
Tomislav Karamarko i Ivica Dačić, ministri policija Hrvatske i Srbije, potpisali su na graničnom prelazu Bajakovo Protokol o osnivanju zajedničke kontaktne službe. U praksi će to značiti, kako su na licu mesta videli novinari, da će srpski i hrvatski policajci sedeti u istoj kancelariji na hrvatskoj strani granice između dve zemlje i razmenjivati važne informacije

Služba, koja se nalazi u jednoj od službenih prostorija hrvatskog graničnog prelaza Bajakovo, počeće da radi za mesec dana, a u punom operativnom pogonu biće za godinu dana. Rad te kancelarije, u kojoj će se preko kompjuterskog sitema razmenjivati najznačajnije informacije za policiju na granici, ali i za borbu protiv kriminala uopšte, naglašen je kao jedan od prioriteta na sastanku koji su najviša rukovodstva dve policije održala na Bajakovu, nakon veoma srdačnog dočeka delegacije MUP-a Srbije, uz obostrano ljubljenje i grljenje.

Karamarko: Ne baratamo ni velikim mislima ni velikim riječima, mi samo govorimo o konkretnoj policijskoj suradnji koja može biti samo korist i dobrobit građana Srbije i Hrvatske.
Tomislav Karamarko, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, rekao je da je osnivanje tog centra kruna izuzetne dvogodišnje saradnje policija Srbije i Hrvatske.

„Našu suradnju mogu ocijeniti doista samo najvišim ocjenama. Ona je kvalitetna, razvija se postupno i nije pretenciozna. Mi ne baratamo ni velikim mislima ni velikim riječima, mi samo govorimo o konkretnoj policijskoj suradnji koja može biti samo korist i dobrobit građana Srbije i Hrvatske“,
kazao je Karamarko.

Obe strane istakle su da su za saradnju nedavno dobile najviše pohvale od vrha Interpola. Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, rekao je da je u obostranom interesu zajednička borba protiv kriminala i terorizma i dodao da je kooperacija Hrvatske i Srbije za primer.

„Mnoge incijative koje smo pokrenuli bile su neverovatne za naše kolege iz regiona. A danas kada se mogu i oni uveriti da se nešto od toga o čemu smo govorili radi i konkretno sprovodi, sada su i druge države iz regiona zainteresovane da zajedno sa nama učestvuju u ovim projektima“, rekao je Dačić.

Naglasak na sprečavanju krijumčarenja droge i oružja

U sedištu kontaktne službe na Bajakovu nalaze se računari preko kojih se pristupa policijskim sistemima Srbije i Hrvatske. Oliver Grbić, glavni ravnatelj hrvatske policije, kaže da će to omogućiti daleko efikasniji rad u više oblasti.

Kolege policajci iz Srbije i Hrvatske u kancelariji na graničnom prelazu Bajakovo
„Naglasak će svakako biti na sprečavanju krijumčarenja droge i oružja, visokotarifnih roba i nezakonitih migracija. I naravno, prikupljaće se, analizirati i razmenjivati sve korisne informacije o kriminalnim grupacijama koje deluju na području Srbije i Hrvatske, kao i zemljama u regiji“, naglasio je on.

Milorad Veljović, direktor Policije Srbije, rekao je da su dogovoreni budući prioriteti zajedničkog rada.

„Veoma je bitno da sledeća godina kroz naš zajednički rad bude još jača i konkretnija kada se radi o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“,
izjavio je Veljović.

Trenutno, u kontaktnoj službi dvadeset četiri sata dnevno sedi po jedan policijski službenik Srbije i Hrvatske. Tu, preko računara, za samo deset minuta mogu da razmene potrebnu informaciju. Za istim stolom zatekli smo Zorana Marčetu, iz MUP-a Srbije, i Tomislava Senjana, iz MUP-a Hrvatske, koji su nam opisali prvi zajednički radni dan.

“Kolega je super, dočekao me za svaku pohvalu. Sve je uredu, stvarno dobro funkcionišemo, za sada nemam nikakve primedbe. Naravno da se znanje razlikuje, i to će samim tim doprineti boljem funkcionisanju ove službe i obavljanju naših poslova. Zanimljivo mi je što hrvatski i srpski policajac rade u istoj kancelariji, i nadam se da ćemo uspešno sarađivati“, preneo je svoje utiske Marčeta.

„Posao policajca isti je svuda u svetu, pa se naš rad mnogo ne razlikuje. Mi smo se ranije redovno čuli telefonom, jer kolega radi na prelazu Batrovci, i tako smo se i upoznali. Evo, od nedavno smo se upoznali i lično. Imamo puno posla, mogu vam reći da toga uvek ima. I pored svih obaveza nađemo vremena da popijemo kafu, ali samo za vreme pauze“, kazao je Senjan.

Preko graničnog prelaza Bajakovo-Batrovci godišnje pređe šest miliona putnika i dva miliona vozila, i jedan je od najznačajnijih u obe zemlje. Policajci sa obe strane kažu da sarađuju odlično, a u prilog tome u šali pominju i slučaj mačka Žuće, ljubimca hrvatskih policijskih službenika na Bajakovu. Kamiondžije i vozači autobusa iz Srbije koji su ga ranije upoznali redovno mu u prolazu donose hranu i slatkiše.
XS
SM
MD
LG