Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Policajci iz Srbije u Istri i na Kvarneru


Dva policajca iz Srbije u sedmom i dva u osmom mjesecu u Puli (fotografija) i u Opatiji kao pomoć hrvatskim kolegama

U sklopu akcije „Sigurna turistička sezona“ hrvatskoj policiji na Jadranu pomažu i policajci iz zemalja otkuda dolaze turisti. Već nekoliko godina u Istri i na Kvarneru su i policajci iz Srbije.

Dva policajca iz Srbije u sedmom i dva u osmom mjesecu u Puli i u Opatiji kao pomoć hrvatskim kolegama i turistima iz Srbije, praksa je koja se već dulje vrijeme odvija na uzajamno zadovoljstvo. U Opatiji su kolege iz Srbije već nekoliko godina, i projekt „Sigurna turistička sezona“ opravdao je svoje postojanje, ocjenjuju u tamošnjoj policijskoj postaji.

„Držim da je vrijedilo, zato što su policijski službenici Republike Srbije pomagali policijskim službenicima Policijske postaje Opatija, konkretno bili su uključeni u par kriminalističkih istraživanja gdje smo sa doista kvalitetnom suradnjom došli do određenih rezultata. Da nije bilo njihove pomoći, apsolutno bi bilo puno teže. Tako da smatram da ovaj projekt doista vrijedi“, kaže načelnik Policijske postaje Opatija Damir Brnas.

U Opatiji je beogradski kriminalist Dušan Ilić, a u Puli njegov kolega Ivan Rodić. On je iz Odeljenja za suzbijanje narkomanije u Policijskoj upravi za Grad Beograd, a u Puli je kod kriminalističke policije.

Evo što je Rodić rekao o svom mandatu: „Što se tiče kriminalističke policije, obaveze su uglavnom razmena podataka sa kolegama iz Hrvatske. Uglavnom se odnose na teža krivična dela u organizovanom obliku tipa krijumčarenje narkotika, ilegalnih migracija, teške krađe i tako dalje. Naravno, tu sam i u pružanju pomoći ukoliko dođe do izvršenja krivičnih dela ili na štetu građana Srbije ili od strane građana Srbije.“

Generalni konzul Srbije u Rijeci Goran Petrović ocjenjuje angažman srpskih policajaca velikim doprinosom sigurnosti, iako ove godine nije bilo nekih većih zajedničkih akcija.

„Predstavnici MUP-a Srbije nekoliko godina već učestvuju i iskustva su uglavnom pozitivna. Ja sam dobio informaciju da predstavnici MUP-a Srbije nisu imali potrebu da reaguju. Da li je to dobro ili loše? Naravno da je dobro, jer nije bilo kriminala i nije bilo slučajeva u kojima treba intervenisati. A – pod znacima navoda – loše, jer nisu imali nikakav angažman. Mislim da je ova druga opcija bolja i da ovde samo uživaju u saradnji sa svojim kolegama i u sredini u kojoj borave. A za kriminal uvek ima vremena.“

A kako je suradnja izgledala kada se ukazala potreba?

„Istaknuo bih jedan slučaj prošle godine koji se dogodio na jednoj od plaža na području Liburnije kada je policijski službenik iz Republike Srbije direktno učestvovao u kriminalističkom istraživanju za jednu osobu koja je kasnije osumnjičena za pedofiliju“, priča šef opatijske policije Brnas.

U Istri, koja u projektu sudjeluje od 2009. godine ove će godine u srpnju i kolovozu biti policajci iz Austrije, Njemačke, Poljske, Italije, Slovenije i Srbije. Na Kvarneru će u sklopu ove akcije koja se tu provodi jedanaestu godinu za redom biti policajci iz Slovačke, Srbije, Rumunjske i Poljske.

Strani policijski službenici odlaze u ophodnje s hrvatskim kolegama, nose odoru svoje policije kako bi ih njihovi sugrađani lakše prepoznali, osim policajaca iz Srbije koji su kriminalisti, pa su u civilu. Ne nose oružje, niti imaju policijske ovlasti, odnosno, ne sudjeluju u intervencijama.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG