Dostupni linkovi

Policajci iz BiH u Južnom Sudanu: Nema povlačenja nakon dezertiranja oficira


Ilustracija
Ilustracija
Policajac Edvin Kutlovac koji je samovoljno napustio mirovnu misiju UN-a u Južnom Sudanu biće privremeno suspednovan, odlučio je direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić.

On je, zajedno sa holandskim policijskim oficirom, ušao u avion kojim je njemačka vlada evakuisala svoje građane.

Njegovo mjesto zamjenika komandanta u ovom kriznom regionu zauzeo je Ale Šiljdedić, a konačna odluka o tome hoće li Kutlovac biti suspendovan, otpušten ili novčano kažnjen, biće donijeta nakon što bude proveden disciplinski postupak.

Policajac Granične policije BiH Edvin Kutlovac za Ministarstvo sigurnosti BiH je dezerter koji je činom bijega njemačkim avionom za evakuaciju iz Južnog Sudana nanio štetu ugledu bh. policajaca u UN misijama.

Odlukom direktora Granične policije BiH Vinka Dumančića, Kutlovac će privremeno biti suspendovan do okončanja disciplinskog postupka.

Samovoljno napuštanje Južnog Sudana izazvalo je i oštru reakciju komesara Misije UN-a u Južnom Sudanu, koji je o tome obavijestjio i Odjel za mirovne operacije UN u Njujorku.

„Prema svemu sudeći, on je bez odobrenja napustio Misiju. To, naravno, nije potez za pohvaliti. Biće provedena istraga, postupak koji će utvrditi sve okolnosti i činjenice pod kojima se jedan takav čin desio i adekvatno rezultatima toga biće provedene odgovorajuće mjere“, kaže pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo.

Pod istragom bi se mogao naći i zamjenik direktora Granične policije Enes Gačanin.

"Zbog pokušaja dezinformisanja Ministarstva sigurnosti i opravdavanja ovog nedoličnog čina policajca Kutlovca“, pojašnjava glasnogovornik Ministarstva Admir Malagić.

Član bh. parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost Mehmed Bradarić također dijeli stav Ministarstva sigurnosti, te smatra kako je ugled BiH, koja važi za pouzdanog partnera u mirovnim operacijama širom svijeta, narušen:

„To je čin koji derogira državu BiH. To je gubljenje kredibiliteta države i kod UN-a, i inače u svijetu. Svi se moraju pridržavati UN pravila, bez obzira koliko je situacija komplikovana, kao što je bila ovaj put u Sudanu. Na kraju-krajeva, to je kukavički čin jer je kao v.d. komandanta ostavio svoje drugove na cjedilu i došao prvim avionom kući“, smatra Bradarić.

Zasad nema povlačenja snaga

Policajci iz BiH od 2006. godine učestvuju u mirovnoj misiji u Sudanu, a u Južnom Sudanu od njegove nezavisnosti 2011. Nemiri u Sudanu koji su odnijeli oko 500 života traju već sedam dana.

Mjesto zamjenika komandanta, koje je obavljao Kutlovac, preuzeo je Ale Šiljdedić, koji je medijima saopštio kako je 25 policijskih službenika iz BiH, i pored jačanja sukoba, na sigurnom:

„Mi smo prije dolaska u misiju znali da ovo nije tursitički obilazak Južnog Sudana, nego misija i zemlja koja je tek izašla iz rata i koja je puna previranja. Svi to dobro podnose i zdravstveno su svi u redu“, rekao je Šiljdedić.

Da opasnosti po bh. članove mirovne misije nema, potvrdio je i ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić:

„Mi imamo 14 pripadnika iz MUP-a RS u Sudanu, i imamo informaciju da, što je najbitnije, niko od policajaca iz BiH nije povrijeđen i da njihova bezbjednost, po našim saznanjima, u ovom trenutku nije ugrožena“, kaže Radislav Jovičić.

Iako se situacija u Južnom Sudanu komplicira te je najavljena i mogućnost intervencije SAD, sukobi su u opadanju, te za sada povlačenja bh. snaga neće biti, kaže pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo:

„Nema više tako velikih i intenzivnih sukoba između dole zaraćenih strana. Svi naši policajci nalaze se na sigurnom. U mjestima koja su zahvaćena sukobima oni su povučeni u baze UN-a i nalaze se tamo. U drugim krajevima Sudana gdje nema sukoba u redovnim su aktivnostima. Ako bude donesena odluka da se čitava misija evakuiše ili obustavi, mi ćemo u tome sudjelovati. Za sada nemamo u planu poduzimati nikakve unilateralne mjere.“

Kutlovac bi se po okončanu disciplinskog postupka mogao suočiti sa otkazom ili novčanom kaznom, ali je šteta po BiH još nepoznata. Bh. policajci, pored Južnog Sudana, učestvuju u mirovnim misijama u Liberiji i na Kipru. Učestvovali su i u misijama u Istočnom Timoru i Haitiju.
XS
SM
MD
LG