Dostupni linkovi

Polemika o Sporazumu: Plod dogovora ili pritiska stranih ambasada?


Skupština Crne Gore, 9. maj 2016.

Tokom skupštinske rasprave o Sporazumu o uslovima za slobodne i fer izbore u Crnoj Gori, koji su vlast i dio opozicije usaglašavali i dogovarali pet mjeseci, nije falilo varnica koje su uglavnom stizale sa strane protivnika tog dogovora, oličenih u opozicionom Demokratskom frontu (DF), koji je od početka bojkotovao pregovore.

Naime, iz DF-a su optužili opozicione kolege da su potpis na Sporazum sa Đukanovićem stavili pod pritiskom pojedini stranih ambasadora u Crnoj Gori.

Koča Pavlović i Slaven Radunović iz Demokratskog fronta, optužili su kolege iz Građanskog pokreta Ujedinjena Reformska Akcija (URE), DEMOS-a i Socijaldemokratske partije (SDP) da su podlegli pritisku stranih ambasadora i potpisali pakt sa Đukanovićevom Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Takve navode odbacio je Ranko Krivokapić, lider SDP-a i predsjednik Skupštine Crne Gore.


Konkretniji u svojim optužbama da su strane ambasade kumovale dogovoru vlasti i dijela opozicije bio je Milan Knežević tokom čijeg izlaganja je ponovo intervenisao prvi čovjek crnogorskog parlamenta.


Osim Krivokapića, u odbranu dogovora o Sporazumu stao je i lider DEMOS-a, Miodrag Lekić, koji je optužbe da su strane ambasade uključene u proces nazvao "provincijskom podmetačinom".

Podsjetimo, nakon neuspjeha prvog pokušaja dogovora o Sporazumu o uslovima za fer i demokratske izbore u više navrata u javnim istupima i izjavama su predstavnici najuticajnih ambasada u Crnoj Gori, u prvom redu Sjedinjenih Država i Njemačke, pokušavali da pomognu da se ipak postigne saglasnost.

Predstavnik Evropske unije je tokom pregovora vlasti i dijela opozicije bio prisutan u ulozi posmatrača.

Prema pisanju pojedinih medija, američke diplomate, kao i njihove kolege iz Ambasade Njemačke, navodno su i posredovali između DPS-a i dijela opozicije koji je pregovarao sa DPS-om, kako bi se nastavio dijalog koji bi omogućio da opozicija kontroliše resore koji su se pokazali kao ključni za nezakonito obezbjeđivanje glasova vladajućoj partiji.

Za novinara Monitora, Zorana Radulovića, nema ništa loše u tome ukoliko je bilo posredovanja stranih ambasadora i pritiska na učesnike pregovora da do kompromisa dođe.

"Ne znam da li je bilo toga, ali ako su ambasadori zapadnih zemalja izrazili želju ili nekome kome mogu narediti to i učinili da mora doći do određenog kompromisa u pregovorima vlasti i opozicije – onda su oni učinili dobro Crnoj Gori. Tako govorim jer ne vidim drugi način da se proba izaći iz situacije u kojoj se nalazimo. Znači, ako je neko sa Zapada odlučio da nam pokaže pravi put, onda mu se treba zahvaliti a ne kritikovati", zaključuje Radulović.

  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG