Dostupni linkovi

Polemike oko prijedloga novog grba Banjaluke: Krunisani bikovi


Prijedlozi novog grba
Prijedlozi novog grba

Odbornici skupštine Grada Banjaluka u petak su uputili nacrt novog gradskog grba u javnu raspravu. Prethodni grb proglašen je prije dvije godine neustavnim jer je sadržavao elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo jednog naroda.

Prijedlog novog grba Banjaluke je zapravo takav da mu u petak odbornici opozicije, ali i većine u Gradskoj skupštini, nisu dali podršku.

Dok je opozicija tražila poništavanje cijele procedure, vladajuća koalicija je ipak pustila da prijedlog novog gradskog grba ode u javnu raspravu.

Javnost će reći hoće li grb dobiti ili ne podršku, kaže odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Duško Račić:

„Onog trenutka kada bude usvajan grb grada Banjaluke, u kojoj god formi bude, on treba da bude usvojen jednoglasno, znači glasovima svih odbornika, pošto smatramo da to ima veliki simbolički značaj i istorijski možda značaj za Banjaluku“, navodi Račić.

Najviše rasprave vodilo se oko dva bika koji su svoje mjesto, kao štitonoše, našli na grbu. Dok je predlagač to simbolički povezao sa Kočićem, neko je rekao da bi onda veći simbol bio Kočićev 'Jazavac pred sudom'.

Za opoziciju, grb u sebi ne sadrži ništa što bi ga povezalo sa Banjalukom, kaže odbornik PDP-a Zoran Talić:

„Smatram da ovo čak i potcjenjuje građane Banjaluke. Zamislite da na grbu imate postavljeno nešto što podsjeća na rajsferšlus, i da imate situaciju da najveći zvaničnici grada Banjaluke idu po svijetu i šalju memorandume po svijetu sa takvim nekim grbom. Ja mislim da ovo treba promijeniti“, navodi Talić.

„Mogu reći sarkastično, ali to pokazuju i činjenice, da su bikovi koji su prikazani, simbol ove sadašnje vlasti koja je vladala u proteklih petnaest godina“, kaže odbornik SDS-a Aleksandar Petković.

Autori aktuelnog prijedloga su Beograđani Zoran Nikolić i Srđan Marlović. Osnovu grba čini štit u crvenoj boji preko kojeg su iscrtana dva zlatasta stuba.

Štit čuvaju dva bika okrunjena krunom. U podnožju grba nalazi se grana kestena, a na lenti su ispisane riječi Jovana Dučića „Slavna i sveta“.

XS
SM
MD
LG