Dostupni linkovi

Polemika Medojevića i Vučića: Ko je otišao predaleko


Sa Twitter naloga Nebojše Medojevića
Na oštru polemiku koja je tokom avgusta trajala između prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i funkcionera crnogorskog opozicionog saveza Demokratski front Nebojše Medojevića, po svoj prilici tačku je stavio sam srpski premijer Ivica Dačić, koji je tim povodom telefonom pozvao lidera DF Miodraga Lekića.

Lekić je u intervjuu za list "Vijesti" objelodanio je da ga je telefonom pozvao Dačić “uljudnim tonom ukazujući na potrebu prevazilaženja nepotrebne polemike“ između Vučića i Medojevića. Lekić i Dačić su se saglasili kako obojica treba da doprinesu dobrim i ravnopravnim odnosima Beograda i Podgorice.

Danima su prethodno mediji u Crnoj Gori brujali o sve žešćem sukobu i razmjeni optužbi na relaciji Vučić - Medojević. Najprije je Medojević na društvenoj mreži tviter prozvao Vučića i premijera Dačića kako ih navodno štiti odbjegli narko bos Darko Šarić i kako su oni, uz čelnike crnogorskog režima, dio balkanske konfederacije organizovanog kriminala. Ubrzo je stigao odgovor od Aleksandra Vučića pred kamerama crnogorskog javnog servisa.

“Kao odgovoran čovjek ne želim uvredama da se osvrćem na sve što je Medojević radio što se mafije tiče. On je s njima imao kontakt i on je od njih uzimao novac a ne ja. Ja Šarića nikada nijesam vidio. Plašim se da neki ljudi nepotrebno pokušavaju da unište odnose između Srbije i Crne Gore zbog svojih ličnih političkih interesa ili zato što im neko od tajkuna daje novac da to rade”, rekao je tada Vučić.

Još dalje otišla je potpredsjednica Vučićeve Srpske napredne stranke, ministarka Zorana Mihajlović, utvrdivši kako mogu dokazati da je Nebojšu Medojevića finansirao Zemunski klan. Odmah je na svom tviter nalogu reagovao Medojević, pozivajući Naprednjake da prezentuje dokaze, obećavši da će ako to učine, istetetovirati Vučićevo ime na svom čelu.

Za Radio Slobodna Evropa Medojević, međutim, kaže da nije on pokrenuo javnu polemiku već, kako tvrdi premijer Milo Đukanović, koji je nedavno izjavio kako je nakon predsjedničkih izbora Medojević od Brisela tražio dozvolu da pokrene ulične nemire u Crnoj Gori.

“Odjednom se ta polemika prenijela u medije u Srbiji koji su pod direktnom kontrolom tamošnje vlasti, posebno Aleksandra Vučića, sa nastavkom podmetačina najniže vrste i koja je bila ciljana da se napadne i pokuša razbiti Demokratski front. Jasno je da je riječ o aktivnosti od strane vladajućih struktura u Srbiji dio neke usluge ili vraćanje neke usluge režimu u Crnoj Gori”, kaže on.

Neizvesna tačka na polemiku

Je li Medojević, kakve su optužbe stizale i iz Beograda i iz Podgorice otišao predaleko i bespotrebno se bavio unutrašnjim pitanjima susjedne države a jesu li, sa druge strane, visoki državni zvaničnici Srbije olako ušli u prepucavanje sa jednim od lidera crnogorske opozicije? Novinar lista Vijesti Neđeljko Rudović smatra kako na prvi pogled izgleda da je Medojević prenaglio, jer se očekivala podrška impresivnim reformskim potezima nove Vlade Srbije.

Neđeljko Rudović
Neđeljko Rudović
“Sa druge strane postoji nešto što zbunjuje, a to je činjenica da od kada je došla nova Vlada Srbije, da je ukinuta potjernica protiv Stanka Subotića Caneta. Takođe svjedoci smo neuobičajeno prisnih odnosa između Vučića i Đukanovića. To je nešto zbog čega treba zadržati sumnju da tu možda ima kombinacija koje ne korespondiraju sa prvim utiskom”, ističe Rudović.

Na pitanje da li poziv premijera Dačića lideru Demokratskog fronta Lekiću vodi smirivanju tenzija i stišavanju polemike sa srpskim Napednjacima Medojević odgovara:

“U svakom slučaju dobro je da je Dačić shvatio da polemika ne koristi ni njemu ni Vučiću i da bi dalje otvaranje priča o uticaju organizovanog kriminala na političke elite u regionu sigurno izazvalo dosta problema vladajućoj strukturi u Srbiji”.

To što je premijer Dačić zvao lidera opozicije Miodraga Lekića za Neđeljka Rudovića je važna i znakovita činjenica, ali ne mora da znači da je time stavljena tačka na polemiku između pojedinih funkcionera Demokratskog fronta i funkcionera u Srbiji.

“To je jedan veliki plus za samog Lekića. Da li je stavljena tačka na samu polemiku, u to ne bih bio siguran”, kaže Rudović.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG