Dostupni linkovi

JAT Airways, koji je poslednjih godina tavorio u dugovima, prestao je da postoji posle skoro sedam decenija. Potpisivanjem ugovora o strateškom partnerstvu sa Etihad Airways-om srpska nacionalna aviokompanija preimenovana je u Air Serbia i ubuduće će je voditi menadžment moćnog avioprevoznika iz Abu Dabija.

Uz glamurozno predstavljanje nove kompanije Air Serbia, u stilu svetskih dogadjaja i prisustvo stjuardesa, u Beogradu su uz rukovanje, osmehe i zagrljaje sporazum o strateškom partnerstvu kojim Etihad postaje vlasnik 49 odsto dosadašnjeg JAT-a potpisali Džejms Hogan, prvi čovek avioprevozničkog giganta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, i potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić.

Prvi avion sa oznakama nove aviokompanije, koja će u prvo vreme imati 14 aviona a kasnije i 22 vazduhoplova, trebalo bi da poleti u oktobru a letovi će uglavnom spajati države bivše Jugoslavije i Evropu sa Bliskim istokom, Australijom i Amerikom.

Džejms Hogan, generalni direktor Etihada, najavio je da je cilj da Air Serbia uskoro postane profitabilna kompanija.

„Uvešćemo novu flotu, koja će u prvoj fazi podrazumevati nabavku 10 aviona Airbus A-319, a u naredne dve do tri godine razmatraće se i nabavka još modernijih letelica Airbus i Boeing. U isto vreme, nastojaćemo da unapredimo poslovanje kompanije i dovedemo je u optimalno stanje. Da bi unapredili posao, moramo doneti i teške odluke, restrukturirati kompaniju i dovesti je na pravu meru. U narednih pet nedelja detaljno ćemo razmotriti stanje u firmi i razgovarati sa zaposlenima kako bi videli ko želi i može da nastavi putem nove kompanije. Na kraju, hoću da kažem da mi ne bi bili ovde da ne verujemo da Air Serbia ima svetlu budućnost.“

Tako je gubitaš JAT, koji ima dug od skoro 200 miliona evra, za partnera dobio Etihad, najbrže rastućeg avioprevoznika u svetu, sa udelom u vlasništvu u kompanijama Air Berlin, Air Seychelles, Virgin Australia i Aer Lingus, koji je samo u 2012. prevezao više od 10 miliona putnika.

Pored toga što će postojeća flota biti zamenjena novom, Air Serbia u saradnji sa Etihadom uvešće i nove linije za Banjaluku, Ljubljanu, Abu Dabi, Bejrut, Kairo, Kijev, Prag, Budimpeštu, Bukurešt, Varšavu, Sofiju i Varnu.

Profitabilnost za godinu dana

Aleksandar Vučić, potpredsednik srpske vlade, rekao je da očekuje da Air Serbia postane najznačajnija aviokompanija u regionu.

„I otkriću vam jednu tajnu, gospodin Hogan se sigurno neće naljutiti zbog toga... On mi je u medjuvremenu na papiru napisao da je novom menadžmentu dao zadatak da Air Serbia bude profitabilna već za 12 meseci, dakle u roku od samo godinu dana. I to je veliki uspeh za nas. Mi pravimo biznis, uspešnu kompaniju, tako ćemo pokušati da napravimo i uspešnu Srbiju. Primimo novu kompaniju Air Serbia sa čvrstim uverenjem da će naš avion, naša Srbija, leteti dugo, visoko i sigurno na sopstvenim krilima.“

Planirano je da Etihad uloži 40 miliona dolara u Air Serbia i obezbedi još 60 miliona kroz kreditne linije, dok je Vlada Srbije na sebe preuzela dugove JAT-a i obavezu da isplati socijalni program za višak radnika.

Predrag Vujović, nekadašnji generalni direktor JAT-a, kaže za RSE da je kompanija iz Abu Dabija definitivno najbolji izbor, ali da nije ubedjen da će ugovorom o strateškom partnerstvu biti rešeni svi problemi domaćeg avioprevoznika.

„Mislim da je Etihad izuzetno ozbiljan partner. Ja bih želeo da se JAT na taj način spasi, medjutim to je samo pusta želja. Objektivno, i dalje država Srbija nema jasan stav šta želi. Pitanje je za koji saobraćaj tih deset aviona treba, ko će da ih plaća, ko će da pruži bankarske garancije za to, i ko će da stoji iza uspeha ili neuspeha nove kompanije. Ako je Srbija vlasnik 51 odsto onda ona sa toliko mora da učestvuje u nabavci tih aviona. Ima li ona tih para, i zna li ona uopšte koliko to košta?“

Dane Kondić, Australijanac srpskog porekla sa dugogodišnji iskustvom u više svetskih aviokompanija, je novi direktor Air Serbia i vodiće menadžment koji postavlja Etihad. Odmah po njegovom imenovanju, Daneta Kondića pitali smo ko će finansirati nabavku novih aviona, kao i ono što najviše interesuje putnike – Da li će sada aviokarte za gradjane Srbije biti jeftinije.

„Mislim da u ovom trenutku niste mogli da mi postavite teže pitanje. Što se tiče toga koliko će koštati karte, na to u ovom trenutku ne mogu da odgovorim. Tek sam stigao pa još nisam upoznat sa tržištem i cenama. Kada je u pitanju finansiranje, mi ulazimo u partnerstvo, i to partnerstvo pokriva ulaganje novca za avione“, rekao nam je Kondić.

Javnosti je predstavljen i izgled novih Airbus aviona Air Serbia, koji će biti u bojama srpske zastave, i logotip kompanije koji predstavljaju dva orla ukrštenih krila. Air Serbia će imati i linijsko održavanje aviona, a uz JAT airways u partnerstvo sa Etihadom idu i ćerke-firme Jat Catering i JAT Support i u njih bi u naredne tri godine Etihad i država Srbija trebalo da ulože po 20 miliona dolara.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG