Dostupni linkovi

Srbija: Pokušaj hapšenja bivšeg ministra Dulića


Oliver Dulić
Oliver Dulić
Policija je pokušala u subotu da uhapsi poslanika Demokratske stranke i bivšeg ministra životne sredine i prostornog planiranja u vladi Mirka Cvetkovića, Olivera Dulića, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, ali se pozvao na imunitet.

Dulić je na konferenciji za medije u subotu u Skupštini Srbije izjavio da nije prekršio zakon i da se neće pozvati na poslanički imunitet. Rekao je da se prilikom pokušaja hapšenja pozvao na poslanički imunitet kako bi imao vremena da javnosti objasni da se protiv njega politička hajka.

"Pokušaj mog hapšenja ne predstavlja borbu protiv korupcije nego obračun vlasti sa političkim neistomišljenicima", kazao je Dulić.

On se, nakon konferencije za novinare, javio policiji kako bi dao iskaz. Međutim, nije saslušan, jer i dalje ima poslanički imunitet.

Privedeni su i Nebojša Janjić, bivši pomoćnik Dulića, dok je bio ministar za životnu sredinu, i Zoran Drobnjak, generalni direktor JP "Putevi Srbije" u vreme Dulićevog mandata. U međuvremenu je Drobnjak pušten, a Janjiću je u nedelju ukinuta mera zadržavanja, pošto je saslušan u tužilaštvu, potvrdio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević koji je uputio zahtev Skupštini za ukidanje imuniteta.

U Skupštini Srbije na konferenciji za medije povodom pokušaja hapšenja Olivera Dulića, bili su prisutni i Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Mirko Cvetković i Dragoljub Mićunović.

Administrativni odbor Skupštine Srbije, posle zatvorene sednice, predložio je parlamentu da Oliveru Duliću ukine imunitet, saopštio predsednik tog tela Zoran Babić. Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović izjavio za RTS da će sednicu Skupštine zakazati za ponedeljak. Na sednici skupštine za skidanje imuniteta mora da glasa 126 poslanika, odnosno, apsolutna većina.

Borba protiv korupcije je tek počela i neće nas zaustaviti politički napadi, rekao za RTS prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Povod za hapšenje, kako javljaju mediji, jeste poslovanje firme "Nuba" i postavljanje optičkih kablova. Slovenačka kompanija "Nuba savetovanje i investiranje", osnivač i vlasnik "Nuba invest doo", oglasila se saopštenjem u kom demantuje da je bilo nepravilnosti u vezi sa poslovanjem u Srbiji.

Oliver Dulić potvrdio je agenciji Beta da se pozvao na imunitet poslanika u Skupštini Srbije.

"Pozvao sam se na poslanički imunitet samo da bih održao konferenciju za novinare u Narodnoj skupštini, nakon čega ću se javiti policiji u Beogradu. Nemam šta da krijem i jedva čekam razgovor sa nadležnim državnim organima", naveo je Dulić, funkcioner Demokratske stranke u izjavi Beti pre javljanja policiji.

"Očigledno se radi o političkom progonu, jer sam već mesec dana satanizovan kroz dva tabloidna medija pod kontrolom vlasti sa ciljem da se pripremi teren za moje privodjenje", naveo je Dulić.

(VIDEO: Dulić na konferenciji za novinare)


Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je za RSE da je bivši ministar osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa izdavanjem dozvola za postavljanje optičkih kablova na trasama državnih puteva.

Radisavljević je rekao da policija i tužilaštvo na tom slučaju rade od marta ove godine i da, povodom krivične prijave Saveta za borbu protiv korupcije, vode predistražni postupak u vezi dozvola za postavljenje optičkih kablova na državnim putevima prvog i drugog reda, od Beograda prema granici sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

"Iz dokaza i podataka koje je policija do sada prikupila proizilazi da je prilikom izdavanja osam dozvola od Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja investitoru Nuba invest iz Beograda došlo do kršenja Zakona o planiranju i izgradnji i da postoje osnovi sumnje da su tri lica izvršila zloupotrebu službenog položaja", rekao je on.

Pre pet dana Oliver Dulić je rekao da će tražiti zaštitu međunarodnih organizacija jer mu je ugrožena bezbednost.

Savet za borbu protiv korupcije istraživao poslove vezane za postavljanje optičkih kablova u Srbiji i da je Verica Barać 3. decembra 2010. godine Izveštaj o nezakonitostima u postupku izdavanja dozvola za izgradnju optičkog kabla predala tadašnjoj Vlada Srbije i nadležnim organima.
XS
SM
MD
LG