Dostupni linkovi

Obraz: niko nas ne može zaustaviti


Sa jednog od protesta Obraza u Beogradu
Sa jednog od protesta Obraza u Beogradu

Dok država Srbija najavljuje zabranu desničarskih organizacija zbog neprihvatljivih poruka mržnje i pretnji pojedinim zajednicama, iz pokreta Obraz poručuju da ih zabrana neće ni zaustaviti ni usporiti. Javnost je ohrabrena ovakvim potezima države, ali ipak postoji bojazan kako će se čitava namera okončati.

"Ratko Mladić..."

"Stradanje jevrejskog naroda koje se dogodilo u nacističkoj Nemačkoj nije i ne može biti opravdanje za pravljenje velikog mita o holokaustu."

"Ubij, ubij, ubij pedera..."

Ovo su samo neke od poruka koje šalju pripadnici Obraza, organizacije koja je prema klasifikaciji policije klerofašistička. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava podneće sledeće nedelje tužilaštvu materijal o dosadašnjim akcijama, radu i ciljevima pokreta Obraz i očekuje da nakon toga Ustavni sud donese odluku o zabrani ove organizacije koja šalje poruke mržnje i predstavlja pretnju pojedinim nacionalnim zajednicama, rekao nam je Marko Karadžić, državni sekretar u ovom ministarstvu:


"Sama načela i ciljevi organizacije Obraz nisu u skladu sa ustavom. Dovoljna je samo jedna rečenica iz proglasa, odnosno načelo Obraza, srpskim neprijateljima kojom im prete da će biti najstrože kažnjeni i iskorenjeni."

Poslednji ispad pripadnici Obraza napravili su prošle nedelje u Novom Sadu kada su uzvikivali "Čanka pod nož" i "Ustaše, ustaše". Na najavu o zabrani čelnik Obraza Mladen Obradović u svom stilu odgovara da ih nijedna odluka države ne može ni zaustaviti ni usporiti:


"Naprotiv, poručujemo im da ako žele da nas još više ojačaju, neka nas slobodno zabrane. Očigledno je da raste njihova bojazan i uznemirenost zbog sve većeg jačanja srpskog nacionalizma i oni pokušavaju sve što mogu da uguše taj naš nacionalizam i ljubav prema srpstvu."

RSE: Ali, šaljete poruke da Čanka treba pod nož, na vašem sajtu stoji poruka srpskim neprijateljima, gde su na prvom mestu cionisti i antihrišćanski jevrejski rasisti?

Niko normalan ne može da kaže da je homoseksualizam dobar, a da je pravoslavni nacionalizam zlo.
"Tačno, niko nije rekao jevrejski narod.

RSE: Zatim, navodite perverznjake pod kojima, pretpostavljam, podrazumevate i homoseksualce – to jesu poruke mržnje?

"Ne, mi nikoga ne mrzimo, mi smo pravoslavni hrišćani, ali je upravo to naša dužnost, da se borimo protiv zla. Niko normalan ne može da kaže da je homoseksualizam dobar, a da je pravoslavni nacionalizam zlo."

RSE: Na skupovima uzvikujete da treba ubiti pedera i time, ipak, šaljete neku poruku?

"Znate kako, onda bi oni koji nas optužuju trebalo da se zapitaju šta su oni uzvikivali na svojim skupovima dok nisu došli na vlast - Spasi Srbiju i ubi se, Slobodane. E, kada oni budu odgovarali za to, onda možemo da pričamo."

Antizapadnjaštvo, nacionalizam, ideološka isključivost, odanost Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, homofobija, animozitet prema liberalnim vrednostima i antisemitizam, zajednički su programski elementi desničarskih organizacija u Srbiji. Pred Ustavnim sudom se već nalazi zahtev za zabranu Nacionalnog stroja, neonacističke organizacije, a jedino protiv njenih pripadnika postoji sudska presuda zbog upada na jednu antifašističku tribinu i fizičkog nasrtaja na učesnike.

Bogoljub Milosavljević, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Union, objašnjava za naš program da se u izazivanju rasne, verske i nacionalne mržnje i možda u kršenju ljudskih prava nalazi eventualni razlog za zabranu Obraza:

"To su parole i poruke koje oni šalju, a upravo te poruke su opasne i to bi trebalo zaustaviti. Ono što uznemirava jeste širenje mržnje, ohrabrivanje nekakvih aktivnosti i usađivanje pogrešnih vrednosti toj mladoj generaciji, da mrze druge, da budu antisemite i da deluju profašistički."

Desničarske orgaznicije već godinama nesmetano deluju u Srbiji i pored upozorenja dela javnosti da se njihova aktivnost mora zaustaviti. Mnogi analitičari su mišljenja da je vlast u vreme kada je Vojislav Koštunica bio premijer blagonaklono gledala na njihovo postojanje. Republičkog zaštitnika građana Sašu Jankovića ohrabruju inicijative koje će ukazati šta je društveno prihvatljivo:

"Oni koji smatraju da imaju prava da ugrožavaju tuđa prava nisu izraz demokratije i društvo koje ne nalazi načina da takve štetne i opasne tendencije sankcioniše, odnosno zabrani, ne pokazuje svoju demokratičnost već svoju nemoć ili dezorijentisanost."

Iako je ova najava ohrabrujuća, književnik Filip David ipak upozorava da postoji nedoumica kako će se ta namera vlasti okončati:

"Mislim da bi to ipak trebalo da bude u sklopu nekog približavanja evropskim zakonima i poštovanju ljudskih prava, ali se kod nas nikada ne zna šta iza toga zapravo stoji. Radovalo bi me da je to početak razračunavanja sa ekstremnim nacionalističkim organizacijama, ali ipak moramo malo pričekati da vidimo šta će sve iz toga proizići. Nisam siguran jer se do sada nije pokazivala odlučnost u osudi i sprečavanju tih pojava."

Pored Obraza i Nacionalnog stroja u Srbiji deluje još nekoliko organizacija koje imaju elemente nacizma i neonacizma, poput Krv i čast, Rasionalista, skinhedsa i navijačke grupe Rad junajtid fors.

XS
SM
MD
LG