Dostupni linkovi

Preko 3.000 policajaca obezbeđivaće godišnjicu Pokreta nesvrstanih u Beogradu


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin obišao je 9. oktobra Operativni štab u Jedinici za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata i informisao se o preduzetim merama i radnjama pripadnika policije povodom održavanja ove manifestacije
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin obišao je 9. oktobra Operativni štab u Jedinici za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata i informisao se o preduzetim merama i radnjama pripadnika policije povodom održavanja ove manifestacije

Na poslovima obezbeđenja manifestacije „Nesvrstani 2021“ u Beogradu biće angažovano 3.243 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a očekuje se dolazak 117 delegacija sa 572 člana delegacija, izjavio je 9. oktobra komandant Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata Dejan Stefanović.

U Beogradu će 11. i 12. oktobra biti održan samit povodom obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

Pokret nesvrstanih je najveća grupacija država posle Ujedinjenih nacija. Sam naziv nastao je kao ideja da će pokret biti politička alternativa za zemlje koje žele da izbegnu opredeljenje za jedan vojno-politički blok i artikulišu samostalan spoljnopolitički nastup.

Dejan Stefanović istakao je da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova potpuno spremno dočekuju početak manifestacije „Nesvrstani 2021“.

„Povodom manifestacije 60 godina Nesvrstanih formiran je Operativni štab u Jedinici za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata. Članovi štaba su predstavnici Direkcije policije, organizacionih jedinica Direkcije policije, kao i predstavnici Vojno-bezbednosne agencije i Bezbednosno-informativne agencije", izjavio je on, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin obišao je 9. oktobra Operativni štab u Jedinici za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata i informisao se o preduzetim merama i radnjama pripadnika policije iz svih organizacionih jedinica angažovanih povodom održavanja ove manifestacije.

„Svi angažovani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova iz svake organizacione jedinice spremni su za početak manifestacije 'Nesvrstani 2021'. Svaka delegacija koja bude boravila u Beogradu u narednim danima biće u skladu sa svim našim protokolima čuvana i zaštićena. Manifestacija 'Nesvrstani 2021' biće organizovana i obezbeđena na najvišem nivou“, istakao je ministar unutrašnjih poslova.

On je zamolio građane Beograda da pokažu gostoprimstvo i ljubaznost. "Neka naši gosti požele da se vrate u Beograd“, poručio je ministar Vulin.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov poručio je građanima da će saobraćajna policija 11. i 12. oktobra učiniti sve da zastoji u saobraćaju budu minimalni kako se ne bi remetio svakodnevni život građana.

„Povodom manifestacije 60 godina Nesvrstanih koja se održava u ponedeljak i utorak biće kratkotrajna obustava saobraćaja na pojedinim ulicama, pre svega u okolini Sajma i mosta Gazela. Molimo sve građane da budu strpljivi", rekao je Arsov, dodaje se u saopštenju MUP-a.

On je dodao i da će pripadnici saobraćajne policije regulisati saobraćaj, tako da zastoj u saobraćaju bude što je moguće kraći.

"U toku ova dva dana nadamo se da će sve proteći bez problema po pitanju bezbednosti u saobraćaju“, poručio je Arsov.

Na samitu povodom obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja će po prvi put učestvovati Rusija u svojstvu posmatrača u Pokretu, koji je okupio države koje su želele ostati izvan suprotstavljenih blokova.

Kako je najavljeno, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov će na događaju u Beogradu pročitati pozdravno pismo ruskog predsednika Vladimira Putina.

Prema najavama aktuelnog ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića, učešće je potvrdilo više od 100 stranih delegacija, među kojima oko 40 šefova diplomatija.

Selaković je 6. oktobra rekao da je strateški i suštinski cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji (EU), ali je dodao da se zvanični Beograd ne odriče tradicionalnih prijatelja, a "to nisu samo Rusija i Kina već i članice Pokreta nesvrstanih".

XS
SM
MD
LG