Dostupni linkovi

Pokrenuta procedura povodom inicijative za tzv. referendum o ćirilici


Predstavnici Stožera predaju potpise za referendum
Četiri mjeseca nakon što su inicijatori takozvanog referenduma o ćirilici predali potpise za referendum, saborski Odbor za Ustav zatražio je provjeru prikupljenih potpisa, čime je započela zakonom predviđena procedura. Očekuje se da će referendumsko pitanje biti odbijeno kao protuustavno, a politički analitičari i eksperti ovu inicijativu ocjenjuju kao politički štetnu i retrogradnu.

Odbor za Ustav Hrvatskog sabora započeo je proceduru povodom inicijative za raspisivanje referenduma za povišenje praga za službenu upotrebu manjinskog jezika i pisma, ili – kako ga mediji zovu – referenduma o ćirilici.

Zakon sada nalaže dvojezičnost ako neke manjine ima trećinu ili više u stanovništvu grada ili općine, a Građanska inicijativa za obranu hrvatskog Vukovara – kako se službeno zovu - traži da se prag podigne na 50 posto. Oni tako žele spriječiti uvođenje dvojezičnosti i latiničko-ćiličnih napisa na državne institucije u Vukovaru. Iako su organizatori prikupljanja potpisa dostavili 630.000 prikupljenih potpisa još pred 4 mjeseca, vladajuća većina lijevog centra reagirala je tek danas.

„Poziva se Vladu Republike Hrvatske da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje referenduma, te da izvješće o provedenoj provjeri dostavi Hrvatskom saboru", kaže predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Socijaldemokrat Peđa Grbin.

Četveromjesečno odgađanje imalo je štetnih posljedica, upozoravaju mnogi. Jedna od najnovijih je i Facebook inicijativa da se u Vukovaru bojkotira trgovine vlasnika srpske etničke pripadnosti, dok se u Vukovaru ne ukine dvojezičnost.

„Ako se objavi 35 naziva trgovina – sa matičnim brojevima, sa adresama, sa pozivima da se bojkotira – nije li to fašizam?!“, pita saborski zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac.

Zašto se toliko čekalo?

„Čekamo zato, jer smo dobili političku poruku da vladajuća garnitura ne želi ovakav referendum", navodi Davorin Mlakar iz HDZ-a.

Politička težina

Politički analitičar Žarko Puhovski osuđuje referendumsku inicijativu, ali podsjeća da ona ima političku težinu, jer ju je toliko ljudi potpisalo.

„Po mom sudu, ona je potpuno pogrešna i predstavlja jedan doslovce nedopustiv pokušaj reduciranja prava etničkih manjina, ali to je politički važno. Poruka koju je vodstvo vodećih socijaldemokrata davalo bilo je – ne znamo što da radimo, jer je trebalo nekoliko mjeseci da se predsjednika stranke i premijera Zorana Milanovića nekako namoli i nagovori da ipak pristane na to da se obrate Ustavnom sudu. A odluka Sabora bez konzultiranja Ustavnog suda bila bi ipak preočito protuustavna, no da bi se sve to prokuhalo u loncu SDP-a trebalo je nekoliko mjeseci, i zato je to kasnilo", konstatira Puhovski.
Dragan Zelić
Dragan Zelić
O referendumskom pitanju i – što dalje, za naš radio pojašnjava izvršni direktor nevladine udruge GONG Dragan Zelić:

„Unatoč lošem i po demokraciju opasnom referendumskom pitanju, treba pozdraviti pokretanje procedure i nije jasno zašto se ovoliko čekalo, to jest možda dolijevalo ulje na vatru. Treba reći da je ova inicijativa štetna i retrogradna, jer narušava temeljne vrednote Ustava Republike Hrvatske i strukturna obilježja Republike Hrvatske. Ukoliko se utvrdi da je prikupljen dovoljan broj potpisa, Hrvatski sabor može zauzeti institucionalni stav - dakle neko svoje mišljenje – o ovom referendumu, ali svakako mora uputiti referendumsko pitanje Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.“

Podsjetimo, HDZ je pred lokalne izbore u Vukovaru prošlog proljeća otvorio pitanje dvojezičnosti. Hrvatske vlasti od prošlog rujna stavljaju dvojezične ploče na državne institucije u Vukovaru, koje onda - nerijetko alkoholizirane - osobe razbijaju, pa se postavljaju nove.

Povišenje praga za upotrebu dvojezičnosti sa 33 na 50 posto pogodilo bi – osim srpske - i druge manjine. Sve parlamentarne stranke, pa i HDZ kao desni centar, protive se referendumu.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG