Dostupni linkovi

Pokrajinski ombudsman: Neprimereno učešće školskog hora na mitingu SNS


Miting SNS u Novom Sadu, ilustrativna fotografija

„Učešće hora Gimnazije ’Jovan Jovanović Zmaj’ na skupu Srpske napedne stranke u Novom Sadu je u suprotnosti sa Konvencijom o pravima deteta Ujedinjenih nacija“, upozorio je pokrajinski ombudsman. Vojvođanski zaštitnik građana kaže da je reč o povredi interesa dece. Srpska napredna stranka nije htela da komenatriše stav ombudsmana.

Grupa srednjoškolaca je u petak otvorila skup Vučićevih naprednjaka. Pokrajinski ombudsman smatra da su povređena prava deteta i da je reč o neprimerenom potezu.

“Želeli smo da ukažemo na propuste koje su pokazala dva učesnika u ovom događaju. Sa jedne strane to je stranka koja je na čist politički skup pozvala učesnike jedne škole, sa druge strane tu je i propust škole odnosno odgovorne osobe koja je dozvolila da učenici učestvuju na ovakvom skupu”, navodi pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih.

Ona dodaje da je ta institucija i ranije ukazivala na istu pojavu za vreme izborne kampanje, kada su pozvali sve političke stranke da poštuju Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba.

“Cilj ovog saopštenja jer bio da na samom početku ove predizborne, izborne kampanje zastanemo na trenutak i podsetimo se na šta smo se obavezali, a to je da decu ne uvlačimo u politiku”, kaže ona.

Muškinja Hajnrih naglašava da očekuje reakciju lokalnog zaštitnika građana i dodaje da u slučaju da im se roditelji žale, oni će po službenoj dužnosti pokrenuti postupak provere.

Bivši ministar prosvete i član Odobra za obrazovanje Skupštine Srbije, Žarko Obradović kaže da učešće đaka na ovakvim skupovima zavisi od toga kakav je bio dogovor između škole i organizatora.

„Ocena o učešću školskog hora na političkom skupu zavisi od načina kako je direktor organizovao način učešća đaka na tom skupu. Nije svejedno da li su maloletna ili punoletna lica bila u pitanju“, navodi Obradović.

Hteli smo da čujemo i stav Srpske napredne stranke, međutim ni u gradskom ni u pokrajinskom odboru nisu hteli da komentarišu navode pokrajinskog zaštitnika građana. Direktor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, Radivoj Stojković kaže da nije prekršen zakon, jer su na skupu učestvovali samo punoletni đaci.

„Hor ima 120 članova, nastupilo je manje od trećine, punoletni deo hora. Škola ima obavezu da političko organizovanje ne bude u školi, a ni jednim zakonom ni jednim članom nije regulisano da je zabranjeno prisustvo punoletnih đaka na mitingu. Ako punoletni đaci mogu da budu članovi političkih stranaka, ovakav stav ombudsmana je vrlo čudan. Hor je otpevao himnu Srbije, zatim je napustio miting“, kaže direktor.

Vučićeva Srpska napredna stranka u petak je održala miting u Novom Sadu kao nezvanični početak izborne kampanje u Vojvodini i na lokalu.

  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG