Dostupni linkovi

Pokrajinski amandmani na netransparentnu prodaju državnog zemljišta


Zgrada pokrajinske Skupštine
Zgrada pokrajinske Skupštine

Skupština Vojvodine traži od republičkih vlasti da odustanu od prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta i od netransparente dodele tih površina investitorima. Poslanici pokrajinske Skupštine su usvojili amandmane na predlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji će se naći pred republičkim parlamentom.

Prodaja poljoprivrednog zemljišta i dodela jedne trećine tih površina u svim lokalnim samoupravama u Srbiji investitorima bez javne licitacije - ovo su najspornije tačke predloženih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, smatraju poslanici Skupštine Vojvodine.

Predlog Zakona predviđa da lokalne samouprave deo zemljišta dodele jednom investitoru na trideset godina samo na osnovu mišljenja komisije pri resornom Ministarstvu.

Tekst predviđa i prodaju poljoprivrednog zemljišta. Da bi se ovo sprečilo, Skupština Vojvodine uputila je amandmane na predloženi tekst. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Branislav Bogaroški, kaže:

„Smatramo da to nije dobro rešenje jer će na taj način biti oštećeno negde između deset i četrnaest hiljada registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, vojvođanskih poljoprivrednika koji su bili zakupci tih zemljišta. Predložene izmene ne definišu kriterijume na osnovu kojih bi zemljište bilo dodeljeno nekom inverstitoru. Takođe, prodaja poljoprivrednog zemljišta, prema predloženim rešenjima, neće ići u korist našim poljoprivrednicima ili će otvoriti mogućnost da se to radi na netransparentan način na lokalu“, smatra resorni sekretar.

U slučaju da predloženi amandmani ne budu prihvaćeni u republičkoj skupštini, Pajtićeva Demokratska stranka koja je na nivou Vojvodine još na vlasti, krenuće u izradu novog zakona, kaže Nenad Borović iz te stranke.

„Dalje ćemo kao DS pristupiti izradi jedno potpuno novog zakona. Smatramo da je javna rasprava o ovim izmenama bila organizovana na prljav način, za vreme godišnjih odmora, u nekih dvanaest, trinaest radnih dana“, kaže on.

Vučićeva Srpska napredna stranka tvrdi da je reč o manipulaciji i odbacuje optužbe. Predstavnik naprednjaka u Skupštini Vojvodine, Đorđe Milićević na pitanje Radija Slobodna Evropa da li ovo znači da su i poljoprivredne asocijacije, koje se protive ovakvim rešenjima, neosnovano su protiv predloženog zakona, dao je polovičan odgovor.

„To je zamena teza predlagača ovih amandmana. Prema informacijama sa kojima raspolažemo više asocijacija je učestvovalo u kreiranju ovih predloga“, tvrdi on.

Skupština Vojvodine usvojila je šest amandmana koji će se naći pred parlamentom Srbije kada on bude raspravljao o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

XS
SM
MD
LG