Dostupni linkovi

Pojas Gaze, 'smrtonosna zona' za novinare u 2023.


Kolega nosi okrvavljeni prsluk palestinskog novinara Mohameda Soboha, ubijenog zajedno sa još dvoje novinara kada je izraelska granata pogodila zgradu ispred koje su izvještavali, Gaza, 10. oktobar 2023.
Kolega nosi okrvavljeni prsluk palestinskog novinara Mohameda Soboha, ubijenog zajedno sa još dvoje novinara kada je izraelska granata pogodila zgradu ispred koje su izvještavali, Gaza, 10. oktobar 2023.

Više od tri četvrtine od 99 novinara i medijskih radnika koji su ubijeni širom svijeta tokom 2023. godine, ubijeni su u ratu između Izraela i Hamasa, prema izvještaju koji je 15. februara objavio Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Izvještaj ove organizacije iz Njujorka je evidentirao najviši broj ubijenih novinara od 2015, što predstavlja porast od 44% u odnosu na prošlu godinu.

Ti podaci, kako navode, pokazuju nezapamćen broj ubijenih novinara u ratu izraelske vojske i Hamasa, militantne grupe koju Sjedinjene Države i Evropska unija karakterišu kao terorističku.

Velika većina, njih 72, su palestinski novinari ubijeni u izraelskim napadima na Gazu. U sukobu su takođe nastradala i tri libanska i dva izraelska novinara.

Mimo ovog konflikta, ukupno 22 novinara i medijska radnika su ubijena u 18 različitih država.

CPJ u slučaju osam novinara nije mogao da potvrdi da li je njihova smrt direktna posljedica njihovog rada, zbog nedostatka informacija dobijenih od vlasti - česta posljedica pritiska korumpiranih i kriminalnih struktura.

"Skoro rekordni broj ubijenih novinara tokom 2023. očigledno pokazuje da moramo zajedno raditi na tome da dovedemo ubice novinara pred lice pravde, da u redakcijama prevlada kultura bezbjednosti, te da pravo javnosti da bude informisana bude zaštićeno od onih čijoj moći prijeti temeljito izvještavanje", rekla je Džodi (Jodie) Ginsberg, izvršna direktorica CPJ-a.

CPJ je nezavisna, neprofitna organizacija bazirana u Njujorku koja promoviše medijske slobode širom svijeta, i brani prava novinara da o događajima izvještavaju bezbjedno i bez straha od odmazde.

Ona od 1992. godine evidentira ubistva novinara, a svaki smrtni slučaj i okolnosti koje su vodile do njega se nezavisno istražuju.

Prema njihovim podacima, u posljednje 32 godine širom svijeta je ubijeno oko 2.300 novinara i medijskih radnika.

Situacija u Pojasu Gaze

U decembru 2023, CPJ je objavio da je više novinara ubijeno u prva tri mjeseca konflikta u Gazi, nego što je ikada ubijeno u jednoj zemlji tokom cijele godine.

Ginsberg je istakla da su "novinari u Gazi svjedoci na prvoj liniji fronta".

"Ogromni gubici koje su pretrpjeli palestinski novinari u ovom ratu će imati dugoročne posljedice na novinarstvo ne samo na Palestinskim teritorijama nego u cijelom regionu i šire. Svaki ubijeni novinar je novi udarac našem razumijevanju svijeta", dodala je ona.

CPJ je izrazio zabrinutost zbog, kako navode, vidljivog ciljanja pripadnika medija od strane Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), te da istražuje da li su izraelski vojnici namjerno targetirali desetak novinara ubijenih u ratu u Gazi.

Svijeće za ubijene medijske radnike u Pojasu Gaze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Kako je prikazano u izvještaju CPJ "Smrtonosni obrazac" (Deadly Pattern), iz maja 2023. godine, izraelska vojska već ima podužu istoriju nekažnjenog ubijanja novinara, te da je najmanje 20 novinara ubijeno tokom prethodne 22 godine, za šta niko nije odgovarao.

CPJ je tražio da se preduzmu brze, transparentne i nezavisne istrage svih ubistava novinara koje je počinio IDF, te je u više navrata upozoravao zaraćene strane da su novinari po međunarodnom pravu civili, te da je namjerno ciljanje novinara ratni zločin.

Isto tako, upozorili su da Izrael mora da mora da se pridržava nedavne naredbe Međunarodnog suda pravde i da obezbijedi očuvanje dokaza, jednu od kritičnih funkcija novinara, jer su oni svjedoci sa prve linije, čiji je rad ranije korišten kao dokaz u radu tribunala.

CPJ navodi da je istraživanje smrti u Pojasu Gaze bilo naročito izazovno ne samo zbog velikog broja mrtvih u kratkom vremenskom periodu, nego i zato što su poginuli i oni koji su mogli dati dodatne informacije.

Porodice mnogih ubijenih novinara su poginule zajedno sa njima u Gazi, kao i njihove kolege, dok izraelske vlasti poriču da targetiraju novinare ili daju samo šture informacije kada potvrđuju njihovu smrt.

Komitet ističe slučaj Isama Abdalaha (Issam Abdallah), libanskog novinara koji je bio zaposlen u agenciji Reuters.

Nezavisne istrage Reutersa, AFP-a, Amnesty Internationala i Human Rights Watch-a su pronašle dokaze da su izraelske snage ciljale grupu novinara u južnom Libanu 13. oktobra prošle godine, kada je ubijen Abdalah, a šestoro povrijeđeno.

Isam Abdalah, ubijeni novinar Reutersa, Saideh, Liban, 4. jul 2023.
Isam Abdalah, ubijeni novinar Reutersa, Saideh, Liban, 4. jul 2023.

Novinari, koji su nosili reporterske oznake, izvještavali su o pograničnoj razmjeni vatre izmjenu IDF-a i militanata libanskog Hezbolaha, koji podržavaju Hamas.

Prema istraživanju, Abdalah i drugi su izvještavali sa lokacije gdje nije bilo borbi kada su ih pogodile dvije izraelske granate.

Novinari Hamza Al Daduh (Dahdouh) i Mustafa Turaja (Thuraya) su ubijeni u napadu na automobil u kojem su se kretali, za koji je Izrael priznao da se radilo o ciljanom napadu.

Optužili su Al Daduha, koji je radio za Al Džaziru, i frilensera Turaju, da su bili članovi terorističke grupe – što je oštro demantovala katarska TV stanica, ali i porodice i prijatelji novinara.

Šef biroa Al Džazire u Gazi, Vael Al Daduh, tokom sahrane njegovog sina Hamze, Gaza, 7. januar 2024.
Šef biroa Al Džazire u Gazi, Vael Al Daduh, tokom sahrane njegovog sina Hamze, Gaza, 7. januar 2024.

U izvještaju "Smrtonosni obrazac", CPJ je zapazio nekoliko slučajeva u kojima su izraelske snage ubile novinare koje su optužili da su teroristi, za šta nikada nisu prezentovali kredibilne dokaze.

U dokumentovanim slučajevima, Komitet je iz više izvora potvrdio da nema dokaza da je bilo ko od ubijenih novinara učestvovao u militantnim aktivnostima.

Manji broj ubistava u ostatku svijeta

Ne računajući smrti u Izraelu, Gazi i Libanu, ubistva su se značajno smanjila tokom 2023. godine.

Uprkos tome, podaci CPJ-a za 2023. pokazuju da je targetiranje novinara konstantno u Filipinima, Meksiku i Somaliji, zemljama koje su tokom više decenija pokazale da su smrtonosne za novinare.

Stopa smrtnosti u supsaharskoj Africi je i dalje na istom nivou, gdje je svake godine od 2021. ubijeno po šest novinara.

Niži broj ubijenih ne mora nužno da znači povećanu bezbjednost, pojašnjava CPJ.

Iako su ubistva u Meksiku pala sa rekordnih 13 u 2022. na dva u 2023, novinari se i dalje suočavaju sa napadima, maltretiranjem, prijetnjama i otmicama, u atmosferi korupcije i organizovanog kriminala.

Zajednički izvještaj CPJ i organizacije "Amnesty International" koji bi uskoro trebalo da bude objavljen, navodi da je Meksiko "ostao jedna od najsmrtonosnijih zemalja svijeta za novinare".

Situaciju pogoršavaju vladine agencije koje špijuniraju novinare i aktiviste za ljudska prava, dok je značajan broj novinara morao da napusti svoje domove, ali i svoju profesiju, zbog nasilja.

Od 1992. do 2023. godine, 94 od 96 ubistava novinara na Filipinima je povezano sa njihovim radom, a u toj zemlji su naročito ugroženi radijski novinari.

Dva novinara iz Kameruna, Martinez Zogo i Žan-Žak (Jean-Jacques) Ola Bebe, ubijeni su u jeku borbe za vlast između dvije frakcije.

Smanjen broj ubijenih novinara u Ukrajini uprkos ruskoj invaziji koja traje, sa 13 smrti povezanih sa poslom u 2022. na dva u 2023, je rezultat poboljšane obuke i svijesti o bezbjednosti, kao i stabilizacije zona ratnih operacija.

Ipak, novinari u Ukrajini su i dalje u opasnosti početkom 2024. godine, novinari su povrijeđivani u granatiranjima, a bilo je i napada za koje se sumnja da su ciljali novinare.

TV Liberty: Novinari na prvoj liniji fronta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:29:42 0:00

Problemi u radu novinara

Izbori u pooštrenoj političkoj klimi, porast broja autoritarnih režima, tekući oružani sukobi, kao i moćne mreže organizovanog kriminala koje se šire – stvaraju uslove koji ugrožavaju novinare, ocjenjuje CPJ.

U nekim zemljama, ove prijetnje su već ukorijenjene, zbog čega one već decenijama bilježe bar jednog ubijenog novinara godišnje.

Iako se ukupni broj ubijenih novinara van Bliskog istoka smanjio, napadi bez smrtnog ishoda se nastavljaju, a novinari i dalje u rekordnim brojevima završavaju iza rešetaka, što je, navodi CPJ, ključni pokazatelj slobode štampe.

Popis zatvorenih novinara njujorške organizacije pokazuje da su brojke zatvorenih novinara tokom 2023. blizu rekordnih cifri iz prethodne godine.

Ova organizacija takođe ističe da su lokalni novinari velika većina onih čija je smrt imala veze sa njihovim poslom.

Oni su se bavili izvještavanjem o kriminalu, konfliktu i korupciji u svojim zajednicama, njihove smrti rijetko privuku međunarodnu pažnju, a pritisak na njihove porodice i kolege, da ne progovaraju o tome, često zaustavlja potragu za pravdom.

Širom svijeta, postojeći mehanizmi za zaštitu bezbjednosti novinara redovno ne uspijevaju da zaštite medije, a ubice novinara u pravilu izbjegnu kazne, jer se lokalne istrage odlažu, ne uspijevaju, ili jednostavno nikad ne počnu.

Prema indeksu nekažnjivosti CPJ-a, od skoro hiljadu ubistava novinara koja je ova organizacija evidentirala od 1992. godine, ukupno 757 – više od 79% – prošlo je bez krivičnog postupka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG