Dostupni linkovi

Pogođene dve zgrade libijske vlade


Primerak Gadafijeve Zelene knjige usred ruševina nakon bombardovanja koalicionih snaga, Tripoli
Primerak Gadafijeve Zelene knjige usred ruševina nakon bombardovanja koalicionih snaga, Tripoli
RSE

Dve zgrade u centru Tripolija u kojima su smeštene službe libijske vlade pogođene su u vazdušnim napadima NATO-a u utorak rano ujutru i bile su u plamenu, javlja izveštač
Frans presa sa lica mesta.

U bombardovanju je pogođena zgrada u kojoj je smeštena služba unutrašnje bezbednosti, kao i ona u kojoj je ministarstvo za inspekciju i borbu protiv korupcije. Zgrade su preko puta jedna druge, obe su u centru Tripolija i nedaleko od rezidencije libijskog lidera Moamera Gadafija.

Vatrogasci su oko 3 časa po lokalnom vremenu, gasili požar, javio je izveštač agencije Frans pres koji je bio u grupi stranih novinara odvedenih na mesto bombardovanja.

U tom delu grada čule su se dve eksplozije sat i po ranije.

Ministar za inspekciju i narodnu kontrolu (borbu protiv korupcije) izjavio je novinarima da u bombardovanju ima povređenih iz njegovog ministarstva, ali nije naveo koliko.

Libija u tranziciji

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da su članovi Nacionalnog saveta za tranziciju tražili od NATO-a da bombarduje sedište ministarstva kako bi bili uništeni dokazi o njihovoj umešanosti u korupciju.

"Verujemo da je NATO bio obmanut, kako bi se uništili dosijei koji dokazuju njihovu (pripadnika Saveta) u afere korupcije", rekao je Ibrahim.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim (u sredini), na turi sa novinarima u Bab al-Aziziia, kompleksu u kom je živeo Muamer gadafi, Tripoli, 12. maj 2011.
Savet za tranziciju čine nekadašnji pripadnici režima koji su se pobunili protiv Gadafija, ukazuje AFP.

U Tripoliju su u ponedeljak oko 20 časova po lokalnom vremenu odjeknule tri eksplozije u kvartu Bab Al-Azizija, u kome je Gadafijeva rezidencija. Upitan o metama tog napada, portparol vlade je rekao da za sada nema informacija.

Vazdušni udari na libiju počeli su 19. marta, s ciljem obezbeđivanja zone zabrane leta nad zemljom i zaštite libijskih civila od represije režima.

Krajem marta, komandovanje operacijom koju su započele SAD, Britanija i Francuska, preuzeo je NATO.
XS
SM
MD
LG