Dostupni linkovi

Hrvatska poglavlje 23 otvara u travnju?


Sa 54 glasa za i osam suzdržanih glasova, Vanjskopolitički odbor Europarlamenta prihvatio je prijedlog rezolucije o hrvatskom napretku u pregovorima sa Europskom unijom, u kojem se kaže kako hrvatski pristupni pregovori trebaju završiti ove godine, ako Hrvatska ispuni potrebne kriterije za otvaranje i zatvaranje poglavlja. Hrvatska strana vjeruje da bi sporno poglavlje 23 – Pravosuđe i ljudska prava moglo biti otvoreno u travnju.

Nakon jučerašnje izvješća glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza o hrvatskoj suradnji sa Haškim tribunalom, odnosno o nedostajućim takozvanim "topničkim dnevnicima" o djelovanju hrvatske artiljerije po ciljevima u Kninu, u prijedlog rezolucije dodana je stavka kako se još jednom potiče hrvatsku
Takozvani "topnički dnevnici" i dalje ostaju jedan od problema, uz nastavak borbe protiv korupcije i reformu pravosuđa...
Vladu da pojača napore da pronađe i preda ključne dokumente sudu. Prijedlog rezolucije će se sljedećeg mjeseca naći pred europarlamentarcima na plenarnom zasjedanju u Strassbourgu, a njegov autor, izvjestitelj za Hrvatsku, Hannes Swoboda izrazio je nakon glasanja zadovoljstvo.

„Ključna je poruka da nastavljamo posao, pogotovo oko pune suradnje sa Hagom, u borbi protiv korupcije bez respekta prema bilo kome, a i Sloveniji smo posdlali poruku oko otvaranja poglavlja, kako bismo završili pregovore u ovoj godini", rekao je Swoboda. On je dodao kako je uspješan hrvatski ulazak u Europsku uniju ključan za otvaranje europskih integracija ostatku regije zapadnog Balkana.

DOKAZATI VJERODOSTOJNOST

Takozvani "topnički dnevnici" i dalje ostaju jedan od problema, uz nastavak borbe protiv korupcije i reformu pravosuđa, a od prošlog Brammertzovog izvještaja na tu temu pomak je u tome da je ostala samo jedna država koja zbog toga blokira otvaranje poglavlja 23 – Pravosuđe i ljudska prava, a to je Nizozemska, kaže za naš radio novinar riječkog Novog lista i dugogodišnji haški izvjestitelj Denis Romac.

„Nizozemska ustrajava na blokadi, iako je pred nekoliko tjedana dala zeleno svjetlo da deblokadu trgovinskog dijela sporazuma Srbije sa Europskom unijom, iako haški bjegunci Mladić i Hadžić nisu uhapšeni. I jučer je Brammertz suradnju Srbije ocijenio zadovoljavajućom, dok za Hrvatsku nije upotrijebio tu formulaciju“, podsjeća Romac i dodaje:
MIMICA:
Bez obzira što je rečeno od strane glavnog haškog tužitelja, mislim da Hrvatska može svojom aktivnošću učiniti da, kod jedne zemlje koja je još neodlučna oko odblokiranja ovog poglavlja, te dileme nestanu.

„Ja iz toga zaključujem da je riječ o politički motiviranoj odluci i da će ta odluka biti promijenjena kada se promijene političke okolnosti, a to ne ovisi jedino o administrativnoj istrazi hrvatske Vlade i premijerke Kosor, nego možda i više ovisi o diplomatskim nastojanjima hrvatskih političara da privole i Nizozemce na deblokadu.“

Oporbeni potpredsjednik hrvatskog Sabora Neven Mimica je u komentaru za javnu televiziju kazao kako je ipak u prvom redu do Hrvatske da na djelu dokaže svoju vjerodostojnost.

„Bez obzira što je rečeno od strane glavnog haškog tužitelja, mislim da Hrvatska može samom svojom aktivnošću učiniti, da kod te jedne zemlje koja je još neodlučna oko odblokiranja ovog poglavlja, te dileme nestanu“, smatra Mimica. A mnogo se toga već dogodilo, kaže on i pojašnjava:

„Dogodilo se u aktivnostima Task Forcea koji provodi administrativnu istragu o traženim dokumentima, dogodilo se u sudskim procesima protiv onih za koje je utvrđeno da su manipulirali tim dokumentima, dogodilo se da se haško sudsko vijeće uključilo u ovu raspravu o dostavi vojnih dokumenata - oni su dali Europskoj uniji sudski nalog da dostavi sudu dokumente koji do sada nisu dostavljeni, a Hrvatskoj takav nalog nije izdan.“

Mimica, inače oporbeni socijaldemokrat, slaže se sa očekivanjima vladajućih da će Hrvatska poglavlje 23 otvoriti u travnju.
XS
SM
MD
LG