Dostupni linkovi

Poginuo 21 učesnik ultramaratona u Kini


Spasilačke ekpie na terenu
Spasilačke ekpie na terenu

Dvadeset jedan trkač je stradao usled nevremena koje se dogodilo tokom maratonske trke u severozapadnoj Kini, prenosi BBC.

Jaki vetrovi i ledena kiša pogodili su u subotu učesnike ultramaratona od 100 kilometara (60 milja) u provinciji Gansu.

Trka je zaustavljena kada je nestalo 172 trkača i pokrenuta je spasilačka akcija.

Mnogi trkači navodno su patili od hipotermije.

Zvaničnici su rekli da je 151 trkač dobro, a da je njih osam povređeno.

Trka je počela u 9 časova po lokalnom vremenu u subotu, a neki takmičari su krenuli noseći samo kratke pantalone i majice.

Preživeli učesnici rekli su da je prognoza pokazala da se očekuju vjetar i kiša, ali ništa tako ekstremno kao ono što su doživeli.

Otprilike tri sata nakon starta, planinski deo trke pogodio je grad i jaka kiša, što je prouzrokovalo nagli pad temperatura, prema zvaničnicima iz obližnjeg grada Baijin.

„Kiša je bila sve jača i jača“, rekla je za Reuters jedna od učesnica trke Mao Shuzhi, koja je u to vreme bila na oko 24 km trke i još nije stigla do planina.

Odlučila je da se vrati u svoj hotel, pošto je prethodno imala loših iskustava sa hipotermijom, ali su drugi nastavili dalje ili su već bili u najteže pogođenim područjima.

Mnogi trkači su navodno izgubili put na ruti jer je vreme uticalo na vidljivost.

Duž staze je raspoređeno više od 1.200 spasilaca, koji pretražuju teren uz pomoć termovizijskih dronova i radarskih detektora, prenose državni mediji.

Operacija se nastavila tokom noći na nedelju ujutro, a za to vreme je dalji pad temperature dodatno otežao potragu, izvestila je kineska novinska agencija Sinhua.

Stradanje učesnika trke izazvalo je negodovanje javnosti na kineskim društvenim mrežama, s besom uglavnom usmerenim na vladu Baijin i nezadovoljstvom zbog nedostatka planiranja za vanredne situacije.

Na konferenciji za štampu u nedelju, gradonačelnik Baijin-a Zhang Xuchen rekao je: "Kao organizator događaja, osećamo krivicu i kajanje. Izražavamo duboko saučešće porodicama žrtava i povređenima."

XS
SM
MD
LG