Dostupni linkovi

Spekulacije o pogibiji srpskog dobrovoljca u Vagneru


Prema podacima koje se dele u više grupa na društvenim mrežama, Uroš Prvulović je poginuo još 28. aprila, a podaci o sahrani preneti su u sredu, 5. jula. (Foto: Rusija - groblje Vagnerovaca na Krasnodarskom teritoriju)
Prema podacima koje se dele u više grupa na društvenim mrežama, Uroš Prvulović je poginuo još 28. aprila, a podaci o sahrani preneti su u sredu, 5. jula. (Foto: Rusija - groblje Vagnerovaca na Krasnodarskom teritoriju)

Državni organi Srbije i dalje nisu potvrdili, niti demantovali spekulaciju o pogibiji srpskog dobrovoljca Uroša Prvulovića, navodnog pripadnika paramilitarne organizacije Vagner, u borbama kod Bahmuta, na istoku Ukrajine.

Radio Slobodna Evropa (RSE) se za informacije obratio Ministarstvu spoljnih poslova, Ambasadi Srbije u Moskvi i ukrajinskoj ambasadi u Beogradu, ali nijedna institucija nije odgovorila na naše upite.

U međuvremenu od ovog Kruševljanina opraštaju se ljudi na Fejsbuku, brojni Telegram kanali objavili su in memoriam, dok je njegov brat Lazar Prvulović u kratkom snimku na TiK Toku objavio nekoliko slika sa sahrane na groblju. Na fotografiji se vidi veliki broj svežih humki.

RSE je stupio u kontakt sa Lazarom Prvulovićem, koji nije želeo da daje izjave.

Prema podacima koje se dele u više grupa na društvenim mrežama, Uroš Prvulović je poginuo još 28. aprila, a podaci o sahrani preneti su u sredu, 5. jula.

Kako je objavljeno na Telegram kanalu RatUzivo, Uroš Prvulović sahranjen je na groblju u Donjecku, uz srpsku zastavu i pesmu "Tamo daleko".

Prema svedočenjima bivših boraca u ovim paramilitarnim grupama, ali i slikama sa društvenih mreža, čiju verodostojnost RSE ne može da potvrdi, Prvulović je na ratištima u Ukrajini od 2015. kada je učestvovao u bitkama kod Donbasa.

Bio je je pripadnik samozvane narodne milicije Donjecke Narodne Republike. Sredinom prošle godine postao je pripadnik Vagnera, navodi se u in memoriamu koji je objavljen na brojnim Telegram kanalima.

Ime Uroša Prvulovića iz Kruševca, u centralnoj Srbiji, nije potpuno nepoznato javnosti. Početkom 2018. njegova tadašnja supruga Elena Bondarenko apelovala je u javnosti da se njen suprug pusti iz zatvora iz istočne Ukrajine.

Ona je tada navela da je Prvulović nestao tri meseca ranije, kada su ga separatističke proruske vlasti pozvale na razgovor. Ona je optužila vlasti samoproglašene Luganske Republike, koja je pod kontrolom proruskih vlasti, da ga drže bez jasnog razloga.

Kada je pušten iz pritvora, prema tvrdnjama bivših boraca u paramilitarnim grupama, ostao je u Rusiji.

U bazama o pripadnicima paravojnih formacija a koje ukrajinske nevladine organizicije prikupljaju navodi se da je Prvulović osoba koja se predstavlja kao strani plaćenik i da je učestovao u u borbenim dejstvima u regionu Debaltseva u istočnoj Ukrajini.

Kako se navodi koristio je i pseudonim "Aleksandar Aleksandrovic". Predstavljao se i kao stanovnik Sankt Peterburga.

Broj srpskih plaćenika koji učestvuju u ratu u Ukrajini nikada zvanično nije objavljen. Procene se kreću od nekolicine do par stotina u zavisnosti od izvora.

Od 2014. Srbija sankcioniše boravak svojih državljana na stranim ratištima Krivičnim zakonom koji je u te svrhe izmenjen. Izmenama su uvedena dva nova krivična dela - učestvovanje u ratu u stranoj državi i organizovanje učestvovanja u ratu u stranoj državi.

Za prvo, u zavisnosti od toga da li se u ratu učestvuje kao pojedinac ili u sastavu grupe, zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do osam godina, a za organizovanje učestvovanja od dve do 10 godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG