Dostupni linkovi

Feral i Beton: Satirom protiv primitivizma i nacionalizma


FOTOGALERIJA: Veče Ferala i Betona u Splitu (foto: Edi Matić)

RSE

Satirična poezija, književna kritika, pesme zlih volšebnika, balada o zimi i Nevenki Bečić, transkripti policijskih saslušanja u stanici u Beogradu, sve je to bio deo večeri pod nazivom “(S)maraton – ex Feral i mixBeton” koje je održano u petak uveče u punom splitskom kinu Tesla u organizaciji Udruge Kurs.

Osnivači kultnog Feral Tribunea Predrag Lucić i Boris Dežulović te urednici i osnivači kulturno - propagandnog kompleta Beton Tomislav Marković, Saša Ilić, Saša Ćirić i Miloš Živanović priredili su Splićanima urnebesno i nezaboravno veče čitajući svoju poeziju i prepričavajući dogodovštine iz zemalja u kojima je život zapravo jedino podnošljiv ukoliko ga povremeno začini kritička ali satirična misao. A exFeralovci i micBetonci su u tome najbolji. Izrugivanje sistema u kojem živimo, njihov je način iskazivanja jasnog stava protiv nacionalizma, primitivizma, fašizma i, na kraju, protiv ljudske gluposti koje u javnom prostoru ne manjka.

“Satira je važna u svakom, pogotovo u postkonfliktnom društvu koje pokušava i dalje da proizvodi konflikte. Svaki pokušaj da se naruši stanje poricanja je bitan, pa i satirički jer se ruga dominantnom kulturno-političkom modelu i njegovim tvorcima. Satira je subverzija zvaničnih laži i medijskih manipulacija”, kaže za RSE Tomislav Marković.

O tankoj liniji koja spaja i razdvaja dva grada, Marković kratko kaže: “Srbin iz Đilastowna u Kerum gradu se oseća kao svoj na svome”.

Kada je reč o kritičko- satiričnoj literarnoj misli u obliku u kojem su je predstavili gosti Splita, Edi Matić iz Udruge Kurs kaže da je ona danas od izuzetne važnosti.

“Ona gradi svijest, vidi loše strane pojava oko nas, ukazuje na potrebu za reakcijom. Kada je artikulirana kroz satirični oblik, postaje bliža onima kojima je upućena. U tom smislu, Feral je (baš kao feral) svijetlio iz Splita i sigurno pokrenuo kritički odnos prema problematici koja nas je okruživala svih godina, kod velikog broja čitatelja. U sličnom se obliku pojavljuje i Beton, djelujući danas, kada još uvijek postoji snažna potreba za tom istom kritikom. Zbog toga je Beton već prepoznat van Srbije, kao što je svojevremeno Feral bio prepoznat van Hrvatske. Naravno da unutar svoje zemlje treba prolaziti kroz razne katarze zbog svog odnosa prema trenutnoj situaciji, to je sasvim razumljivo - da nije tako, njihovo bi se satirično osvrtanje pokazalo besmislenim”, smatra Matić.

Plakat
Plakat
Prvi deo večeri pripao je gostima – Betoncima. Publika je mogla da čuje dokumentarnu radio dramu “Kurvini sinovi” koja opisuje dijalog Saše Ilića i policijskog inspektora u stanici povodom pesme Predraga Lucića, “Komova revizija: Komunizam i kako ga se rešiti” iz “Lirike pasa” Miloša Živanovića….

Pesme Tomislava Markovića “Palim danju, palim noću” “Jadi mladog entera” izazvale su salve smeha, a kultna “Jebaćemo se još” do suza je nasmejala publiku.

Izuzev jednog zalutalog para, koji je bez teksta napustio salu, šokiran svime što je do tada čuo.

“Pendrek piše srcem” pesma je posvećena ministru policije Srbije povodom smene upravnika Narodne biblioteke Sretena Ugričića.


Muško jeretičko bratstvo građevinskih radnika, samozvanih humorista i jeftinih provokatora, kako je četverac iz Beograda sebe predstavio, dva sata je zabavljao publiku, a nakon ovacija i bisa, samo su kratko rekli kako na takav prijem nisu navikli. Obično ih, kažu, izbace nakon pola sata.

Muzička podloga Betoncima bile su Pesme zlih volšebnika koje izvodi grupa Ah Ahilej.

Nakon kratke pauze mikrofon su preuzeli Lucić i Dežulović sa novim „Melodijama Tesle i vesala“ koje su aktuelizovane baladom „Jedne zime s Nevenkom“. Bivši Feralovci do sitnih sati su zabavljali publiku.

Trosatnom (S)maratonu prethodila je diskusija u Muzeju grada Splita održana dan ranije pod nazivom “Što je nama naša borba dala” u kojoj su učestvovali Saša Ćirić, Boris Dežulović, Miloš Živanović i Saša Ilić.

“Činjenica da je već prve večeri na okruglom stolu u Muzeju grada Splita, koji smo zamislili više kao zatvorenu sesiju, 60-ak posjetitlja s izuzetnim zanimanjem popratilo trosatnu diskusiju, pri čemu se vidjelo, ne samo interes nego i razumijevanje teme i situacije, navela nas je na opravdani optimizam za drugu večer, u starom kinu Tesla, koje stoji zatvoreno i neupotrebljeno od davnih vremena. 300 posjetitelja je oduševljeno pratilo program u trajanju od tri i po sata (dakle, pored Balaševića, to mogu još samo Betonovci i Feralovci)”, kaže Matić.

Dvodnevno druženje mixBetona i exFerala Udruga Kurs organizovala je povodom zvaničnog otvaranja stana za pisce i radnog sastanka Traduki mreže.
XS
SM
MD
LG