Dostupni linkovi

Poduzetnici zaista drugačije razmišljaju


Kada donose odluke, poduzetnici se najčešće koriste objema stranama mozga, pokazala je studija koju su proveli naučnici Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Naš mozak ima dvije osnovne strategije za rješavanje problema. Eksploatacija predstavlja iskorištavanje prednosti koju nam daje prethodno stečeno znanje, koncentrišući se na postavljeni zadatak s ciljem poboljšanja performansi i učinkovitosti. Eksploracija podrazumijeva poduzimanje odstupanja od zadatka kako bismo svom mozgu dozvolili da fleksibilno luta među alternativama.

U današnje vrijeme liderstvo zahtijeva mozgove koji se mogu prebacivati s jedne strategije na drugu kad za to postoji potreba. Nova studija MIT-a sugeriše da ovakvi tipovi ličnosti u isto vrijeme moraju koristiti kreativnu i logičku stranu mozga.

Skeniranjem mozgova 63 osobe koje su igrale igrice na automatima pokazalo se da poduzetnici češće aktiviraju obje strane svog frontalnog korteksa. Menadžeri su uglavnom koristili lijevu stranu mozga, koja je povezana sa logikom i strukturalnim razmišljanjem. Desna strana vezana je uz kreativnost i emocije.

Ovdje ključnu ulogu ne igra uspješno donošenje odluka, već tajming, odnosno osjećaj za to kada se treba prebaciti na jednu od dvije forme razmišljanja.

U daljnjim studijama potrebno je istražiti da li mozak poduzetnika funkcioniše na ovaj način zbog toga što su na to navikli ili osobe sa ovakvim koherentnijim mozgom imaju više šanse da završe kao poduzetnici.
XS
SM
MD
LG