Dostupni linkovi

Dobitnica nagrade Oxfama: Ekonomski osnažiti žene u BiH


Aida Zubčević
Aida Zubčević

Predsjednica Udruženja poslovnih žena u Bosni i Hercegovini i poduzetnica Aida Zubčević jedna je od četiri dobitnice Oxfamove nagrade za ekonomsko osnaživanje žena u svijetu.

Oxfam, međunarodna organizacija koja se bori za smanjene siromaštva u svijetu, Aidu Zubčević je izabrao između 43 žene iz 32 zemlje svijeta, jer je njen rad za ekonomsko jačanje žena, prije svega iz ruralnih sredina, prepoznat u Bosni i Hercegovini.

Ovakvom priznanju Zubčević se nije nadala.

"Zatečena sam, jer sve ono što radimo moje kolegice i ja – činimo u želji da ekonomski osnažimo žene, a tako osnažujemo i ekonomiju Bosne i Hercegovine. Nadamo se da ćemo biti samo jedna karika u konačnom kretanju BiH ka svjetlijoj budućnosti", kaže Aida Zubčević za RSE.

Zubčević je dugogodišnja poduzetnica, po struci magistar farmacije, koja je još prije rata u Bosni i Hercegovini otvorila biljnu apoteku. Nakon toga, prateći potrebe tržišta, razvila je paletu prirodne kozmetike, koju danas uspješno izvozi iz BiH.

(Aida Zubčević u prilogu magazina TV Liberty, 2012.)

Biznis Gracije
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:31 0:00


Prije nekoliko godina sa drugim poslovnim ženama Aida Zubčević je osnovala Udruženje čiji je cilj, između ostalog, osnažiti i ekonomski ojačati žene. Zbog tradicionalnih normi i loše prakse, uglavnom diskriminirajuće, to je veoma teško. Zato o pravima žena u BiH, ali i u zemljama bivše Jugoslavije, Zubčević kaže da se češće krše nego ranije.

"Naše zemlje nazaduju u odnosu na ono što smo imali prije devedesetih godina prošlog vijeka. Čini mi se da smo tada bile ravnopravnije. Jesmo li napredovali? Nismo! Mi još nemamo dovoljan broj parlamentarki koje mogu na neki način da budu nama input. Mi međusobno više nismo ravnopravne", smatra Aida Zubčević.

(Ne)moguće pokrenuti biznis

Udruženje na čijem je čelu Aida Zubčević zasnovano je i na ohrabrivanju žena da pokrenu vlastiti biznis, što je izrazito teško u bh. društvu, zbog mnogobrojnih prepreka i nepovoljnog poslovnog ambijenta.

"Kada vi dolazite iz zemlje u kojoj je sve neizvjesno i kada tražite partnera i u regionu i u svijetu, vi imate problem, a da ne govorim o uslovima u samoj zemlji, o svim tim fiskalnim i parafiskalnim nametima... Ponekad, kada naiđete na prepreku u svom poslu, pomislite da li stvarno radite pravu stvar, kada ženama govorite da pokrenu biznis, da je to moguće... Onda, stanete, okrenete se i kažete: 'Ja već 25 godina to radim' ", priča Zubčević.

Žene poduzetnice u zemljama regiona suočene su sa sličnim problemima, ali ih udruženim snagama mogu prevazići.

"Žene poduzetnice teško dolaze do kreditnih sredstava. Sve imamo isti problem, jer banke u regionu ne prepoznaju poduzetništvo žena. Nisu baš sklone tim mikro firmama u kojima se uglavnom nalaze žene. Velike banke koje su u regionu ne prepoznaju obrt, a većina žena su vlasnice obrta. Ako imate obrt, teško dolazite do kreditnih sredstava jer vas banke ne prepoznaju. Više ne razgovaramo samo lokalno, nacionalno u svojim zemljama, nego da te probleme – koje smo prepoznali da su regionalni – zajedno rješavamo", smatra Zubčević.

U saradnji sa parlamentarkama, Aida Zubčević i njene kolegice rade na razvoju Strategije za razvoj ženskog poduzetništva, koja treba dovesti do boljeg socijalnog statusa žena a samim tim i do ekonomske dobrobiti cijele zajednice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG