Dostupni linkovi

U Novom Sadu je u utorak održan skup podrške građanima Sarajeva koji već danima traže rešavanje problema izdavanja matičnih brojeva novorođenčadima.

Belmina je ujedinila region. Ova beba bez jedinstvenog matičnog broja iz Sarajeva prvo je pokrenula javnost u Bosni i Hercegovini, a neposredno posle prvih protesta, podrška stiže i iz Novog Sada. Građani su na glavnom trgu grada raširili transparente sa porukama: "JMBG- Novi Sad" i "Novi Sad za JMBG". Skupu, koji je organizovan na društvenim mrežama, su se pridružili i slučajni prolaznici. Pitali smo ih, zašto je bitno dati podršku Sarajlijama.Direktor Građanskog centra Vojvodine, Željko Stanetić kaže za Radio Slobodna Evropa da je svakako pozitivan korak to što se i u regionu organizuju skupovi podrške.

“Meni se mnogo sviđa ono što se sada dešava u Sarajevu, jer pokazuje da smo, možda, prevazišli onaj period u kom će nam sve prodati kroz nacionalne interese ili nešto slično. Ovde se vidi isključivo građanski interes, i to je ono što je sjajno u protestima u Sarajevu, ali isto tako i u drugim gradovima i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji kao i širom sveta. Ono što se dešavalo u Beogradu i ono što se dešava u Novom Sadu je isto sjajna stvar jer predstavlja spontanu reakciju građana i građanski i pokazuje da smo spremni da budemo solidarni”, naglašava Stanetić.

Prvi skup podrške u Srbiji organizovan je u Beogradu.
  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG