Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi zapleti u aferi "Podravka"


U aferi oko hrvatske Podravke i transakcije s njezinim dionicama osvanula je nova „krimi priča“ u medijima - navodni tajni plan prema kojem je 66 Podravkinih menadžera namjeravalo kupiti 75 posto dionica tog poznatog hrvatskog brenda. Iako Državno odvjetništvo sve još ispituje, neki tvrde da nova afera Podravka nadmašuje čak i mutne privatizacijske afere iz devedesetih.

Je li Podravki doista prijetilo „neprijateljsko preuzimanje“ od jedne norveške tvrtke, srpske Delte ili hrvatskog Agrokora, ili je Uprava Podravke izmislila priču kako bi sama mogla zagospodariti svim segmentima Podravke?

Zagrebački Večernji List objavio je dokument kojim dokazuje da je dio Podravkina menadžmenta, pod pokroviteljstvom dijela izvršne vlasti, namjeravao preuzeti, ne samo 25 posto udjela u koprivničkom prehrambenom divu, već 75 posto Podravkinih dionica.

U Vladi, zasad, ne žele ništa komentirati, dok, kako je kazala premijerka Jadranka Kosor, ne dobiju potpune informacije:

„Mislim da bi bilo krajnje neozbiljno od mene u ovom trenutku da dajem bilo kakve odgovore, budući da sama nemam odgovore na mnoga pitanja, ali vjerujem da ćemo ih uskoro imati.“

Ekonomist i profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, doktor Mladen Vedriš, bivši je predsjednik Nadzornog odbora Podravke. Tvrdi da nije znao za nikakav „tajni plan“, ali ne vidi i ništa loše u preuzimanju tvrtki od strane menadžmenta, ukoliko bi se ponudio dobar program i vlastiti novac:

„Kada bi ostvarili program koji stabilizira tvrtku, koji ih obavezuje da rade bolje i više, i da zato dobiju nagradu, a istovremeno sve ostale zaposlenike čini sigurnima, to je sigurno za poduprijeti. Da je takav prijedlog išao prema nama, vjerujte da bi ga Nadzorni odbor itekako razmotrio. Vjerojatno su te inicijative kao takve morale sazrjeti. Mislim da nije isključeno da se takva inicijativa pojavi za šest mjeseci ili godinu dana.“

Problem je u „tajnosti“, a plan je, tvrde medijski izvori, skovan 2006.godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom tadašnjeg i sadašnjeg potpredsjednika Vlade, Damira Polančeca, što on negira i pita kako se može u tajnosti zadržati plan u kojem sudjeluje čak 66 menadžera?

Politika je neminovno upetljana


U svakom slučaju, policijska istraga je u toku, a hrvatski građani, prevareni i opljačkani u kriminalnoj pretvorbi devedesetih, ne bi se, kažu, ništa čudili da se isprobani model kupovanja tvrtki novcima same tvrtke ponovi, pa recimo „preuzimanje Podravke“ obavi Podravkinim kunama.

Neovisni ekonomski analitičar, doktor Guste Santini:

„Privatizacija je bila tragična i značila je destrukciju jednog ogromnog dijela nacionalnog bogatstva. Da li je i slučaj Podravka u toj priči, ili nije, vrlo je teško reći na bazi informacija koje do sada imamo. U svakom slučaju, ne bi bilo dobro prihvatiti tezu progona ili žigosanja bilo čega, dok se to ne sagleda.“


Hrvatska država raspolaže s 26,8 posto Podravkinih dionica i politika je neminovno upetljana u cijelu situaciju, točnije, kaže doktor Santini, stranačko nadmetanje, u ovom slučaju vladajućih koalicijskih partnera - HDZ-a i Hrvatske seljačke stranke:

„Može se dogoditi da menadžment pokušava steći neku nezavisnost kako bi mogao dinamizirati razvoj. Jedna od takvih kombinacija je izašla u javnost i to se može dvojako tumačiti. Može se također shvatiti da defakto postoje neke zakulisne igre, a ovo je samo kruha i igara i narodu, da se može zabaviti. Postoji treća mogućnost, da se radi o određenom problemu. Što je tu sve u igri, meni je jako teško reći.“

Lopovska pretvorba, kako Hrvati zovu privatizaciju svojih poduzeća, nikad nije sankcionirana, a uzrečicu „ko je jamio, jamio“, građani s gorčinom izgovaraju.

Jedan od kandidata za budućeg predsjednika Hrvatske, doktor Ivo Josipović, zalaže se da se i ustavnim odredbama precizno definira da kriminal u pretvorbi ne zastarijeva:

„Dobro je to napraviti u Ustavu, da se izbjegnu sve dvojbe, nije sve stvar samo u kažnjavanju. Javnost to percipira kao tezu i koga ćemo strpati u zatvor. Možda će biti i toga, ali puno važnije je da se ostvari načelo - ili plati, ili vrati. Po mome sudu, a mislim da je to stanovište najvećeg dijela hrvatskih građana, moraju, što su dobili, pošteno platiti ili vratiti.“

Više o ovoj temi i u tekstu Afera oko "Podravke"
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG