Dostupni linkovi

Zašto Miomir Mugoša krije ugovore


Miomir Mugoša i Raško Konjević na sjednici SO Podgorica, 24. novembar 2010
Većinom glasova odbornika Skupštine opštine Podgrica iz Demokratske partije socijalista i dvije manje opozicione stranke, usvojen je Statut glavnog grada kojim se uređuju prava i dužnosti glavnog grada i način njihovog ostvarivanja.

Zbog načina zbog kojeg je Statut usvojen i nedoumica koje su nastale, otvoreno je pitanje da li je Statut u skladu sa uslovima Evropske komisije kojima se traži da se unaprijedi administracija, ojača transparentnost i borba protiv korupcije u lokalnoj samoupravi.

Statutom glavnog grada se uređuju sva pitanja važna za funkcionisanje Podgorice i gradskih opština. Usvajanjem Statuta bez glasova manje članice vladajuće koalicije dovedena je u sumnju namjera lokalne vlasti u Podgorici da budući poslovni poduhvati, investicije, obavljenje poslova i donošenje propisa budu u skladu sa deklarisanom potrebom uvida javnosti u način trošenja novca iz budžeta glavnog grada.

Tu je dilemu prvi iznio predsjednik lokalnog podgoričkog parlamenta Raško Konjević izražavajući nezadovoljstvo usvajanjem Statuta u obliku u kakvom je usvojen.

"Nekim pojedincima ne odgovora otvorenost i transparentnost rada lokalne samouprave. Nijesu pojedinci u sukobu samo sa SDP oko objavljivanja i javnosti i transparentnosti akata koje donose organi lokalne uprave. Oni su u sukobu sa sopstvenom Vladom. Dakle, Vlada je upozorila gospodina Mugošu da način na koji je raspolagao sa opštinskom imovinom nije u skladu sa Zakonom o državnoj imovini i uredbama"
, kaže Konjević.
U MANS-u tvrde da se usvojenim Statutom pokušava javnost izopštiti iz poslova glavnog grada.


Odgovarajući na naše pitanje da li je Statut u suprotnosti sa zadacima i zahtjevima Evropske komisije u kojima se od Crne Gore traži da unaprijedi i depolitizuje administraciju, ojača transparentnost i borbu protiv korupcije i u suprotnosti sa Akcionim planom za borbu protiv korupcije u lokalnoj samoupravi, direktor nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladnog sektora Dejan Milovac kaže da se usvojenim Statutom pokušava javnost izopštiti iz poslova glavnog grada što je za posljedicu imalo veliki broj afera koje su otvarane kada je u pitanju raspolaganje opštinskom imovinom i vrijednim građevinskim zemljištem.

Netransparentna dodjela stanova


"Sakrivanje ugovora koje sklapa glavni grad i koje sklapa gospodin Mugoša nikako ne može ići u prilog tome da rad lokalne samouprave bude transparentan i da povjerenje građana u lokalne institucije bude veće i da institucije budu, što je više moguće van politike, odnosno depolitizovane. Svakako to ne ide u prilog zahtjevima koje smo dobili od Evropske komisije u procesu pridruživanja Crne Gore EU. Ono što je MANS tražio tokom vih godina koliko se bavimo praćenjem rada lokalne samouprave u Podgorici se ponovo nije dogodilo a to je da glavni ugovori, i o javnim nabavkama i o prodaji gradskog zemljišta i ono što je možda najvrjednije – ugovore koje glavni grad sklapa sa velikim građevisnkim firmama i da će do njih i dalje biti jako teško doći", navodi Milović.

Odbornici Glavnog grada su insistirali da se u izmjene i dopune Statuta glavnog grada unesu rješenja koja afirmišu poziciju parlamenta glavnog grada što je u skladu zahtjevu relevantnih institucija Evropske unije i državnog parlamenta kako bi se obezbjedio viši nivo transparentnosti i nadzora nad radom izvršne vlasti, kaže Velizar Kaluđerović, predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije.
Samo za 10 mjeseci ove godine podijelio je preko 50 stanova licima od posebnog interesa za glavni grad, kažu u SNP-u.


O nivou dosadašnje netrasparentnosti rada izvršne vlasti u Podgorici govori primjer dodjele stanova u glavnom gradu.

"Punih 10 godina Skupština glavnog grada, njeni odbornici i ukupna javnost ne mogu dobiti ni podatke kojim licima je gradonačelnik riješio stambeno pitanje. A vidite samo za 10 mjeseci ove godine podijelio je preko 50 stanova licima od posebnog interesa za glavni grad. Ako je to učinio na tragu onoga što ej suština te odluke onda se postavlja logično pitanje zašto krije imena tih lica? Ako su to poznati sportisti, poznati poslenici kulture, naučni radnici i tako dalje onda on treba da afirmiše to da je tim licima riješeno stambeno pitanje. Ali je očigledno u pitanju klasična zloupotreba koju on želi da sakrije od javnosti a na žalost rješenja koja su juče prošla na Skupštini glavnog grada i na način kako su prošla samo mu omogućuju da nastavi da se tako ponaša", kaže Kaluđerović.

U Demokratskoj partiji socijalista nismo uspjeli da dođemo do sagovornika koji bi prokomentarisao usklađenost Statuta glavnog grada sa zahtjevima Evropske komisije koja traži da se unaprijedi i depolitizuje administracija, ojača transparentnost i borbu protiv korupcije i na lokalnom nivou.
XS
SM
MD
LG