Dostupni linkovi

U Podgorici protest zbog isključenja struje Crnogorskoj prvoslavnoj crkvi


Protest zbog isključenja struje Crnogorskoj prvoslavnoj crkvi (CPC), Podgorica, 23. februar 2022

U Podgorici je u srijedu, 23. februara, održan protest vjernika i pristalica Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) zbog, kako smatraju, diskriminatorskog odnosa Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), koji je Episkopskom dvoru CPC u Nikšiću u decembru isključio struju.

"Gašenje struje je otvorena metoda sprečavanja vjernika u ostvarivanju i izražavanju svojih sloboda", ocijenio je na protestu aktivista za ljudska prava Aleksandar Zeković.

Episkopski dvor CPC, odnosno Ljetnjikovac kralja Nikole, je kulturno dobro države kojim raspolaže Opština Nikšić.

U vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, nikšićka vlast je zdanje ustupila na trajno korišćenje Crnogorskoj crkvi, krajem 2014. godine.

U međuvremenu je u Crnoj Gori i u Nikšiću promijenjena vlast a na čelo CEDIS postavljen je funkcioner Demokrata, koji su podržavaoci Srpske pravoslavne crkve.

Iako je dug za struju plaćen 22. decembra prošle godine, CEDIS zbog administrativnih procedura odbija priključenje Episkopskog dvora na elektro mrežu duže od dva mjeseca.

Za CEDIS je sporno ko će potpisati ugovor o snabdijevanju električnom energijom Opština Nikšić kao vlasnik objekta ili CPC kao potrošač struje, odnosno korisnik koji potrošnju plaća.

Gradonačelnik Nikšića je iz prosrpskog Demokratskog fronta.

Zeković je ocijenio da zabrinjava nivo netrpeljivosti prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

"Idu čak i korak dalje pa kroz aktivnosti državnih kompanija, poput CEDIS-a, i ponašanja lokalnih vlasti, poput ove u Nikšiću, žele da učine sve što je moguće da opstanak i redovan život ove crkvene zajednice učine nemogućim i nepodnošljivim", smatra Zeković.

I vladika ostroško-nikšićki CPC Boris Bojović je poručio da su pravoslavnim Crnogorcima ugrožena vjerska prava i građanske slobode.

"Ne samo što ne možemo ući u svoje crkve i manastire već nas trenutna ovozemaljska administracija, diskriminiše na svakom mogućem koraku i kad joj se god pruži prilika", rekao je.

Iz CEDIS-a je 22. februara saopšteno da će ugovor o priključenju i snabdijevanju za Ljetnjikovac Kralja Nikole potpisati Opština Nikšić, i da će zdanje koji koristi CPC dobiti struju.

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori, većinski podržavaju SPC, a manji dio CPC.

Crnogorska crkva je postojala do 1920. godine kada ukinuta dekretom srpskih vlasti. Dvije godine ranije nezavisna Crna Gora je nakon nasilnog prisajedinjena Srbiji, ušla u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Crnogorski suverenisti su 1993. na Cetinju obnovili CPC, koja je, kao vjerska zajednica registrovana 2000.godine.

Iako je Crna Gora obnovila nezavisnost 2006.godine, CPC je još uvijek kanonski nepriznata od gotovo svih pravoslavnih crkava, a vjerske službe obavlja u svega nekoliko crkvenih objekata, jer su ostali preneseni u vlasništvo SPC.

XS
SM
MD
LG