Dostupni linkovi

Podjele i za ovogodišnji Dan državnosti


Zgrada zajedničkih institucija BiH u Sarajevu
Zgrada zajedničkih institucija BiH u Sarajevu
Bosna i Hercegovina podijeljena je i oko obilježavanja Dan državnosti 25. novembra.

Praznik koji je sjećanje na zasjedanje Prvog Zemaljskog antifašističkog vijeća, kojim je utemeljena moderna bosanskohercegovačka državnost, ponovo se ne praznuje u jednom entitetu - Republici Srpskoj.

Pored brojnih nedaća, rat je Bosni i Hercegovini donio i to da ideju jednakosti i ravopravnosti svih naroda, proklamovanu 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, danas ne slave svi.

S druge strane istoričari i analitičari će reći da bi ideje ZAVNOBIH-a mogle i trebale biti smjernica nekoj novoj savremenoj Bosni i Hercegovini.
ZAVNOBIH je, prvo, dokaz da Bosna ne mora biti podijeljena što u njoj žive različiti narodi. Drugo, da su ti narodi bili i znali biti složni u daleko težim istorijskim situacijama, navodi Muhamed Filipović.


„Bosna i Hercegovina je i srpska i muslimanska i hrvatska, zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.“


Ovo je samo dio proglasa sa Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH, koje je u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine potpisalo 247 delegata. Pa ni oko ove ideje ravnopravnosti i jednakosti danas, 67 godina kasnije, ne mogu da se slože svi u BiH.

Bez obzira na negiranja vrijednosti ZAVNOBIH-a, istorijski fakti govore da je borba protiv fašizma bila ideja kojom je bilo moguće ujediniti BiH i postaviti temelje nove, moderne države.

Obnova bosanske države bila je istorijski, politički, pravni i međunarodno-pravni osnov i izvor njene samostalnosti, kaže akademik Muhamed Filipović.

„ZAVNOBIH je, prvo, dokaz da Bosna ne mora biti podijeljena što u njoj žive različiti narodi. Drugo, da su ti narodi bili i znali biti složni u daleko težim situacijama istorijskim, kakva je bila njemačka okupacija kada su ovdje divljali ustaše i četinici, a kako ne bi mogla biti sada jedinstvena kada se pred njom otvara evropska perspektiva i kada konačno ovi narodi nakon 20 godina patnji silnih zaslužuju da žive normalno“,
rekao je Filipović.

ZAVNOBIH danas može služiti kao primjer objedinajvanju svih u BiH oko jedinstvene ideje, smatra dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu profesor Mirko Pejanović.

„Mora se primijetiti da je rodno mjesto obnove državnosti antifašistički pokret. Cijela EU je zasnovana na antifašizmu, na tradiciji i vrijednosti antifašizma. I, naravno, glavno mjesto u tome je da su građani i narodi BiH zajedno oblikovali svoju državu i život u njoj“, kazao je on.

Prevladavanje etničkih podjela


Zaključci doneseni 1943. godine mogu biti poučni svima u BiH, naročito nacionalističkim politikama, kaže dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu profesor Ivo Komšić.

Sala u kojoj je održano Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine
Bosni i Hercegovini je, prije svega, potrebno prevladavanje fašističkih politika, dodaje on.

„Prevladavanje tih politika je na onome što objedinjuje narode BiH. I samo u borbi protiv nacionalizma se oni mogu objediniti. Inače, mi nećemo imati konsenzusa. Nacionalne stranke koje imaju politiku zasnovanu na etničkoj osnovici ne mogu postići konsenzus u upravljaju državom jer one će uvijek ići za tim da državu razgrađaju. I to je naša stvarnost. Da bismo izašli iz te stvarnosti moramo, dakle, prevladati te politike“,
smatra Ivo Komšić.

Prorektor sarajevskog Univerziteta Samir Arnautović navodi da je značaj ZAVNOBIH-a nemjerljiv za BiH, naročito za njen savremeni razvoj.

„Od ZAVNOBIH-a mi zapravo možemo da računamo modernu povijest BiH“,
kazao je Arnautović.

Na pitanje zbog čega to danas nije prihvatljivo za sve kad je to istorijska činjenica, Arnautović odgovara:

Mnoge stvari u BiH nisu prihvatljive, a prihvatljive su za cijeli svijet. Očigledno se radi o tome da je bh. društvu potrebno jedno ozbiljno redefiniranje, zaključuje Samir Arnautović.


"Mnoge stvari u BiH nisu prihvatljive, a prihvatljive su za cijeli svijet. Ne govorim samo o političkim pitanjima, ja govorim i o nekim znanstvenim referencama, o nekim znanstvenim činjenicama ili znanstvenim vrijednostima, umjetničkim vrijednostima itd. Očigledno se radi o tome da je bh. društvu potrebno jedno ozbiljno redefiniranje.“


Profesor doktor Omer Ibrahimagić, autor brojnih knjiga o državno-pravnom razvitku BiH, kaže da je ideja ZAVNOBIH-a i dalje moguća u BiH.

„Ona je jednostavno jedan jedini izlaz za BiH i za budućnost BiH, za njenu političku stabilnost, pa onda i za njen ekonomski napredak, i za razvoj, i za uključivanje u evropske integracije, za uključivanje u atlantsko-evropski sigurnosni sistem. Ali su još uvijek, nažalost, u glavama jednog broja ljudi ta opterećenja o nemogućnosti funkcioniranja takve BiH, mada je to njena istorijska neminovnost“,
rekao je Ibrahimagić.

Svaka država mora imati svoj rođendan, kaže visoki predstvanik u BiH Valentin Inzko. Pitali smo ga šta zna o ZAVNOBIH-u i današnjim podjelama oko Dana državnosti u BiH.

„To je sasvim neprihvatljivo i nerazumljivo. Svaki čovjek ima rođendan. I država ima rođendan - i to treba slaviti, treba u školama učiti mlade o čemu se radi. Ali ja mislim da treba i neko određeno vrijeme. Ja znam neke stvari koje su se događale u Jajcu. Kod Slovenaca to je bilo u Kočevju. Vi imate ovdje ZAVNOBIH. To je bilo teško vrijeme antifašističkog rata i treba poštovati sve ove iskrene borce koji su se sa velikim idealizmom borili za svoju zemlju“,
kaže Incko.
XS
SM
MD
LG