Dostupni linkovi

Podjela na nacionalne blokove nikad jasnija


Članovi nevladinih organizacija na performansu uoči izbora kako bi motivisali građane da glasaju i naprave političke promjene sa maskama sa likom Dragana Čovića, Harisa Silajdžića, Milorada Dodika i Sulejmana Tihića, Sarajevo 1. oktobar 2010.
Članovi nevladinih organizacija na performansu uoči izbora kako bi motivisali građane da glasaju i naprave političke promjene sa maskama sa likom Dragana Čovića, Harisa Silajdžića, Milorada Dodika i Sulejmana Tihića, Sarajevo 1. oktobar 2010.
Prvi put nakon rata naovamo podjela vlasti na nacionalne blokove u BiH je najjasnija iako su apsolutnu vlast u oba entiteta osvojile socijaldemokratske snage - SDP BiH i SNSD.

Sedam dana pred formiranje državnog parlamenta jasno je ko će s kim, mada pregovori, kako akteri tvrde, još uvijek nisu završeni.

Izazovi prapočetka: Video TV Liberty-ja o postizbornim koalicijama

x
Izazovi prapočetka
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00
Potvrđeno je da će zajedno u vlast SNSD Milorada Dodika i SDS, i to kao srpski blok.

„Bilo je evidentno da su SDP i SDA prije toga napravili dogovor kako će nastupati oko formiranja nove vlasti kao dvije najveće stranke kod Bošnjaka. Mogli su očekivati da će na strani RS biti kod Srba ukrupnjavanje zajedničkog nastupa. To se evidentno desilo i kod dva HDZ-a, odnosno kod Hrvata. Mislim da će taj proces postaviti mogućnost razgovora oko svih pitanja.“
rekao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

I predstavnici Hrvata su dogovorili svoju platformu, pa će tako HDZ BiH i HDZ 1990 u vlasti braniti interese najprije Hrvata.

„Ova, uvjetno rečeno, homogenizacija u tri bloka je prilika da se dogovori njena dalja struktura i njeno dalje funkcioniranje - i to nema tko drugi dogovoriti osim predstavnici tri konstitutivna naroda,“
kaže predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić.
Miro Lazović

Pa je tako svejedno šta su građani birali - jer je nacija iznad svih. Formiranje nacionalnih blokova je trebalo biti prošlost, smatra potpredsjednik Socijaldemokratske unije BiH Miro Lazović.

„Građani su htjeli promjene, ali je očito da su političari iskoristili te glasove da oni lično učvrste svoje pozicije kroz ove nacionalne podjele. Mislim da je Čović sa Dodikom dogovorio ove principe na način da se dva nacionalna bloka, srpsko - hrvatski, pojavi u funkciji spriječavanja radikalnih ustavnih promjena, i s druge strane da Čović dobije podršku za stvaranje trećeg entiteta. A nacionalni blok Tihića i Lagumdžije, kao nekog bošnjačkog bloka, čini se da je ovdje on primoran da djeluje - iako mi nije jasno šta će tu SDP,“
navodi Lazović.

Zajednički imenitelj

SDP BiH tvrdi kako ne pravi nacionalni blok, niti koalira sa SDA. Pravi se evropski ili bh. blok, ovisi o tome kako ko tumači razgovore. Ipak koalicije će biti, pitanje je samo u kom obimu. Evidentno je da se traži maksimum kako bi se dobio prihvatljiv minimum.
Zlatko Lagumdžija na predizbornom mitingu

„Velika koalicija koja će okupiti što je moguće veći broj stranaka je poželjna i potrebna ukoliko želimo da napravimo prvi korak ustavnih reformi odmah. Dakle, mi smo spremni da vidimo i da potražimo u narednih nekoliko sedmica sa predstavnicima drugih političkih stranaka koje imaju kvalifikovanu većinu da li imaju spremnost i kapacitet da naprave prvi korak ustavnih reformi i da na tome napravimo vlast koja bi ubrzala evropski put, NATO put i koja bi nas usmjerila na to da se bavimo ekonomijom, socijalnim pitanjima i drugim stvarima. Ukoliko to nije moguće, onda ćemo napraviti manje zahtjevne koalicije samo na ekonomskim i socijalnim pitanjima o kojima imamo zajednički imenitelj,“ kaže Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH.

Iako se tek dogovaraju i prave sporazume a ne koalicije, evidentno je ko će dijeliti vlast.

„Kada je u pitanju suradnja između SDA i SDP-a, mi smo i zvanično započeli razgovore o budućoj suradnji, formirali smo timove koji će raditi na izradi programske osnove za rad budućih vlada na svim nivoima,“ kazao je Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

Blokada i stagnacija

SNSD je SDS uveo u vlast kako bi imali s kim dijeliti odgovornost, Hrvatima je u interesu treći entitet, a svi zajedno imaju namjeru učvrstiti pozicije za buduće ustavne promjene. Pored toga biti na vlasti je privilegija sama po sebi, kaže Dragan Čavić, predsjednik Demokratske partije RS, te pojašnjava čemu to vodi:
To će dovesti do totalne blokade u radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji će se ustvari pretvoriti u Dom naroda koji već imamo. Rezultat će biti blokada u radu i stagnacija BiH u procesu evropskih integracija, ocjenjuje Elmir Sadiković.

„Sama činjenica da se konsoliduju tri nacionalna bloka nam govori da na dnevnom redu u iduće četiri godine neće uopšte biti ekonomsko-socijalne teme, nego nacionalno-političke, teritorijalne, organizacija države, ustavna organizacija, prekompozicija države, više entiteta a manje države, više dražave a manje entiteta, treći entitet. To će biti političke priče na kojima će se tupiti zubi u naredne četiri godine,“ ocjenjuje Čavić.

Svi blokovi očito različito vide BiH i njeno uređenje. Pitanje je kako će se onda napraviti kompromis ukoliko su stavovi do te mjere oprečni.

„To će dovesti do totalne blokade u radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji će se ustvari pretvoriti u Dom naroda koji već imamo. Rezultat će biti blokada u radu i stagnacija BiH u procesu evropskih integracija,“ smatra politolog sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Elmir Sadiković.

Promjene u BiH izgelda dogodile su se samo na glasačkim listićima. U stvarnosti biće onako kao pobjednici koaliraju ili se sporazumiju sa drugim strankama - ovisno o tome kako ko zove partnerstvo u vlasti.

*****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Smjena u Predsjedništvu BiH vodi blažoj vanjskoj politici
Potvrđeni izborni rezultati, formiranje vlasti kasni
Više od šest miliona maraka za neformiranu vlast u BiH
XS
SM
MD
LG