Dostupni linkovi

Podijeljene reakcije o nedolasku Tadića na Dan državnosti


Predsjednik Srbije Boris Tadić, Beograd 1. lipanj 2011. godine
Predsjednik Srbije Boris Tadić, Beograd 1. lipanj 2011. godine
Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić neće doći na obilježavanje 20. godišnjice hrvatske državnosti , o čemu je posljednjih dana u Hrvatskoj vođena javna polemika, ali će, dan poslije, 26. lipnja, prisustvovati obilježavanju 70. godišnjice stradanja Srba, Židova, Roma i komunista u ustaškom logoru Jadovno kraj Gospića, koju organizira Srpsko narodno vijeće.

Još se ne zna kako će točno izgledati proslava 20. godišnice hrvatske državnosti 25. lipnja. Naime, hrvatska premijerka Jadranka Kosor i predsjednik države Ivo Josipović imaju različite ideje o toj velikoj svečanosti, ali sinoćnjom porukom iz ureda srbijanskog predsjendika barem je riješena dilema oko toga treba li Hrvatska na svoj veliki praznik pozvati i predsjednika Srbije, što je zagovarao Josipović:

"Ako bude pozivanja predsjednika država cijele naše regije, svih susjeda, od istočnih do zapadnih, onda će naravno i on biti pozvan," kazao je jučer Josipović.

Josipovićevo mišljenje dijele i najveće oporbene hrvatske stranke.
Vesna Pusić: To je samo pitanje političke zrelosti

„To je samo pitanje političke zrelosti," ističe čelnica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić.

Na tvrdnje da je 'prerano' i još uvijek 'neprimjereno', Pusić podsjeća da je Francuzima i Nijemcima trebalo puno manje vremena.

“Moje je mišljenje," kazala je u četvrtak Pusić, "da ne bi trebali biti lošiji od Francuza i Nijemaca.“

Političari vladajućeg HDZ-a uglavnom su se izbjegavali izjasniti, no ni iz desnih stranaka nemaju dileme:

„Neka Tadić slavi Dan državnosti u Srbiji! Kao predsjednik države koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, na Dan hrvatske državnosti po mojem mišljenju nema što ovdje raditi," izjavio je hrvatskim medijima Dinko Burić iz Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje.

Spekuliranje s brojem žrtava Jadovna

Iako su rasprave oko Tadićeva dolaska na obilježavanje hrvatske državnosti skinuta s dnevnog reda, odlukom samog srbijanskog predsjednika politizacija Tadićevog dolaska u Hrvatsku sigurno će se nastaviti, ocijenio je u četvrtak navečer u trećem dnevniku Hrvatske televizije sveučilišni profesor i političi analitičar Žarko Puhovski.

Komemoracija u Jadovnom 26. lipnja 2010. godine

Naime, komemoracija žrtvama ustaškog terora u Jadovnom organizira se samo dan nakon velike obljetnice hrvatske državnosti.

Organizator je Srpsko narodno vijeće, u kojem ističu da je do odabira datuma došlo igrom slučaja.

Lani je sjećanju na stradale u Jadovnom prisustvovao i Josipović, a ove godine je, uz Tadića, pozvan i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na području tog velebitskog sela, kraj Gospića, osnovan je prvi koncentracijski logor u Drugom svjetskom ratu gdje su 1941. ustaše pobile tisuće ljudi, o čemu postoji i djelomična evidencija, ali o ukupnom broju stradalih još se spekulira i procjene se kreću od 20 i više tisuća (Slavko Goldstein) do 40 i više tisuća (Đuro Zatezalo) ili oko 4000 , kako je sinoć rečeno na Hrvatskoj televiziji.

"Čini mi se neobičnim da se takva jedna komemoracija, kao što je na Jadovnom, budući da se organizira iz Hrvatske, organizira samo dan nakon Dana državnosti, za koji se moglo pretpostaviti da na njega predsjendik Srbije ili neće doći ili neće biti pozvan pa se po mom sudu nastavlja Puhovski, nepotrebno politizira jedna teška, humanitarna situacija koja je nastala prije 70 godina, a o kojoj se kod nas i danas premalo govori," izjavio je za HTV Puhovski.

Time se, zaključuje Puhovski, šalje pogrešna poruka:

„Po mom sudu, poruka je otprilike da postoje dvije Hrvatske, jedna koja je vezana uz žrtve iz 1941. godine, i druga koja je vezana uz žrtve iz 1991. godine, a pogrešno je utoliko što je jedno i drugo Hrvatska i što su jedno i drugo hrvatske žrtve.“
XS
SM
MD
LG