Dostupni linkovi

Podignute optužnice protiv generala Vasiljevića i Živanovića


Logor Stajićevo kod Zrenjanina, bez datuma
Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je u utorak optužnicu protiv dvojice bivših časnika JNA zbog zločina počinjenih u logorima u Srbiji nad hrvatskim zatočenicima tokom Domovinskog rata.

Riječ je o dvojici državljana republike Srbije Aleksandru Vasiljeviću, bivšem načelniku Uprave za sigurnost JNA i Miroslavu Živanoviću, zapovjedniku logora Stajićevo i Begejci.

Bivši načelnik Uprave za sigurnost JNA Aleksandar Vasiljević optužen je po zapovjednoj odgovornosti za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u pet logora na području Srbije i Hrvatske, a zapovjednik logora Begejci i Stajićevo Miroslav Živanović zbog toga što je znao za mučenja u logorima, a ništa nije poduzeo da to spriječi.

Optužnicu je u utorak u središnjem Dnevniku Hrvatske televizije pojasnio Županijski državni odvjetnik u Osijeku Davor Petričević te istakao da je kroz logore Stajićevo, Begejci, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška prošlo oko 5000 hrvatskih ratnih zarobljenika i civila.

"19 zatočenih osoba je preminulo kao posljedica zlostavljanja, a jedan veći broj osoba je zadobio teške i po život opasne povrjede sa trajnim posledicama, a i jedan veći broj zatočenih žena bile su sustavno, neću reći svakodnevno, ali sustavno silovane", kaže Petričević.

Predsjednik Udruge pravnika Vukovara 1991. Zoran Šangut i sam logoraš srbijanskih logora, godinama se bori da Srbija prizna postojanje i označi mjesta bivših logora.

"Ja ću samo reći za javnost da sam svjedok četiri ubojstva i da se prvo ubojstvo dogorilo odmah u noći sa 19. na 20. u Sremskoj Mitrovici. Pored mene je čučao jedan zarobljenik i tada sam prvi put video šta znači u pet minuta pretući i ubiti čovjeka", seća se Šangut.

Vasiljević negira postojanje logora

Hrvatski mediji (HTV) bilježe i prve reakcije Vukovaraca. Predsjednik udruge logoraša Vukovara Zdravko Komšić:

"Mnogi naši prijatelji su umrli i ne mogu svjedočiti o svim tim zvjerstvima koje smo mi doživeli tamo".

Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine, Beograd
Riječ je o prvoj optužnici po zapovjednoj odgovornosti za zločine počinjene na tlu Srbije.

Državno je odvjetništvo ispitalo 250 svjedoka, većinom ratnih zarobljenika, a surađivalo je i sa Tužiteljstvom Srbije.

Pribavljana je dokumentacija (naredbe) JNA o organizaciji spomenutih logora, dio i od haškog Tribunala, budući da su i Vasiljević i Živanović srbijanski državljani, a Srbija ne izručuje svoje državljane, pretpostavlja se da će Hrvatska prepustiti suđenje Srbiji.

Zamenik tužioca Bruno Vekarić rekao je da neće komentirati slučaj dok iz Hrvatske ne stignu zvanična dokumenta, ali i da budući da su optuženi državljani iz Srbije, za navedene zločine može im se suditi samo pred domaćim sudom.

Vojni šef bezbjednosti general JNA Aleksandar Vasiljević u ekskluzivnom razgovoru za RSE pre mesec dana je rekao da nije bilo logora u Srbiji već da su to bili sabirni centri.

Kompletan intervju možete pročitati OVDE.
XS
SM
MD
LG